Buzz

«Essays on Nothing»: Οι Ception of Ty γράφουν τραγούδια «για το τίποτα»

στα 10

Ο Ντίνος Τσέλης και ο Χρήστος Πυθαράς επιστρέφουν με τη δεύτερη συλλογή τραγουδιών του οπτικοακουστικού πρότζεκτ Ception of Ty.

«Essays on Nothing»: Οι Ception of Ty γράφουν τραγούδια «για το τίποτα»

Ηταν 2018 όταν γνωρίσαμε το πρότζεκτ των Ντίνου Τσέλη και Χρήστου Πυθαρά με τον τίτλο «Ception of Ty», τότε με το πρώτο τους άλμπουμ «Asymmetry Generosity» και τις πρώτες εικόνες από το πολυπρισματικό τους σύμπαν.

Η ιστορία των δύο φίλων που ανταλλάσσουν στίχους (Χρήστος Πυθαράς) και μουσικές (Ντίνος Τσέλης) «καθισμένοι σε έναν καναπέ» συνεχίζεται με τη δεύτερη συλλογή τραγουδιών με το γενικό τίτλο «Essays of Nothing» που μόλις κυκλοφόρησε.

essays of nothings

«Στο δεύτερο άλμπουμ, συνεχίσαμε την ιδέα να μελοποιούμε στίχους που έχω γράψει στο παρελθόν, αντλώντας τους από τις συλλογές «Η παρουσία μου κάτω από τα πόδια σου» (2018) και «Λευκές Μέρες» (2013), που κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο Αστάρτη», αναφέρει ο Χρήστος Πυθαράς.

«Τα κομμάτια αφηγούνται ιστορίες αποχωρισμών, ερωτικής επιθυμίας, μοναχικών ταξιδιών, έκπτωτων αγγέλων που κινούνται ανάμεσα μας σκοτεινοί και αόρατοι, μια εξομολόγηση στη μητέρα, αντι-ήρωες λειψοί και ανθρώπινοι. Ο τρόπος δημιουργίας ο ίδιος με το πρώτο άλμπουμ: ηχογράφηση στο καναπέ, καφέδες και τσιγάρα, παύσεις για να περάσει το τρόλεϊ ή να σταματήσει να φωνάζει ο γείτονας του τρίτου, γέλια και πάλι από την αρχή. Γράφουμε πρώτα τη φωνή λοιπόν και μετά αναλαμβάνει ο Ντίνος να δημιουργήσει τις μουσικές και τις ατμόσφαιρες στη μελωδία.Μοιάζει λίγο ανάποδος ο τρόπος, μα έχουμε βρει ότι λειτουργεί στη περίπτωση μας.»

«Οι στίχοι του Χρήστου λειτουργούν στη φαντασία μου ως εικόνες κάτι που για μένα είναι εμπνευστικό, δινοντάς μου μια αίσθηση ελευθερίας στη μουσική έκφραση», αναφέρει ο Ντίνος Τσέλης.

«Για το λόγο αυτό οι μουσικές του άλμπουμ, ως επί το πλείστον, δεν ακολουθούν το μοτίβο του κουπλέ - ρεφρέν αλλά αποσκοπούν ηχητικά στο να συντονιστούν με την ατμόσφαιρα των λέξεων και των εικόνων. Επιχειρώντας τη δημιουργία νέων ηχοτοπίων και μελωδικών γραμμών, προσπάθησα να συνδυάσω την ιδιαιτερότητα με το συναίσθημα που τόσο πολύ λείπει στις μέρες μας.»

Dusty Highways

Dusty Highways

Dusty Highways

To «Dusty Highways» είναι το πρώτο βίντεο κλιπ από το «Essays on Nothing». Στο κέντρο του, το γύρισμα σε 19 αθηναϊκές πολυκατοικίες.

«Σε σχέση με το κλιπ του Dusty Highways και γενικά με τα μουσικά βίντεο, έχει πολύ ενδιαφέρον ότι ο καθένας μπορει να ερμηνεύει διαφορετικά αυτό που βλέπει, σύμφωνα με το πως συνδέεται ο ίδιος σε κάποιο προσωπικό επίπεδο και με τα ερεθίσματα και βιώματα που κουβαλά. Από τη μεριά μου, για αρκετό καιρό μάζευα φωτογραφίες από διάφορες εισόδους πολυκατοικιών και ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι με αυτά τα location. Εδώ λοιπόν εφαλτήριο της ιστορίας υπήρξαν οι τοποθεσίες που έφεραν την ιδέα ενός παιδιού να κινείται σε αυτές σε μια λαβυρινθώδη πορεία, παρουσία ενός όντος (κατά κάποιο τρόπο αναφορά στο «Donnie Darko») να το παρακολουθεί. Μετά, σαν παραγωγή, μιλήσαμε με ένα σύνολο διαχειριστών κοντά 60 πολυκατοικιών, και καταλήξαμε σε αυτές τις 19 που μας επέτρεψαν να γυρίσουμε στην είσοδο τους», αναφέρει ο Χρήστος Πυθαράς.

«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός. Αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσπιστία, στο βαθμό που όταν κάποιος διαχειριστής συμφωνούσε για το γύρισμα, χαιρόμασταν σα παιδάκια. Το Dusty Highways είναι ένα από τα αγαπημένα μου κλιπ που έχουμε κάνει. Είχα μια πρώτη ιδέα κοιτώντας τις φωτογραφίες του ρεπεράζ του Χρήστου μα όλη η ατμόσφαιρα που έχει το βίντεο ήταν κάτι ασυνήθιστο και για μένα που ήμουν μέρος του», συμπληρώνει ο Ντίνος Τσέλης.

Δείτε εδώ το βίντεο κλιπ του «Dusty HIghways»:

Ακούστε εδώ ολόκληρο το «Essays on Nothing»: