Buzz

Κινηματογραφική πρόσκληση στην εμβληματική Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου

στα 10

Το αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ της Ινα Βάισε, «Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη», θα προβληθεί στο Ινστιτούτο Goethe, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης bauhaus imaginista.

Flix Team
Κινηματογραφική πρόσκληση στην εμβληματική Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου

Στο πλαίσιο της έκθεσης bauhaus imaginista, το Ινστιτούτο Goethe θα προβάλει την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 20.30, το αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ της Ινα Βάισε, «Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη» («Die neue Nationalgalerie»), το οποίο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περιέγραψε ως «Η αρχιτεκτονική ως περφόρμανς».

Πρόκειται για μια ταινία γύρω από τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου, το εμβληματικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μίες βαν ντερ Ρόε.

Πώς μπορεί μια κοσμοθεωρία να πάρει μορφή; Η αρχιτεκτονική ως θέληση μεταφρασμένη σε χώρο;

Διαβάστε ακόμη: Το «The Invisible Hands» της Μαρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ στο Ινστιτούτο Goethe

Die neue Nationalgalerie 607

Πενήντα χρόνια μετά τα εγκαίνιά της το 1968, η σκηνοθέτις Ινα Βάισε, κόρη του αρχιτέκτονα Ρολφ Βάισε, ο οποίος εργαζόταν στο γραφείο του Μίες βαν ντερ Ρόε στο Σικάγο, ερευνά τη δημιουργία της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης στο Βερολίνο, και αναζητά την κοσμοθεωρία που έχει βρει μορφή και έκφραση στο θρυλικό οικοδόμημα του Βαν ντερ Ρόε – μεταξύ άλλων και με συνεντεύξεις των Ρολφ Βάισε, του εγγονού του Μίες βαν ντερ Ρόε και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και με στιγμιότυπα που είχε κινηματογραφήσει ο Ρολφ Βάισε στο γραφείο του μεγάλου αρχιτέκτονα, τη δεκαετία του 1960.

Ο Λούντβιχ Μίες βαν ντερ Ρόε (1886, Ααχεν – 1969, Σικάγο), εμβληματική μορφή της αρχιτεκτονικής αβανγκάρντ, διετέλεσε διευθυντής του Bauhaus από το 1930 έως το 1933. Μετά τη διάλυση της Σχολής από τους εθνικοσοσιαλιστές, εγκατέλειψε τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Αρχές της δεκαετίας του 1960 αποδέχτηκε την πρόταση της Γερουσίας του Βερολίνου να σχεδιάσει τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη.

Die neue Nationalgalerie 607

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης bauhaus imaginista, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο διεθνές εγχείρημα με αφορμή την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Σχολής. Σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία και τη Ρωσία, εστιάζει στην παγκόσμια διάδοση και υποδοχή του Bauhaus και των πολύ διαφορετικών εξελίξεων της ιστορίας του πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 20 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Goethe και θα συνοδεύεται από παράλληλο πρόγραμμα.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας.


Info

«Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη» (Γερμανία, 2018, 48’) της Ινα Βάισε
Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 20:30
Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα / τηλ. 210 3661000)
Σε αγγλική και γερμανική γλώσσα, με ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη