Buzz

Cinema Therapy από το Μεταίχμιο

στα 10

Το πετυχημένο βιωματικό εργαστήριο στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο αντλεί έμπνευση από το σινεμά...

Flix Team
Cinema Therapy από το Μεταίχμιο

Με συντονίστριες τις ψυχολόγους Μαρία Κωστάλα και Ελίνα Πανταλέων, το Cinema Therapy των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει κινηματογραφική διάθεση σε ένα βιωματικό εργαστήριο όπου με αφορμή διάσημες ή και λιγότερο γνωστές κινηματογραφικές σκηνές, οργανώνεται μια διαδραστική βιωματική άσκηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια ανεβασμένων σινεφίλ τόνων συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο το σινεμά μας μαθαίνει να ζούμε καλύτερα.

Οπως αναφέρει και το επίσημο δελτίο Τύπου του «Cinema Therapy»:

«Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

«Υπάρχει τουλάχιστον ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που μας μοιάζει ή φαίνεται να περνά στο σινεμά όσα κι εμείς στην αληθινή ζωή, και σίγουρα κάποια πτυχή της ζωής μας την έχουμε δει να ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μαγική στιγμή που, ενώ παρακολουθούμε μια ταινία βιώνουμε τόσο έντονα συναισθήματα που μπορούμε να μιλάμε για μια μορφή κάθαρσης.»

«Υπάρχουν πάλι κάποιες ταινίες που, γνωρίζοντας τι συμβαίνει, αρνούμαστε να τις παρακολουθήσουμε ή το έχουμε κάνει με μεγάλη δυσκολία. Αυτός είναι ο αναπάντεχα υπέροχος τρόπος που το σινεμά έχει βρει για να τρυπώνει στη ζωή μας: φτάνει σε ελάχιστα φωτισμένα βάθη στο μυαλό και την ψυχή μας και ανακαλύπτει πράγματα που έχουμε κρύψει εκεί!Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο.»

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων

Αντιμετωπίζοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 / Πόσο εύκολο είναι να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να προχωρήσετε; Θα θέλατε να γνωρίζετε το παρελθόν του/της συντρόφου σας; Θα θέλατε να γνωρίζει το δικό σας; Είστε συμφιλιωμένοι με όσα έχετε ζήσει; Μια καινούργια cinema therapy θεματική που θα μας κάνει να αναλογιστούμε παλαιότερες γνωριμίες και εμπειρίες.

Το παιχνίδι των ρόλων: Εσύ τι ρόλο έχεις στην ταινία της ζωής σου; Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 / Για όλους μας υπάρχουν ρόλοι που μας είναι περισσότερο ή λιγότερο οικείοι. Όλοι μπορεί να έχουμε υπάρξει κατά καιρούς «το θύμα», «ο θύτης» ή «ο σωτήρας», για παράδειγμα. Με αφορμή ένα κινηματογραφικό απόσπασμα, θα αναρωτηθούμε για τους βασικούς ρόλους που υιοθετούμε, κατά πόσο μπορεί να εγκλωβιστούμε σε έναν ρόλο και πώς μπορούμε να κατακτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και ευελιξία συμπεριφορών.

Διαχρονικό debate: Αλλάζει ο άνθρωπος; Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 / Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ενώ άλλοι έχουν βαθιά πίστη στις δυνατότητες εξέλιξης, αλλαγής και βελτίωσής του. Κι αν αλλάζει, τι είναι αυτό που αλλάζει; Οι αξίες, η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας, οι αντιδράσεις μας, οι ρόλοι που υποδυόμαστε; Πρέπει να αποδεχτούμε τη φύση μας και να προχωρήσουμε με βάση αυτή την παραδοχή ή υπάρχουν τρόποι και διαδικασίες που προωθούν την αλλαγή μας; Μια θεματική που προέκυπτε κατά καιρούς στις cinema therapy συναντήσεις μας και πάντα προκαλούσε έντονες συζητήσεις. Αποφασίσαμε να της αφιερώσουμε το χρόνο που της αξίζει!

info

  • Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2015 στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Τ.Κ. 11472, Αθήνα), μία Δευτέρα τον μήνα, 7 με 9 το βράδυ.Εισιτήριο: Eνα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
  • Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.