Industry

Ανησυχίες, καθυστερήσεις, αναβολές... Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα πλάνα για το φθινόπωρο

στα 10

Ολα μοιάζουν και πάλι αβέβαια για την «κανονική» επιστροφή στις αίθουσες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ανησυχίες, καθυστερήσεις, αναβολές... Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα πλάνα για το φθινόπωρο

Μια ψηφιακή βόλτα στους τίτλους των κινηματογραφικών νέων σε Ευρώπη και Αμερική αρκεί για να καταλάβει κανείς πως λίγα έχουν αλλάξει από το περσινό καλοκαίρι, όταν οι ανησυχίες αιθουσαρχών και διανομέων για την επιστροφή στις αίθουσες συναντούσε τις διαρκείς αναβολές εξόδων ταινιών και μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την επάνοδο στην κινηματογραφική κανονικότητα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα νούμερα στο box office είναι χαμηλά, η διαμάχη ανάμεσα στους υπέρμαχους της ταυτόχρονης κυκλοφορίας ταινιών σε αίθουσες και πλατφόρμες ή στην αποκλειστικότητα ενός διαστήματος στις αίθουσες πριν την προβολή τους σε πλατφόρμες καλά κρατεί και οι ελπίδες εναπόκεινται πλέον σε τίτλους όπως το «No Time to Die» και το «Top Gun Maverick», που όλοι φοβούνται ότι θα πάρουν και νέα αναβολή - το πρώτο είναι προγραμματισμένο για αρχές Οκτωβρίου, το δεύτερο για τα μέσα Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αμερική είναι από τη μία η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους και το γεγονός ότι οι περισσότερες πολιτείες (ανάμεσα στις οποίες και αυτές της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες) απαιτούν πλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο των θεατών στις αίθουσες. Ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά, για τα οποία όμως δεν έχει ακόμη εγκριθεί πρόγραμμα εμβολιασμού για τις ηλικίες κάτω των 12 ετών.

transformania Αφίσα για το «Hotel Transylvania: Transformania», πριν την πώληση του στο Amazon Prime

Πρώτη σοβαρή καραμπόλα των παραπάνω, η πώληση του «Hotel Transylvania 4» από τη Fox στο Amazon Prime για ποσό που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να προβληθεί η ταινία στην πλατφόρμα και να αποφύγει τις αίθουσες. Το «Hotel Transylvania: Transformania», όπως είναι ο τίτλος του τρίτου σίκουελ της υπερεπιτυχημένης σειράς κινουμένων σχεδίων ήταν προγραμματισμένο να βγει στις αμερικανικές αίθουσες την 1η Οκτωβρίου, θα διατηρήσει, ωστότο, το δικαίωμα εξόδου στις αίθουσες για την αγορά της Κίνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Paramount ακύρωσε για την ώρα την έξοδο στις αίθουσες της ταινάις «Clifford the Big Red Dog» που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου, ακυρώνοντας και την παγκόσμια πρεμίερα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Σημειώνουμε εδώ και την τέταρτη συνολικά αναβολή του «Venom: Let There Be Carnage» για τον Οκτώβριο του 2021.

eiffell Σκηνή από το «Eiffel» του Μαρτέν Μπουρμπουλόν

Στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τα πράγματα δείχνουν μόνο φαινομενικά καλύτερα.

Στη Γαλλία, μεγάλες κυκλοφορίες, όπως το «Eiffel» με τον Ρομέν Ντουρίς, αλλά και το «Candyman» μεταφέρονται από τα τέλη του καλοκαιριού στο φθινόπωρο, προκειμένου να διαφανεί ποια θα είναι η τελική απόφαση για το «υγειονομικό πάσο» που απαιτείται πλέον για την είσοδο στις αίθουσες και που προκαλεί αντιδράσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας. Παρόμοια στάση αναμονής κρατούν οι διανομείς σε όλη την Ευρώπη, επιλέγοντας μικρά προσεκτικά βήματα προκειμένου να κατανοήσουν τι ακριβώς θα επιφέρει η είσοδος στους κλειστούς κινηματογράφους μόνο με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για το συνολικό τζίρο των εισιτηρίων.

Στην Ελλάδα, όπου τα θερινά συνεχίζουν με σχετική επιτυχία και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα, η πρόβλεψη για το φθινόπωρο είναι εξίσου αβέβαιη. Σίγουρη είναι μόνο η παράταση του μέτρου της εισόδου στις κλειστές αίθουσες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που ισχύει μέχρι τέλη Αυγούστου.