Industry

«Ανησυχία»: Κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου της Λιν Ούλμαν, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

στα 10

Είναι η κόρη της Λιβ Ούλμαν και του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Κι έχει πολλά να θυμηθεί...

Flix Team
«Ανησυχία»: Κερδίστε αντίτυπα του βιβλίου της Λιν Ούλμαν, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Να βλέπεις, να θυμάσαι, να κατανοείς. Ολα εξαρτώνται από το πού βρίσκεσαι. Την πρώτη φορά που ήρθα στο Χάµαρς ήμουν μόλις ενός έτους και δεν ήξερα τίποτα για την τεράστια και παθιασμένη αγάπη που µε είχε φέρει εκεί. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν τρεις αγάπες».

Ετσι περιγράφει η Λιν Ούλμαν, κόρη της Λιβ και του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, την πρώτη της επαφή με τον πατέρα της και το σύμπαν του, κινηματογραφικό, πνευματικό και ανθρώπινο, στο βιβλίο της, «Ανησυχία» (Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Kulturhuset Stadsteaterns 2017, Βραβείο P2-Lytternes Romanpris 2015), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.

Διαβάστε ακόμη: Η Χίλντα Παπαδημητρίου επιλέγει 10 ταινίες με «Ενόχους μέχρι αποδείξεως του εναντίου»

Εκείνος είναι ένας καταξιωμένος Σουηδός σκηνοθέτης. Εκείνη είναι η κόρη του, η μικρότερη από εννέα παιδιά. Τον επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, από κοριτσάκι, στο αγαπημένο του πέτρινο σπίτι στη Βαλτική. Ο πατέρας της, ο Iνγκµαρ Μπέργκµαν, τώρα που κοντεύει τα ενενήντα οραματίζεται ένα βιβλίο για τα γεράματα. Ανησυχεί πως χάνει τη γλώσσα του, τη μνήμη του, το μυαλό του. Είναι σκληρή δουλειά τα γεράματα, λέει. Και η κόρη του, η συγγραφέας του βιβλίου, αναλαμβάνει να το γράψει μαζί του. Εκείνη θα ρωτά, εκείνος θα απαντά. Oταν εκείνη θα φτάσει όμως στο νησί, τα γεράματα τον έχουν προφτάσει µε τρόπους που κανείς από τους δυο δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει.

ανησυχία λιν ούλμαν 607

Επτά χρόνια αργότερα, εκείνη βρίσκει τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Βυθισμένη στις αναμνήσεις, αναπλάθει την ιστορία ενός πατέρα, μιας μητέρας, ενός κοριτσιού - ενός παιδιού που ανυπομονεί να μεγαλώσει και δυο γονιών που θα προτιμούσαν να είναι παιδιά. Μια σπαρακτική και σκοτεινά αστεία απεικόνιση για την οικογενειακή ζωή και την πολυπλοκότητα των σχέσεων, την παιδική ηλικία και τα γηρατειά, την απώλεια και τη μνήμη.

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και το Flix σας κάνουν δώρο αντίτυπα του βιβλίου, για να βυθιστείτε σε μια σπάνια «κινηματογραφική» ιστορία. Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό, μπείτε στη σελίδα του Flix στο Facebook.

ανησυχία λιν ούλμαν 607