Industry

Εφυγε η Ντένη Βαχλιώτη, η γυναίκα που έδωσε στιλ στο ελληνικό σινεμά

στα 10

Εφυγε η ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη, αλλά τα κινηματογραφικά της κοστούμια κρατούν ολοζώντανη την αύρα μιας δυναμικής, εξαιρετικής προσωπικότητας.

Εφυγε η Ντένη Βαχλιώτη, η γυναίκα που έδωσε στιλ στο ελληνικό σινεμά

Η Ντένη Βαχλιώτη – Θεώνη στις πιο επίσημες περιπτώσεις – είναι η γυναίκα που, τολμηρή και με απαράμιλλο γούστο, έντυσε τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις της Μελίνας Μερκούρη στο σινεμά: από τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη μέχρι το «Ποτέ την Κυριακή», τη «Φαίδρα» και το «Τοπκαπί» του Ζιλ Ντασέν, αλλά όχι μόνο. Δικά της είναι τα κοστούμια στον «Δράκο» του Κούνδουρου, στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», σε κάθε πλάνο της ελληνικής μικρής και μεγάλης οθόνης όπου οι ήρωες μοιάζουν ντυμένοι πιο μινιμαλιστικά, πιο επιθετικά, πιο μοντέρνα από την εποχή τους. Κι όλα αυτά, παράλληλα με την τεράστια, ιστορική καριέρα της στο θέατρο.

Πανέμορφη γυναίκα και η ίδια, σπούδασε στο Παρίσι, στη Φλωρεντία και στη Ρώμη, αλλά έζησε, ωραία και πολύ, στην Αθήνα της Πλατείας Κολωνακίου και των μνημειωδών πάρτι, πάντα με έντονη άποψη, ως η πρώτη, άλλωστε, γυναίκα ενδυματολόγος στα ελληνικά πράγματα. Ηταν αδελφή του σκηνοθέτη Χρήστου Βαχλιώτη, ξαδέλφη της Θεώνης Βαχλιώτη-Ολντριτζ κι αφήνει «καλλιτεχνικά» πίσω της τις δυο ανιψιές της, την επίσης ενδυματολόγο και συνονόματη Ντένη Βαχλιώτη και τη σκηνοθέτη Ειρήνη Βαχλιώτη.

Μια ματιά στα παρακάτω ρούχα που έχει υπογράψει, αποδεικνύουν μεμιάς το αξέχαστο στίγμα της.

ντένη βαχλιώτη 607

ντένη βαχλιώτη 607

ντένη βαχλιώτη 607

ντένη βαχλιώτη 607