Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφιέρωμα Σινεμά και Φωτογραφία στην (online) Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

στα 10

Στον συναρπαστικό, πολυδιάστατο κόσμο των φωτογράφων στρέφει τον φακό της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, με το πρώτο αφιέρωμα της νέας χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 25 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου.

Flix Team
Αφιέρωμα Σινεμά και Φωτογραφία στην (online) Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Τρία ντοκιμαντέρ για τον κόσμο της φωτογραφίας εγκαινιάζουν το πρόγραμμα της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης για το 2021.

Το βραβευμένο με Οσκαρ «Born into Βrothels» των Ζάνα Μπρίσκι και Ρος Κάουφμαν (2004) για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στα πορνεία της Καλκούτας, το «Don’t Βlink: Robert Frank» της Λόρα Ισραελ (2015) για την ταραχώδη πορεία του επαναστάτη φωτογράφου και 
το «Ιστορία ενός Βλέμματος» Μαριάνα Οτερό (2019), ένα αφιέρωμα στον φωτογράφο Ζιλ Καρόν, συνιδρυτή του μεγάλου πρακτορείου Gamma, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 30 ετών, έχοντας διανύσει μία εντυπωσιακή φωτογραφική διαδρομή μόλις έξι χρόνων.

Τις προβολές πλαισιώνει και μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι: Μαρία Κοκορότσκου (Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-ΜΦΘ), Γιώργος Κατσάγγελος (Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Πρόεδρος Εφορείας MOMus-ΜΦΘ), Πάρις Πετρίδης (καλλιτέχνης). Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00 στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο YouTube,


Born into Brothels των Ζάνα Μπρίσκι και Ρος Κάουφμαν (ΗΠΑ, 2004)

Δύο ντοκιμαντερίστες καταγράφουν την παραμονή τους στην Καλκούτα, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τα παιδιά των ιερόδουλων που δουλεύουν στην περιοχή των κόκκινων φαναριών της πόλης. Μη ξέροντας τι να κάνουν για να τα βοηθήσουν, τους μοιράζουν φωτογραφικές μηχανές και τους μαθαίνουν την τέχνη της φωτογραφίας. Το συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που κλείνει έξυπνα το μάτι στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου κέρδισε επάξια το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2005.


Ιστορία ενός Βλέμματος της Μαριάνα Οτερό (Histoire d'un Regard, Γαλλία, 2019)

Στο απόγειο της καριέρας του και εντελώς ξαφνικά, ο διάσημος φωτο-δημοσιογράφος Ζιλ Καρόν πεθαίνει στην Καμπότζη το 1970, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Οταν η σκηνοθέτης της ταινίας έρχεται σε επαφή με το έργο του, μια φωτογραφία που αντηχεί και τη δική της ιστορία, τραβά την προσοχή της. Ξαφνικά βρίσκεται πνιγμένη μέσα σε ένα τεράστιο έργο 100.000 και πλέον φωτογραφιών, προσπαθώντας να αφηγηθεί την ιστορία του μοναδικού βλέμματος του κεντρικού της χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα και του δικού της.


Don't Blink - Robert Frank της Λόρα Ισραελ (Καναδάς - Γαλλία - ΗΠΑ, 2015)

Ο Ρόμπερτ Φρανκ, ένας επαναστάτης φωτογράφος, ένας σπουδαίος ανεξάρτητος κινηματογραφιστής. Κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό από την Μπιτ γενιά ως τους Ουαλούς ανθρακωρύχους και από τους Ινδιάνους του Περού ως τους Ρόλινγκ Στόουνς και τους Λονδρέζους τραπεζίτες. Μια ταραχώδης πορεία, που αποκαλύπτεται μπροστά μας με τόλμη και ειλικρίνεια από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Σινεμά και Φωτογραφία», πραγματοποιείται με την υποστήριξη του MΟΜus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 στο online.filmfestival.gr. Το εισιτήριο για την κάθε προβολή κοστίσει 3 ευρώ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 10:00 έως την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 23.59.

cinema tainiothki uess

Μείνετε συντονισμένοι στα online κανάλια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο επίσημο site του, στο ψηφιακό αρχείο, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην επίσημη σελίδα της Αγοράς στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube, στη σελίδα του στο Instagram και στο blog του Φεστιβάλ.