Buzz

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την «Τριλογία των Δολαρίων» του Σέρτζιο Λεόνε

στα 10

Ορισαν το σπαγγέτι - γουέστερν, άλλαξαν τους κανόνες του είδους, έκαναν τον Κλιντ Ιστγουντ σταρ και ακόμη και σήμερα παραμένουν τρεις από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Flix Team
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την «Τριλογία των Δολαρίων» του Σέρτζιο Λεόνε

Το αφιέρωμα «Wild West» που διαρκεί όλο τον Ιούλιο στο COSMOTE CINEMA 2HD, με δύο κλασικά γουέστερν κάθε Τρίτη, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε μικρές άγνωστες λεπτομέρειες για τη θρυλική τριλογία του Σέρτζιο Λεόνε που με διαφορά... δολαρίων άφησε το στίγμα της όχι μόνο στο είδος του γουέστερν αλλά και στην ιστορία του σινεμά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρόγραμμα του Ιουλίου στην COSMOTE TV

Good Bad

Η τριλογία αποτελείται από τρία σπαγγέτι γουέστερν. Το «Για Μια Χούφτα Δολάρια» (A Fistful of Dollars, 1964), το «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (For a Few Dollars More, 1965) και το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» (The Good, the Bad and the Ugly, 1966).

Οι ταινίες θεωρήθηκαν τριλογία κυρίως λόγω του πρωταγωνιστή τους, του «Aνθρώπου χωρίς όνομα» όπως είναι περισσότερο γνωστός ο ήρωας του Κλιντ Ιστγουντ και στις τρεις ταινίες. Ο ήρωας επινοήθηκε από την United Artists που αναζητούσε ένα τρόπο να πουλήσει τις ταινίες ως τριλογία. Ο χαρακτήρας του Ιστγουντ έχει όνομα - διαφορετικό στις τρεις ταινίες: Τζο, Μόνκο και Μπλόντι αντίστοιχα.

Man with no name 607

Ο Κλιντ Ιστγουντ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο του «Ανθρώπου χωρίς όνομα». Ο Σέρτζιο Λεόνε πρόσφερε το ρόλο στον Τζέιμς Κόμπερν, ο οποίος όμως ζήτησε υπέρογκη αμοιβή. Ο Τσαρλ Μπρόνσον απέρριψε το ρόλο χαρακτηρίζοντάς τον ως «το χειρότερο σενάριο που διάβασα ποτέ». Ο Ρίτσαρντ Χάρισον, ένας από τους σταρ του τηλεοπτικού «Rawhide» απέρριψε και αυτός με τη σειρά του το ρόλο, έστρεψε όμως το βλέμμα του Σέρτζιο Λεόνε στον πρωταγωνιστή Ερικ Φλέμινγκ ο οποίος με τη σειρά του σύστησε τον συμπρωταγωνιστή του, Κλιντ Ιστγουντ.

Ο Κλιντ Ιστγουντ είναι υπεύθυνος για το στιλ του «Ανθρώπου χωρίς όνομα». Αγόρασε τα μαύρα τζιν από ένα μαγαζί στη Hollywood Boulevard, το καπέλο βρέθηκε στη Σάντα Μόνικα, και τα μαύρα πούρα από ένα μαγαζί στο Μπέβερλι Χιλς. Ο Ιστγουντ, που δεν καπνίζει, έκοψε μόνος του τα πούρα σε τρία κομμάτια για να τα κάνει πιο κοντά.

O Kλιντ Ιστγουντ φοράει το ίδιο πόντσο και στις τρεις ταινίες. Δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, ούτε όμως και πλύθηκε για όλα τα γυρίσματα μέχρι να ολοκληρωθεί η τριλογία.

Leone

Οι ταινίες του Λεόνε άλλαξαν το στιλ, τον τρόπο με τον οποίο το Χόλιγουντ προσέγγισε τα γουέστερν... Ηταν ιστορίες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ταινίες τουε ίδους. Εμοιαζαν διαφορετικές απ' ότι έβλεπες εκείνη την εποχή. Η βία και οι πυροβολισμοί έμοιαζαν υπερφυσικά, η μουσική ήταν υπέροχη, κανένα δεν είχε μια κλασική ιστορία όπως για παράδειγμα η «Αιχμάλωτος της Ερήμου» του Τζον Φορντ. Ηταν πιο αποσπασματικές, ακολουθύσαν τον κεντρικό ήρωα σε μικρά επεισόδια της ζωής του...

Leone

To «Για μια Χούφτα Δολάρια» (A Fistful of Dollars, 1964) είναι ανεπίσημο ριμέικ του «Yojimbo» του Ακίρα Κουροσάουα από το 1961. Η ιαπωνική εταιρία παραγωγής Toho μήνυσε την παραγωγή της ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε και κέρδισε αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα. reenwriters Akira Kurosawa and Ryûzô Kikushima sued the filmmakers for breach of copyright. Kurosawa and Kikushima won, and as a result received 15% of the film's worldwide gross and exclusive distribution rights for Japan, Taiwan and South Korea. Kurosawa said later he made more money off of this project than he did on Yojimbo (1961).

To «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» θεωρείται ως πρίκουελ των δύο άλλων ταινιών της τριλογίας. Είναι φανερό από την γκαρνταρόμπα του Κλιντ Ιστγουντ που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί τελικά όπως στις δύο άλλες ταινίες, ενώ διαδραματίζεται στον Αμερικανικό Εμφύλιο, ενώ οι άλλες δύο ταινίες μοιάζουν να είναι μεταγενέστερες.

For a few dollars

To «For a Few Dollars More» έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία στην Ιταλία. Οχι μόνο για τη χρονιά του 1965 που βγήκε στις αίθουσες, αλλά και όλων των εποχών.

O Ενιο Μορικόνε έγραψε τη μουσική του «For a Few Dollars More» πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα μετά από ρητή εντολή του Σέρτζιο Λεόνε. Ηταν επιθυμία του γιατί συνήθιζε να σκηνοθετεί ακούγοντας την πρωτότυπη μουσική στο σετ.

**Το soundtrack του Ενιο Μορικόνε για το «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» έμεινε στις λίστες επιτυχίων για περισσότερο από ένα χρόνο. Παραμένει η πιο εμπορική του δουλειά.

Fistful of Dollars Poster 607

Τo αφιέρωμα «Wild West» συνεχίζεται όλο τον Ιούλιο κάθε Τρίτη στο COSMOTE CINEMA 2HD. Στις 11 Ιουλίου βλέπουμε στις 20:15 το «Για μια Χούφτα Δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε με τον Κλιντ Ιστγουντ και στις 22:00 το αξεπέραστο «High Noon» του Φρεντ Τσίνεμαν με τον Γκάρι Κούπερ και την Γκρέις Κέλι. Στις 18 Ιουλίου στις 19:45 βλέπουμε το «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» του Σέρτζιο Λεόνε με τους Κλιντ Ιστγουντ και Λι Βαν Κλιφ και στις 22:00 το «True Grit» του Χένρι Χάθαγουεϊ με τον Τζον Γουέιν και τον Γκλεν Κάμπελ. Και στις 25 Ιουλίου βλέπουμε στις 19:00 το «O Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος» του Σέρτζιο Λεόνε με τον Κλιντ Ιστγουντ και στις 22:00 το «Once Upon a Time in the West» του Σέρτζιο Λεόνε με τον Χένρι Φόντα και την Κλαούντια Καρντινάλε.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις πρεμιέρες και τις τηλεοπτικές σειρές στο επίσημο site της COSMOTE TV.