Industry

Μαθαίνοντας σινεμά στο Fårö

στα 10

Με δύο κινηματογραφικά σεμινάρια, το Fårö επιστρέφει δυναμικά στην τέχνη της κινούμενης εικόνας με έμφαση στην κριτική και το μοντάζ.

Flix Team
Μαθαίνοντας σινεμά στο Fårö

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε πριν το καλοκαίρι, το Fårö επιστρέφει για τη νέα σεζόν με σειρά νέων σεμιναρίων και εργαστηρίων. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν φυσικά δύο πετυχημένα σεμινάρια που επαναλαμβάονται, περιμένοντας νέες φωνές για να μεγαλώσουν την κινηματογραφική κοινότητα που γεννιέται σεμινάριο με το σεμινάριο μέσα στους χώρους του Fårö πριν εξαπλωθεί έκεί έξω.

Ζητήσαμε από τους εισηγητές του Σεμιναρίου Κριτική Κινηματογράφου Movie On, Δημήτρη Μπούρα και του Σεμιναρίου Μοντάζ, Δημήτρη Τζέτζα να μας περιγράψουν τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της διαδραστικής τους εμπειρίας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και τις δράσεις του Fårö στο επίσημο site του.

Μπούρας

Το εργαστήριο Κριτικής Κινηματογράφου Movie On γεννήθηκε στο Fårö στα τέλη του χειμώνα του 2018 ως μια ιδέα για ένα σεμινάριο, που έφερνε τον «απλό θεατή» ή τον «σινεφίλ» κοντά στον επαγγελματία κριτικό κινηματογράφου. Με καθοδηγητή τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Μπούρα, το σεμινάριο ενθαρρύνει και καλλιεργεί την ενεργή συμμετοχή όλων όσων το παρακολουθούν. Με αφορμή την προβολή μιας ταινίας, οι συμμετέχοντας συζητούν, μαθαίνουν να την προσεγγίζουν μεθοδικά, αναλύουν όλες τις πλευρές της με απλό και κατανοητό τρόπο με σκοπό τη σύνθεση κατόπιν μια ολοκληρωμένης κριτική άποψης γι αυτή.

Ο Δημήτρης Μπούρας μιλάει στο Flix για το Εργαστήριο Κριτικής Κινηματογράφου: Movie On

«Τι είναι αυτό που κάνει μια ταινία καλή, κακή ή αριστούργημα; Πώς μπορεί να μπλέκονται τα είδη σε μια ταινία; Ποιές οι καταβολές ενός ήρωα, στις οποίες μπορεί να οφείλεται και η μαγεία που ασκεί στο κοινό; Πού μπορεί ένας σκηνοθέτης να κρύψει αναφορές σε προγενέστερους σκηνοθέτες που θαυμάζει;Το Movie On φιλοδοξεί ν’ ανοίξει έναν διάλογο με τους σινεφίλ πέραν του δίπολου «μου άρεσε» ή «δεν μου άρεσε» η ταινία. Η ιδιαιτερότητα κι ο στόχος του εργαστηρίου είναι να φέρει τον θεατή κοντά στον επαγγελματία κριτικό κινηματογράφου. Συζητάμε ταινίες, κατά προτίμηση της επικαιρότητας. Μία σε κάθε συνάντηση. Μαθαίνουμε να συγκροτούμε τη ματιά μας και την άποψή μας γύρω από μια ταινία και να τις παρουσιάζουμε με συνοχή και τεκμηρίωση. Η ιδέα του Movie On δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Γεννήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Faro, μετά από δύο κύκλους του Filmanalysis, σεμιναρίου θεωρητικού, που βασίζεται στη συγκριτική ανάλυση ταινιών διαφορετικών εποχών ή διαφορετικού ύφους. To Movie On είναι workshop, άρα διαδραστικό. Αυτό σημαίνει πως οι συμμετέχοντες παίρνουν τον λόγο και αναπτύσσουν το κριτικό τους «κείμενο». Συμφωνούμε, διαφωνούμε, εμβαθύνουμε, αναλύουμε τις πλευρές μιας ταινίας (όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την κινηματογραφική φόρμα ή την αφηγηματική συνταγή της). Αποδομούμε μια ταινία με απλό και κατανοητό τρόπο κι εκτιμούμε ένα-ένα τα συστατικά της. Βλέπουμε πώς αυτά συνδυάστηκαν και την αποτιμούμε συνολικά. Κάθε συνάντηση κι ένα βήμα πιο βαθιά στον συναρπαστικό πολύπλοκο κόσμο της κριτικής του κινηματογράφου».

