Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο για τις «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» της Εύας Στεφανή στο L'Europe autour de l'Europe

στα 10

Ακόμη μια διάκριση για τη σπουδαία Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια.

Βραβείο για τις «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» της Εύας Στεφανή στο L'Europe autour de l'Europe

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, τη γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Το νέο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» ανοίγει το βλέμμα στην καθημερινότητα μιας γυναίκας της διπλανής πόρτας καθώς αυτή αλλάζει και μαζί της αλλάζει η γυναίκα που βρίσκεται απέναντί της και την κινηματογραφεί, η πόλη μέσα στην οποία ζούνε, σε μια διαδρομή που χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Εύας Στεφανή στο Flix: Οσα έμαθε η Εύα Στεφανή από τις «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.»

Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ. 607

Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο Prix Present του Διεθνούς Φεστιβάλ L'Europe autour de l'Europe που έγινε στο Παρίσι το Μάρτιο. Η κριτική επιτροπή που ξεχώρισε το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή ανάμεσα σε 9 ντοκιμαντέρ από όλη την Ευρώπη δικαιολόγησε το βραβείο με την εξής ανακοίνωση:

Η κριτική επιτροπή γοητεύτηκε ιδιαίτερα από τη Δήμητρα και την εκτεταμένη ανθρωπιά της και την αγάπη της για τα ανθρώπινα πλάσματα. Η Εύα Στεφανή δημιούργησε μια σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης με το «θέμα» της στο σημείο όπου η Δήμητρα ήταν εντελώς φυσική και ανοιχτή μπροστά στην κάμερα. Επιπλέον τα πολλά χρόνια κατά την οποία η Στεφανή κινηματογράφησε τη Δήμητρα επέτρεψε στην ταινία να περικλείσει μέσα της μια ολόκληρη εποχή, με σημαντικές εξελίξειςτόσο στη σχέση των δύο γυναικών όσο και στην πορεία ζωής της Δήμητρας. Μέσα από τη ζωή μιας γυναίκας, μας δίνεται μιασύντομη ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια, και το πιο σπαρακτικό, μια ματιά στον συνήθως αφανήκόσμο των εργαζομένων του σεξ και των ανησυχιών τους. Δεν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο επικεφαλής από την Δήμητρα Κ. Η Εύα Στεφανή έφερε στον κόσμο τη συναρπαστική ιστορία της Δήμητρας με μεγάλη ευαισθησίακαι μια ευπρόσδεκτη πινελιά χιούμορ.

στεφανή Η Εύα Στεφανή στο L'Europe autour de l'Europe στο Παρίσι, δεύτερη από αριστερά

στεφανή Το βραβείο για την ταινία

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ.»:

Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ.