Industry

Επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την ενοποίηση ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΟΠΙ

στα 10

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ απευθύνεται στον Υφυπουργό Πολιτισμού σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Flix Team
Επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για την ενοποίηση ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΟΠΙ

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανοιχτη επιστολή της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προς τον Υφουπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού σχετικά με την επικείμενη ενοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και του ΟΠΙ.


Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε σας πιστεύοντας ότι εκφράζουμε την αγωνία του συνόλου της κινηματογραφικής κοινότητας, σχετικά με το ζήτημα της αιφνιδιαστικής απόφασης, να προχωρήσετε στην ενοποίηση τριών Οργανισμών (ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, ΟΠΙ) με διαφορετικό νομικό χαρακτήρα και διαφορετικούς καταστατικούς σκοπούς.

Ως Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, αποφασίσαμε να δηλώσουμε δημόσια την αντίθεσή μας, στην τόσο βιαστική απόφαση αλλαγής της νομοθεσίας που αποσκοπεί στην ενοποίηση τριών φορέων, εκ των οποίων οι δύο (ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ), χρηματοδοτούν με διαφορετικά κριτήρια τις παραγωγές ταινιών που υποβάλλονται.

Ανησυχούμε, διότι με τον τρόπο που διενεργείται η συνένωση αυτή, θα είμαστε ουσιαστικά υποχρεωμένοι να δεχθούμε τετελεσμένες αποφάσεις, δίχως να έχουμε ενημερωθεί επαρκώς και χωρίς να έχουμε συμμετάσχει σε μια ευρύτερη συζήτηση, που θα αφορά στην πραγματικότητα στο μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ ειδικότερα.

Ανησυχούμε, διότι το ντοκιμαντέρ ως είδος χρειάζεται ειδική μέριμνα, λόγω της παγκόσμιας, όχι μόνο καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και λόγω της διεθνούς διάδοσής του ως ένα είδος που προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες σε ένα κοινό που χρόνο με το χρόνο διευρύνεται.

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, εκπροσωπεί ίσως την πιο "ευαίσθητη" οικονομικά, ομάδα της κινηματογραφικής κοινότητας. Παρ' όλα αυτά, η προσφορά μας ήταν, είναι και θα είναι ανεκτίμητη, καθώς η ΕΕΝ αποτελείται από συναδέλφους με διεθνή εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ντοκιμαντέρ. Ως Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις και σκέψεις που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Κύριε Υφυπουργέ,

για όλους αυτούς τους λόγους, η Ένωσή μας αποφάσισε:

Να ζητήσει την αναστολή της επεξεργασίας και προώθησης του Νομοσχεδίου, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ώστε να μην προχωρήσουμε σε βεβιασμένες λύσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και γενικότερα των κινηματογραφικών παραγωγών· ελληνικών και ξένων.

Να ζητήσει άμεσα μια ενημερωτική συνάντηση μαζί σας, ώστε να πληροφορηθούμε αναλυτικά για τις προθέσεις και τους στόχους του υπό επεξεργασία Νομοσχεδίου.

Να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και την επιστολή προς τα άλλα κινηματογραφικά σωματεία και προς τον τύπο.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ της ΕΕΝ

Πρόεδρος: Αννέτα Παπαθανασίου
Αντιπρόεδρος: Μελέτης Μοίρας
Γραμματέας: 'Ιλια Παπασπύρου
Ταμίας: Ανδρέας Σιαδήμας
Μέλος: Διονυσία Κοπανά
Μέλος: Μαρία Λεωνίδα
Μέλος: Γιάννης Μισουρίδης


Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ για το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο