Buzz

«Η Περίπτωση του Οιδίποδα»: Μια γερμανική «ελληνική» ταινία κάνει πρεμιέρα ξανά 23 χρόνια μετά

στα 10

Το φιλμ που ο Ράινερ Σιμόν γύρισε στην Ελλάδα βασισμένος στην τραγωδία «Οιδίπους Τύρρανος» σηματοδοτεί την πρώτη και τελευταία συμπαραγωγή μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και Ελλάδας και κάνει πρεμιέρα ξανά 26 χρόνια μετά παρουσία του δημιουργού της.

Flix Team
«Η Περίπτωση του Οιδίποδα»: Μια γερμανική «ελληνική» ταινία κάνει πρεμιέρα ξανά 23 χρόνια μετά

Καλοκαίρι 1944 στην υπό γερμανική κατοχή Ελλάδα: Ένας λοχαγός της Βέρμαχτ, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας πριν τον πόλεμο, γυρίζει μια ταινία πάνω στην αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Για τους ρόλους επιλέγει στρατιώτες του, αλλά και Έλληνες. Το θέμα της ενοχής του Οιδίποδα εγείρει και θέματα περί προσωπικής ενοχής των εμπλεκομένων.Πρόκειται η ταινία να γίνει το άλλοθι που μετά τον χαμένο πόλεμο θα αποδεικνύει την αθωότητά τους; Ή μήπως ο αρχαίος μύθος βοηθά στην απώθηση της πραγματικότητας;Η πραγματικότητα του πολέμου όμως καραδοκεί.

Πέντε μόλις μήνες μετά την πτώση του Βερολινέζικου Τείχους και περίπου τρείς πριν τη γερμανική επανένωση, ο Ράινερ Σιμόν, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της DEFA (Εταιρεία Παραγωγής Κινηματογραφικών Ταινιών της Ανατολικής Γερμανίας), γυρίζει στην Ελλάδα με Ελληνες και Γερμανούς ηθοποιούς μια ταινία βασισμένη στην αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος». Είναι η πρώτη και τελευταία συμπαραγωγή μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για έναν αναστοχασμό πάνω στον πόλεμο, το ναζιστικό καθεστώς, την ενοχή και την ευθύνη την εποχή που η Ευρώπη βιώνει μια ριζική αλλαγή.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα 607

Η ταινία γυρίστηκε από 15 Απριλίου έως 6 Ιουλίου 1990. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν εν μέρει στους Δελφούς, με τη συμμετοχή και Ελλήνων ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους η Τατιάνα Λύγαρη, ο Χρήστος Τσάγκας και ο Γιώργος Μοσχίδης. «Η Περίπτωση του Οιδίποδα» προβλήθηκε σε παγκόσμια πρώτη στις 4 Απριλίου 1991 στον κινηματογράφο International στο Βερολίνο. Η ελληνική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 18.2.1993 στο Goethe-Institut Athen σε κατανυκτική σχεδόν ατμόσφαιρα παρουσία των Ελλήνων συντελεστών. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης η προβολή επαναλήφθηκε λίγες μέρες αργότερα. Η ταινία ωστόσο δεν προβλήθηκε ποτέ σε κανονική διανομή.

Τώρα, 23 χρόνια αργότερα, η ταινία προβάλλεται και πάλι στην Αθήνα και αυτήν τη φορά την παρουσιάζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η επίσημη πρεμιέρα του «Η Περίπτωση του Οιδίποδα» θα γίνει στις 10 Μαρτίου στις 20.30, παρουσία του Ράινερ Σιμόν, της Τατιάνας Λύγαρη και του Γιώργου Μοσχίδη.

Η Περίπτωση του Οιδίποδα 607

Η ταινία «Η Περίπτωση του Οιδίποδα» του Ράινερ Σιμόν θα συνεχίσει να προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίς από τις 17 Μαρτίου.