Buzz

Αφιέρωμα στην Εύα Στεφανή από το θρυλικό Φεστιβάλ του Ομπερχάουζεν

στα 10

Με ένα σχεδόν πλήρες αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες της υποδέχεται το θρυλικό γερμανικό φεστιβάλ την Εύα Στεφανή - από τους περσινούς νικητές της διοργάνωσης με το «Χειρόγραφο» και μια από τις φετινές εκπροσώπους της Ελλάδας στη Biennale της Βενετίας.

Αφιέρωμα στην Εύα Στεφανή από το θρυλικό Φεστιβάλ του Ομπερχάουζεν

Η Εύα Στεφανή, που κάνει ταινίες από τη δεκαετία του '80, κέρδισε διεθνή αναγνωρισιμότητα όταν έλαβε μέρος στη documenta 14 στην Αθήνα το 2018 με το «Χειρόγραφο», το οποίο κέρδισε Μεγάλο Βραβείο στο Ομπερχάουζεν. Το Φεστιβάλ παρουσιάζει τις κινηματογραφικές δουλειές της καλλιτέχνη, η οποία, θα είναι μέρος του Ελληνικού Περιπτέρου στη Biennale της Βενετίας το 2019.

Το βιογραφικό που συνοδεύει την ανακοίνωση για το αφιέρωμα στο θρυλικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν είναι πολύ μικρό για να συνοψίσει τη διαδρομή της Εύας Στεφανή, μιας από τις σημαντικότερες Ελληνίδες καλλιτέχνες - διεθνώς αναγνωρισμένη φυσικά πριν από τη documenta 14 και τη διάκριση στο Φεστιβάλ του Ομπερχάουζεν, με ένα έργο που δεν συνοψίζεται σε λέξεις και σίγουρα δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα από αυτές.

Διαβάστε αναλυτικά τη γνώμη του Flix: Το «Χειρόγραφο» της Εύας Στεφανή είναι ένα έργο για την εθνική (μας) μοναξιά

Κουτί Σκηνή από το αριστουργηματικό «Κουτί» του 2004

Φιλί Σκηνή από το «Φιλί» του 2007

Οι ταινίες που θα προβληθούν σε δύο προγράμματα στο αφιέρωμα στο πιο ιστορικό και διαρκώς ανήσυχο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν, το οποίο φέτος διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 6 Μαΐου, είναι τα «Ρείθρα» (1988), το «Φιλί» (2007), ο «Ναός της Παρθένου» (2017), το «Αθήναι» (1995), το «Χειρόγραφο» (2017), το «Ακρόπολις» (2001), το «Κουτί» (2004), το «Εγερτήριον» (2001) και το «Τι Ωρα Είναι;» (2007).

Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα του Φεστιβάλ του Ομπερχάουζεν στην Εύα Στεφανή στο επίσημο site του Φεστιβάλ.


Στεφανή Μπιενάλε Παράθυρο (από το έργο Ανάγλυφα)

Η Εύα Στεφανή μαζί με τον Ζάϕο Ξαγοράρη και τον Πάνο Χαραλάμπους εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας με την έκθεση Mr. Stigl σε επιμέλεια Κατερίνας Τσέλου (11 Μαΐου–24 Νοεμβρίου 2019 | Προεγκαίνια: 8–10 Μαΐου 2019 | Εγκαίνια περιπτέρου: 10 Μαΐου 2019, 2 μ.μ. | Giardini, Βενετία)

Τα έργα της Εύας Στεφανή που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση είναι το «Παράθυρο (από το έργο Ανάγλυφα)» του 2019 (Ψηφιακό βίντεο, έγχρωμο, χωρίς ήχο, 2΄) και το «Μόνο Ανδρες (από το έργο Ανάγλυφα) του 2019 (16 mm, Hi8, VHS-C, HDV, έγχρωμο, με ήχο, 70΄).

Only Men Μόνο Ανδρες (από το έργο Ανάγλυφα)

Διαβάστε περισσότερα για την ελληνική συμμετοχή στη Biennale της Βενετίας για το 2019 και τη συμμετοχή της Εύας Στεφανή εδώ.