Buzz

H σκηνοθέτης του «Rafiki» μηνύει την κυβέρνηση της Κένυας

στα 10

Προβλήθηκε στις Κάννες, αλλά φυσικά απαγορεύτηκε στην πατρίδα της. Τώρα η Γουανούρι Καχίου, απαιτεί το αυτονόητο.

H σκηνοθέτης του «Rafiki» μηνύει την κυβέρνηση της Κένυας

Είναι η πρώτη ταινία από την Κένυα που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών σ' όλη την ιστορία του, αλλά αντί η χώρα να θριαμβολογεί, το φιλμ απαγορεύεται. Διότι το «Rafiki» επικεντρώνεται στην Κένα και τη Ζίκι, κολλητές φίλες, παρά το πολιτικό μίσος που χωρίζει τις οικογένειές τους. Οταν μεταξύ των δυο κοριτσιών γεννηθεί ο έρωτας, εκείνες θα αναγκαστούν να διαλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Η ταινία της Γουανούρι Καχίου, εν τούτοις, απαγορεύτηκε από την Επιτροπή Λογοκρισίας της Κένυας (διαβάστε περισσότερα), επειδή οι ομοφυλοφιλικές σκηνές σε ταινίες απαγορεύονται στη χώρα, όπως και η ομοφυλοφιλία, η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Διαβάστε ακόμη: «Rafiki» σημαίνει φίλη, ή κοριτσίστικο ρομάντζο με γεύση γρανίτα από λεμόνι και ακτιβισμό

rafiki 607

Τώρα η Γουανούρι Καχίου, θέλοντας να διεκδικήσει με το φιλμ της τη δυνατότητα να είναι υποψηφιότητα της χώρας της για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, μηνύει την επιτροπή λογοκρισίας και την κυβέρνηση της χώρας, θέλοντας να άρει την απαγόρευση.

rafiki 607

Προκειμένου το φιλμ να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, θα πρέπει να προβληθεί στις αίθουσες της χώρας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κι αν ο δικαστικός αγώνας της Καχίου ευοδωθεί, τότε θα αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο που λειτουργεί η λογοκρισία στην πατρίδα της, μα σε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βαθμό, ολόκληρη την κοινωνία.


Δείτε ακόμη:

Tags: rafiki