Industry

#CreativeEuropeAtHome: Μείνετε δημιουργικοί εν μέσω της υγειονομικής κρίσης

στα 10

Το πρόγραμμα Creative Europe και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνουν δράση στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους δημιουργούς εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Flix Team
#CreativeEuropeAtHome: Μείνετε δημιουργικοί εν μέσω της υγειονομικής κρίσης

Το πρόγραμμα Creative Europe προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της «καραντίνας» και αναδεικνύει τους τομείς της δημιουργικότητας που βρίσκουν δίοδο προς το κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Λανσάρει λοιπόν το πρόγραμμα #CreativeEuropeAtHome με πολιτιστικές δράσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από το σπίτι.

Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Creative Europe:

«Η πανδημία του Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, στους καλλιτέχνες και στο κοινό τους. Οπως είναι λογικό, πολλές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να επισημάνουμε τα πολλά θετικά παραδείγματα που συνεχίζουν να προωθούν την πολιτιστική και δημιουργική ζωή στην Ευρώπη: αρχεία ταινιών που ανοίγουν τους ιστότοπους τους για το κοινό, τα θέατρα και τους μουσικούς που μεταδίδουν ζωντανά τις παραστάσεις τους στο διαδίκτυο και ούτω καθεξής.

Εχοντας αυτό κατά νου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το πρόγραμμα #CreativeEuropeAtHome - μια καμπάνια κοινωνικών μέσων που τρέχει στους επίσημους λογαριασμούς Creative Europe στο Facebook, το Twitter και το Instagram. Μέσω αυτής της καμπάνιας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να αναδείξει τις εξαιρετικές διαδικτυακές πολιτιστικές δραστηριότητες σε όλη την κοινότητα της δημιουργικής Ευρώπης - διαθέσιμες για τους λάτρεις του πολιτισμού που βρίσκονται στο σπίτι.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειαζόμαστε τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ! Με αυτήν την πρωτοβουλία, στοχεύουμε να δείξουμε και να κάνουμε προσβάσιμη την πλούσια και ποικίλη διαδικτυακή προσφορά της κοινότητά της Δημιουργικής Ευρώπης. Ίσως να περιοριζόμαστε στα σπίτια μας προς το παρόν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ομορφιά της τέχνης και του πολιτισμού, να κάνουμε νέες ανακαλύψεις και να μοιραστούμε εμπειρίες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό!», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού και Νεότητας, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους δικαιούχους που προσφέρουν διαδικτυακές πολιτιστικές δραστηριότητες να δημοσιεύσουν σχετικές πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ειδικό hashtag #CreativeEuropeAtHome.»

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμα #CreativeEuropeAtHome και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτό.

Creative Europe

Εκτός από τα μέτρα για την την ανάδειξη της δημιουργικότητας, ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) που έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμμματος MEDIA, αυτή την περίοδο αναλύει τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που θέτει στον οπτικοακουστικό τομέα ο Covid-19, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα υποστηρίξουν τους δικαιούχους κατα τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Για την παροχή περαιτέρω βοηθείας και υποστήριξης προς τους δικαιούχους έχει συντάξει ένα έγγραφο που απαντά σε ερωτήσεις και διευκρινίζει απορίες, σχετικές με προθεσμίες, αναβολές και κάθε τι που μπορεί να ανατρέπεται από την υπάρχουσα κατάσταση της υγειονομικής κρίσης.

Αναζητήστε εδώ το έγγραφο «Questions and Answers concerning Creative Europe activities in light of the COVID-19 pandemic»


Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη και το υποπόγραμμα MEDIA, μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA (υπεύθυνη: Αννα Κασιμάτη, anna.kasimati@gfc.gr) και Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Πολιτισμός, κ. Ειρήνη Κομνηνου, ced.greece@culture.gr