Buzz

Είστε έτοιμοι για λίγη απόλαυση; Δείτε πρώτοι τη «Μηχανή της Χαράς»

στα 10

Μια ταινία που δονείται από χιούμορ, φλέγμα και ρομαντισμό, για την ανακάλυψη ενός πολύτιμου ιατρικού εργαλείου. Στη Βικτωριανή Αγγλία το ονόμασαν «Το σφυρί του Γκράνβιλ», εσείς το ξέρετε απλά ως δονητή! Διαβάστε πιο κάτω για το πώς θα κερδίσετε μια πρόσκληση για την avant premiere!

Flix Team
Είστε έτοιμοι για λίγη απόλαυση; Δείτε πρώτοι τη «Μηχανή της Χαράς»

«Η Μηχανή της Χαράς» είναι μια ταινία προικισμένη από τη σύλληψη της και μόνο. Τοποθετημένη στη βικτωριανή Αγγλία, υπόσχεται την ατμόσφαιρα μιας εποχής με προσεγμένα σκηνικά και καλοβαλμένες δεσποινίδες που παίζουν πιάνο. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της εφεύρεσης του δονητή, δηλώνει εξ αρχής ότι θα μας διηγηθεί μια μάλλον προκλητική ιστορία. Εκτός όμως από καλά γονίδια η ταινία έχει και τη σωστή ανατροφή. Με μητέρα μια ευαίσθητη και οξυδερκή σκηνοθέτρια την Τάνια Γουέξλερ και παραμάνες τρεις γυναίκες παραγωγούς, η Μηχανή της Χαράς είναι μια εμπνευσμένη ρομαντική κομεντί εποχής με πρωτότυπο θέμα και κριτική ματιά.

Στα πρότυπα κλασσικών «αταίριαστων» ζευγαριών το σινεμά, το φιλμ παρακολουθεί ένα θυελλώδες ρομάντζο που χτίζεται μεθοδικά, ατάκα την ατάκα, ανάμεσα στους ετερώνυμους που παραδοσιακά έλκονται ρόλους των Χιου Ντάνσι και Μάγκι Γκίλενχαλ με φόντο την λιγάκι απίστευτη και... απολαυστική ιστορία της εφεύρεσης του δονητή.

Μέσα από το πρίσμα του βρετανικού χιούμορ και με χαριτωμένο ρομαντισμό αλλά και ατίθαση διάθεση που ταιριάζει με τον χαρακτήρα της σουφραζέτας ηρωίδας του, το φιλμ μιλά για κάτι σοβαρό, την γυναικεία επιθυμία και ικανοποιήση, για την παράλογη σεμνοτυφία που αποσιωπούσε το θέμα του γυναικείου οργασμού χαρακτηρίζοντας την γυναικεία συμπεριφορά «υστερική», με πονηριά, αλλά και κομψότητα.

«Η Μηχανή της Χαράς» είναι βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, την ανακάλυψη του δονητή από τον γιατρό Τζόζεφ Μόρτιμερ Γκράνβιλ. Ο ίδιος λάνσαρε μια μηχανή με την ονομασία «Το σφυρί του Γκράνβιλ», η οποία πολύ σύντομα θεωρήθηκε η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας διαδεδομένης, δυσεπίλυτης γυναικείας ασθένειας, γνωστή στην εποχή εκείνη ως υστερία. Η συγκεκριμένη θεραπεία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα ιατρικό μασάζ στα γυναικεία γεννητικά όργανα με σκοπό να προκληθεί παροξυσμός και που στα μάτια της Βικτωριανής σεμνοτυφίας ήταν απόλυτα αποδεκτό ως μια ανακούφιση του νευρικού συστήματος, αφού δεν θεωρούνταν σε καμία περίπτωση συνδεδεμένη με οτιδήποτε σεξουαλικό, πόσο μάλλον με τον ίδιο τον γυναικείο οργασμό.

Όλα αυτά συνέβαιναν σε μια εποχή που τήρησε μια παράδοση 4.000 ετών βασισμένη στον μύθο περί υστερίας ως η πιο διαδεδομένη διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφάνιζε μια γυναίκα. Σε αυτό το κλίμα ο δονητής όχι μόνο βοήθησε τις γυναίκες, αλλά άνοιξε το δρόμο για τη σταδιακή απελευθέρωση της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ενδιαφέροντα (είναι!) μπορείτε να δείτε την ταινία πρώτοι, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα e-mail στο win@flix.gr με τις λέξεις «Η Μηχανή της Χαράς» στον θέμα κι απαραίτητα, το ονοματεπώνυμό σας κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η προβολή θα γίνει στον κινηματογράφο «Φλοίσβος», Πάρκο Φλοίσβου Αθήνα, Παλαιό Φάληρο, στις 23 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ. Οι δεκαπέντε τυχεροί που θα κερδίσουν από μια διπλή πρόσκληση, θα ειδοποιηθούν με e-mail την Κυριακή το βράδυ.