Πρεμιέρα για το CineDoc της νέας σεζόν με «Σιγή Ιχθύος»

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 09 SEP  /  Flix Team

Το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αμαλιάδας, καθώς και σε 8 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Και κάνει πρεμιέρα με το ντοκιμαντέρ των Θοδωρή Χονδρόγιαννου & Ανδρέα Λουκάκου για την υπεραλίευση.

Η «Σιγή Ιχθύος» ταξιδεύει από την Ελλάδα ως την Ισπανία και από την Ιταλία ως τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτοντας τις πτυχές του εκρηκτικού προβλήματος της υπεραλίεσης. Στα κέντρα αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ συναντά επιστήμονες, πολιτικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές, για να κατανοήσει γιατί οι εθνικές και ενωσιακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Παράλληλα, εξερευνά προσπάθειες βιώσιμης αλιείας, στο πλαίσιο των οποίων οι ψαράδες καλούνται να συνεργαστούν με επιστήμονες, οργανώσεις και τοπικές Αρχές για να συνδιαμορφώσουν βιώσιμα όρια αλιείας, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερα μεροκάματα για τις οικογένειες των αλιέων.

Silent Fish 607

Στο ταξίδι της, η «Σιγή Ιχθύος» καταγράφει την ψαροσύνη και την προαιώνια παράδοση των ψαράδων που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της υπεραλίευσης. Μπαίνει στα ψαράδικα και ταξιδεύει, απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο, από την Καβάλα έως τη Σάμο και από την Παντελλερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, έως την Καταλονία. Εκεί αποτυπώνει τις ζωές των ψαράδων, που κινδυνεύουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αλιείς μας ανοίγουν τα καΐκια και τα σπίτια τους, μας φιλοξενούν μέσα στην καθημερινότητά τους, μας δείχνουν πώς οι ψαριές τους λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου, τα μεροκάματα πέφτουν και οι ίδιοι συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα για να επιβιώσουν.

Σε μία εποχή όπου η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η «Σιγή Ιχθύος» αποτυπώνει πώς η υπεραλίευση έγινε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσογείου και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητά και την πλούσια ιστορία της.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του CineDoc και στην επίσημη σελίδα της ταινίας «Σιγή Ιχθύος» στο Facebook.

Silent Fish 607

Προβολές & Πληροφορίες | Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σιγή Ιχθύος» γίνεται σε συνεργασία με το inside story. | Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του iMEdD. | Τιμές εισιτηρίων: : 6 ευρώ / 3 ευρώ μειωμένο (ισχύει μόνο για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο) | Τετάρτη 9/9, 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτου Ελλάδος, Σίνα 31 (Tην προβολή θα προλογίσoυν οι σκηνοθέτες) | Δευτέρα 17/9 , 22.15, Θερινό Κινηματογράφο Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14 (Tην προβολή θα προλογίσoυν οι σκηνοθέτες) | Τετάρτη 30/9, 20.00, Βοξ, Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια (Tην προβολή θα προλογίσoυν οι σκηνοθέτες) | Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online.

Σχετικά με την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τα μέτρα προστασίας Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο και την παρακολούθηση των εκδηλώσεων στους χώρους του Ινστιτούτου.
Στα κομβικά σημεία του Ινστιτούτου υπάρχουν αντισηπτικά χεριών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, για τη διασφάλιση της υγιεινής όλων.
Για την αποφυγή του συνωστισμού, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας στο Auditorium Theo Angelopoulos κι ως εκ τούτου οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες. Οι περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις απαιτούν προκράτηση.
Το προσωπικό μας βρίσκεται στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, ώστε να αποθαρρύνεται τυχόν συνωστισμός.

Silent Fish Poster 607

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.