Σεμινάριο Κριτικής Κινηματογράφου Movie On | Info

Διάρκεια εργαστηρίου: δέκα 2ωρες συναντήσεις (20 ώρες)Εναρξη εργαστηρίου: Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018Λήξη εργαστηρίου: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018Κόστος συμμετοχής (20 ώρες): 120€ (+24% ΦΠΑ), 100€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και τις δράσεις του Fårö στο επίσημο site του.


Τζέτζας

Το Σεμινάριο «Η Τέχνη του Μοντάζ», με εισηγητή τον μοντέρ και σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα, έχει σκοπό να εφοδιάσει τον συμμετέχοντα με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις της γλώσσας του μοντάζ, που θα του επιτρέψουν να παράγει το δικό του υλικό σε όποιο πλαίσιο επιθυμεί. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν και θα εξασκηθούν σε λειτουργίες προγραμμάτων μοντάζ και παράλληλα θα γίνει μια αναδρομή σε παλαιότερες τεχνολογίες για να αποκτήσουν μια συνολικότερη αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης του μοντάζ και του post-production συνολικότερα. Στις συναντήσεις αναλύονται τόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες του μοντάζ (formats, frame rates, timecode, audio levels, audio waveforms, sound mixing, effects and keyframes, color correction, codecs) όσο και τα καλλιτεχνικά εργαλεία για τη δημιουργία αφήγησης (Cuts, Match Cuts, Jump Cuts, J/L Cuts, Dissolves, Split Ballistics, Montages, sound editing & design).

Ο Δημήτρης Τζέτζας μιλάει στο Flix για το Σεμινάριο Μοντάζ:

«Το μοντάζ προέκυψε από την ανάγκη συρραφής εικόνων και ήχων σε ένα ενιαίο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Για πολλά χρόνια ήταν μια δυσπρόσιτη τέχνη που οι μοντέρ ασκούσαν μακριά από το φως, στα σκοτεινά υπόγεια των κινηματογραφικών στούντιο. Σήμερα όλα τα βασικά εργαλεία του μοντάζ είναι πλέον διαθέσιμα στο laptop και στο smartphone μας. Όλοι κατανοούμε πια το μοντάζ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ενώ όλο και περισσότεροι μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας περιεχόμενο και να το μοιραστούμε ελευθέρα στα social media.Υπάρχουν όμως ακόμα κρυμμένα μυστικά, που μόνο αν τα ανακαλύψουμε, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια πιο δημιουργική σχέση με το μοντάζ;
Στο σεμινάριο του Faro θα εμβαθύνουμε στην τέχνη του μοντάζ, προσεγγίζοντας τις ποικίλες τεχνικές του, μελετώντας την κινηματογραφική γλώσσα μέσα από σημαντικές ταινίες και μαθαίνοντας να χειριζόμαστε τα σύγχρονα μονταζιακά εργαλεία προκειμένου, φεύγοντας, να μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα».

Σεμινάριο Η Τέχνη του Μοντάζ | Info

Ημέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη 19.00-22.00Eναρξη σεμιναρίου: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018Λήξη σεμιναρίου: Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018Διάρκεια σεμιναρίου: Δώδεκα 3ωρες συναντήσεις (36 ώρες)Κόστος συμμετοχής: 220€ (+24% ΦΠΑ) και 200€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές & ανέργους


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάρια σινεμά στην επίσημη σελίδα του Fårö στο Facebook και στο επίσημο site του.