Buzz

Τρεις ακόμη προβολές για το συγκλονιστικό «Για τη Μικρή Σαμά»

στα 10

Από Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και Μεγάλη Παρασκευή, τρεις ακόμη ευκαιρίες να δείτε το ντοκιμαντέρ των Ουαάντ αλ-Κατέμπ και Εντουαρντ Γουάτς που μέσα από τη φρίκη της βομβαρδισμένης Συρίας μιλάει για το θριάμβο της ζωής.

Flix Team
Τρεις ακόμη προβολές για το συγκλονιστικό «Για τη Μικρή Σαμά»

Η Ουαάντ αλ-Κατέμπ ήταν ένα κορίτσι που, γύρω στο 2015, εγκατέλειψε τη ζωή της και την οικογένειά της στην επαρχία της Συρίας και πήγε στο Χαλέπι για να σπουδάσει. Είχε μια βιντεοκάμερα και της άρεσε να τραβά υλικό: τους φίλους της, την πόλη. Την επανάσταση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασάντ, παράπλευρη δράση της Αραβικής Ανοιξης, στην οποία πήρε μέρος με σθένος και νεανικό ενθουσιασμό. Ωσπου άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες στο Χαλέπι. Η αλ-Κατέμπ εξακολούθησε να τραβάει υλικό. Τον νεαρό γιατρό-ακτιβιστή Χαζάμ που προσέφερε τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Τη γέννηση της πρώτης τους κόρης, της Σαμά, που σημαίνει «ουρανός». Το αίμα και τα πτώματα, τις ρωσικές βόμβες, την ισοπέδωση του πρώτου τους σπιτιού, τη μετεγκατάστασή τους μέσα στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στο Χαλέπι, εκείνο που δεν θα έπεφτε, ώσπου έπεσε. Τους φίλους τους που όλο και λιγοστεύουν, τα παιδιά, εξάχρονα κι επτάχρονα, που φέρνουν στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατα τα μικρά αδέλφια τους, μια και οι γονείς έχουν ήδη εκλείψει. Και την πόλη, σε πανοραμική θέα, καθώς, μήνα με το μήνα, τα κτίρια αρχίζουν κι εξαφανίζονται.

Αυτό το υλικό, από τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χαλέπι πριν τον εμφύλιο, ως την εκκένωσή του στο τέλος του 2016, η Ουαάντ αλ-Κατέμπ, με τη συνεργασία του βραβευμένου με Emmy Βρετανού Εντουαρντ Γουατς, μόνταρε σ' ένα ντοκιμαντέρ μιάμισης ώρας, το οποίο προβλήθηκε, παρουσία τους, πριν δυο χρόνια στο Φεστιβάλ Καννών ως Ειδική Προβολή, έχοντας ήδη προβληθεί και βραβευτεί στο SXSW και στα Hot Docs κι έφτασε μέχρι τα BAFTA και τα Οσκαρ, με μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Για τη Μικρή Σαμά»

for sama 607

Το «Για τη Μικρή Σαμά» έκανε online την πρεμιέρα του στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες και τώρα προσθέτει έκτακτα τρεις ακόμη προβολές, προκειμένου να ανταποκριθεί στο θόρυβο που προκάλεσε ανάμεσα σε όσους αναζητούν περιεχόμενο υψηλων απαίτήσεων σε streaming. H ταινία θα προβληθεί Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή 28, 29 και 30 Απριλίου στις 21.00 στη Viva.gr σε διανομή της Filmtrade. Μπείτε εδώ για να εξασφαλίσετε τα εισιτηρία σας και να διαβάσετε περισσότερα για την ταινία και τις προβολές της.


For Sama Greek Poster