Buzz

«Εγώ, ο Ενιο Μορικόνε, έχω πεθάνει.»: Το αντίο του Ενιο Μορικόνε σε αυτό που αγάπησε πιο πολύ κι από τη μουσική

στα 10

O συγκινητικός αποχαιρετισμός του μεγάλου μαέστρου γράφτηκε το πρωί του θανάτου του. Δεν αναφέρει πουθενά τη μουσική.

«Εγώ, ο Ενιο Μορικόνε, έχω πεθάνει.»: Το αντίο του Ενιο Μορικόνε σε αυτό που αγάπησε πιο πολύ κι από τη μουσική

Το αντίο του Ενιο Μορικόνε έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του, Τζιόρτζιο Ασούμα, που ήταν και αυτός που ανακοίνωσε το θάνατό του το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου σε ηλικία 91 ετών. Το μέιλ που μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε μεταφρασμένο παρακάτω έχει την ίδια ημερομηνία και αναγράφει ώρα 08.30.

Δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του τη μουσική.

Εγώ, ο Ενιο Μορικόνε, έχω πεθάνει.

Αναγγέλλω το θάνατό μου σε όλους τους φίλους μου που ήταν πάντα κοντά μου και σε εκείνους που δεν έχω δει για λίγο. Τους χαιρετώ με μεγάλη αγάπη. Αδύνατο να τους ονομάσω όλους.

Θέλω όμως να αφιερώσω μια ιδιαίτερη αναφορά, στους Πεπούτσιο και Ρομπέρτα, αδελφικούς φίλους, που υπήρξαν παρόντες στις τελευταίες μέρες της ζωής μας.

Υπάρχει μόνο ένας λόγος που με ωθεί να στείλω τον αποχαιρετισμό μου σε όλους με αυτόν τον τρόπο και για τον οποίο αποφάσισα να κάνω ιδιωτική κηδεία: Δεν θέλω να ενοχλήσω.

Αποχαιρετώ με μεγάλη αγάπη τους Ινές, Λάουρα, Σάρα, Ενζο και Νόρμπερτ, τους ευχαριστώ που μοιράστηκαν με την οικογένειά μου και μένα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Θέλω να θυμάμαι με αγάπη, τις αδερφές μου Αντριάνα, Μαρία και Φράνκα και τους αγαπημένους τους και να τους κάνω γνωστό πόσο τους έχω αγαπήσει.

Ενα έντονο, γεμάτο και βαθύ αντίο πηγαίνει στα παιδιά μου, Μάρκο Αλεσάντρα, Αντρέα και Τζιοβάνι, τη νύφη μου Μόνικα, τα εγγόνια μου Φραντσέσκα, Βαλεντίνα, Φραντσέσκο και Λούκα.

Ελπίζω να καταλάβουν πόσο τους αγάπησα.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αποχαιρετώ η Μαρία στην οποία ανανεώνω την απίστευτη αγάπη που μας κράτησε μαζί και που λυπάμαι πραγματικά που αφήνω πίσω μου.

Στέλνω το πιο οδυνηρο αντίο σε εκείνη.


Για να γίνει το όλο πράγμα ακόμη πιο συγκινητικό (αν αυτό είναι δυνατόν) θυμίζουμε δύο από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Ενιο Μορικόνε.

Την πρώτη για την αγάπη του στην οικογένειά του: «Μου αρέσει να συνθέτω μουσική, αλλά μου αρέσει εξίσου να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου.»

Τη δεύτερη για τη σύζυγό του, Μαρία με την οποία παντρεύτηκε το 1950 (και με την οποία συνεργάστηκε πολλές φορές σε στίχους των τραγουδιών του) και το μοναδικό λόγο για τον οποίο δεν ήθελε να πεθάνει: «Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην φύγω πριν τη Μαρία. Θα ήθελα να φύγουμε από αυτή τη ζωή μαζί».

Δεν το κατάφερε... Και έτσι το «πιο οδυνηρό αντίο» πηγαίνει σε αυτήν.

μορρικονε Ο Ενιο Μορικόνε με τη συζυγό του Μαρία και τον Κουέντιν Ταραντίνο