Buzz

«Ensemble»: Μια ταινία φτιαγμένη από 42 σκηνοθέτες σε 32 χώρες

στα 10

42 επαγγελματίες του σινεμά από 32 χώρες, μέλη του Berlinale Talents, γύρισαν μια ταινία για τον δυστοπικό, πανέμορφο κόσμο γύρω μας. Ανάμεσά τους και ο Μίνως Νικολακάκης της «Αλυτης».

Flix Team
«Ensemble»: Μια ταινία φτιαγμένη από 42 σκηνοθέτες σε 32 χώρες

«Είμαστε η Ανατολή και η Δύση, ο Βορράς και ο Νότος. Είμαστε μια ομάδα που δεν συναντήθηκε ποτέ με φυσική παρουσία. Αυτή η ταινία είναι το αποτέλεσμα μιας συνάντησης που δεν έγινε ποτέ.»

Η αρχική ιδέα για το «Ensemble» ήταν της Γερμανίδας σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αν Τιέμ και της Βρετανίδας διανομέα Ζακλίν Γουάνγκ, βασισμένη πάνω στο μανιφέστο «For an Animistic Cinema. Filmmaking in Pandemic Times» του Βέλγου κριτικού και σκηνοθέτη Ματία Ντε Γκρουφ για τη δημιουργική πνοή και συνεργασία που δεν σταματάει ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.

Η ομάδα των 42 δημιουργών από όλον τον κόσμο που συναντήθηκαν online το 2021 στο Berlinale Talents αποφάσισε να «ονειρευτεί μέσα από το σινεμά και να κάνει σινεμά μέσα από τα όνειρα», ουσιαστικά να πειραματιστεί σε μια συλλογική ταινία, με ένα και μοναδικό κανόνα. Ο κάθε συμμετέχων έπρεπε να φτιάξει τη δική του ταινία, το δικό του κομμάτι μέσα στη συλλογική αφήγηση, με ό,τι μέσα διέθετε στη χώρα του υπό συνθήκες περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Αλλοι γύρισαν τις ταινίες σε συνθήκες γκερίλα στους δρόμους, άλλοι χρησιμοποιήσαν αρχειακό υλικό, άλλοι δούλεψαν με ένα λάπτοπ και άλλοι με αλληλεπίδραση μέσω της τεχνολογίας και στη συνέχεια οι μεμονωμένες ταινίες μονταρίστηκαν εκ νέου σε αυτό που τελικά είναι το «Ensemble».

Το «κινηματογραφικό όνειρο» όπως περιγράφουν το «Ensemble» οι ίδιοι οι δημιουργοί του, έχει για πατρίδες του την Αργεντινή, την Αρμενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Μιανμάρ, την Ολλανδία, το Πακιστάν, τον Παναμά, τις Φιλιππίνες, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Σλοβενία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο «Ensemble» από τον Μίνωα Νικολακάκη, τον σκηνοθέτη της «Αλυτης» που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο και μετά τις φεστιβαλικές και κινηματογραφικές της προβολές, βρίσκεται τώρα διαθέσιμη σε streaming στην ψηφιακή πλατφόρμα Shudder την αμερικανική υπηρεσία συνδρομής VOD με τίτλους τρόμου, θρίλερ και υπερφυσικών μυθοπλασιών, που ανήκουν και λειτουργούν από την AMC Networks.

Ensemble