Φεστιβάλ / Βραβεία

Η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου είναι η ελληνική πρόταση για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

στα 10

Η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού στέλνει την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου στην οσκαρική κούρσα.

Η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου είναι η ελληνική πρόταση για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Με μια πολύ μικρή καριέρα που δεν της άξιζε στις αίθουσες και με τέσσερα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Α' Γυναικείου Ρόλου στην Κάτια Γκουλιώνη, Β' Γυναικείου Ρόλου στη Λυδία Φωτοπούλου, Φωτογραφίας στον Κλαούντιο Μπολιβάρ και μουσικής στον Νίκο Κυπουργό), η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου ολοκληρώνει τον κύκλο της με την επιλογή της για να είναι αυτή που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην κούρσα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διαβάστε ακόμη: Το Flix συναντά την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Πολυξένη 607

Η «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη» της Δώρας Μασκλαβάνου αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο της Καβάλας ώσπου, το 1955, να το υιοθετήσει το ζεύγος Σεριάδη, επιφανείς και εύποροι Κωνσταντινουπολίτες χωρίς παιδιά. Οσο η Πολυξένη μεγαλώνει στην Πόλη, η ζωή της είναι ευλογημένη και προστατευμένη. Οταν οι θετοί γονείς της φύγουν απ' τη ζωή, η ελληνική κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί για να καρπωθεί την κληρονομιά της Πολυξένης και να την εξοστρακίσει, να γίνει μια γυναίκα πολύ ξένη απέναντι στη θέση όπου προσπάθησε ν' ανήκει, απέναντι στην αγάπη που της δόθηκε με όρους συμβολαιογράφου.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνά Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016 και το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Πολυξένης»:


Διαβάστε αναλυτικά: Οσκαρ 2019: Οι πρώτες προβλέψεις είναι εδώ!