Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Στην Κρήτη γίνεται (κινηματογραφική) γιορτή

στα 10

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, το 5ο Φεστιβάλ Χανίων ξεκινάει στις 26 Οκτωβρίου και για 10 μέρες υπόσχεται αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες.

Flix Team
5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Στην Κρήτη γίνεται (κινηματογραφική) γιορτή
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Ηλεκτρικό Λαούτο»

Με περισσότερες από 150 ταινίες στο πρόγραμμά του ξεκινάει το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους ταινίες και animation, αλλά και εργαστήρια, εκθέσεις και σινε-μαθήματα για μαθητές και ειδικά προγράμματα για πρόσφυγες απλώνονται σε ένα δεκαήμερο προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων που μεταφέρει το κινηματογραφικό ενδιαφέρον στην καρδιά της Κρήτης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Το Τελευταίο Σημέιωμα 607

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το Τελευταίο Σημείωμα» με την παρουσία του ίδιου, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη, του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή, των πρωταγωνιστών Ανδρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ και φυσικά δεκάδων ηθοποιών από την Κρήτη που συμμετείχαν στα γυρίσματα.

Επίσης, δυο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, συμπαραγωγές της COSMOTE TV, θα κάνουν πρεμιέρα στο 5ο Φεστιβάλ Χανίων: το «Επος των Ελλήνων στην Αλβανία», τελευταίο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη και το «Ιχνηλατώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

4.1 Miles 607

Ταινίες για Οσκαρ | Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν το «4.1 miles» της Δάφνης Ματζιαράκη που έφτασε μέχρι τα Οσκαρ και η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη η οποία είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Αφιέρωμα σε Κάθε Τόπο Ξένος | Η μικρού μήκους ταινία «The Way Home», για τις οικογένειες που χωρίζει η προσφυγιά, το «722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικού» του Γιάννη Κουφονίκου καθώς και το «Απλώς Αλληλεγγύη» από το project HomeNewHome που καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων σε μικρούς τόπους και όσους τους υποδέχονται, είναι μόνο πέντε από τις 35 ταινίες που συνθέτουν το αφιέρωμα.

gimme danger 607

Μεταμεσονύκτια Προβολή | Σε συνεργασία με το In Edit, το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει το «Gimme Danger» του Τζιμ Τζάρμους για τον Ιγκι Ποπ και τους The Stooges.

Μουσικές Ταινίες | Αρκετές ταινίες θα μιλήσουν με τη δύναμη της μουσικής: το «Λαούτο Ηλεκτρικό» των Βασίλη Δημητριάδη και Μιχάλη Γερανιού, το «Μάνλιχερ» του Αλέξη Χατζηγιάννη και η «Κανέλα» του Μιχάλη Σταράκη και οι «Στρίγγλες» του Αγγελου Κοβότσου είναι μόνο τέσσερις από τις μουσικές στιγμές του 5ου Φεστιβάλ Χανίων.

Video Dance | Δεκαοκτώ ταινίες Video Dance απ΄όλο τον κόσμο συνθέτουν την νέα ενότητα του Φεστιβάλ που επιμελείται η Βιντεογράφος - Ερευνήτρια κίνησης Αλίκη Χιωτάκη με το γενικό τίτλο «Τεχνολογία και σώμα - Ο Χορός μέσα από την κάμερα».

Ανθρώπινα Δικαιώματα | Με διεθνή διαδρομή και πολλές διακρίσεις, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ το «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη για τις γυναίκες που μάχονται κατά της κλειτοριδεκτομής, όπως επίσης και το «Listen» της Βαλέρια Ρίχτερ για τις σκληρές κοινωνίες όπου η γυναίκα απλά «δεν δικαιούται» και το «All of Me» της Δάφνης Σμον για την γυναίκα που μάχεται τον καρκίνο. Στο ντοκιμαντέρ «Μεγαλώσαμε πια!» (The Grown Ups) η σκηνοθέτις Μάιτε Αλμπέρντι ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα μερικών ανθρώπων με σύνδρομο Down προσεγγίζοντας το δικαίωμά τους στην ενήλικη ζωή, ενώ ένα αντίστοιχο ερώτημα προσεγγίζει και ο Χανιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης με την εμβληματική του ταινία «Ο Ανθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν» η οποία παρουσιάζεται στην μεγάλη βερσιόν των 65 λεπτών.

Under the Sun 607

Διεθνής Κινηματογράφος | Εδώ θα προβληθούν το «Under the Sun» του Βιτάλι Μάνσκι για τη ζωή στην Βόρεια Κορέα, το «Santoalla» των Αντριου Μπέκερ και Ντάνιελ Μέρερ (Η.Π.Α.) για μια εξαφάνιση που γεννά υποψίες στο απομακρυσμένο χωριό Σαντοάγια, στην περιοχή της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας,
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Plamen» (Φλόγα) του Αντρέ Αντρέεβ. Στις αρχές του 2013, τη Βουλγαρία κατέκλυσε το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών από το 1989. Ο Πλάμεν Γκοράνωφ έξω από το Δημαρχείο της πόλης ενημέρωσε ότι εάν δεν παραιτηθεί εντός της ημέρας ο Δήμαρχος, το απόγευμα θα αυτοπυρποληθεί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το κάνει.
Γυρισμένο το 1975 στην Παλαιόχωρα, την Κάντανο και στη Νέα Ζηλανδία - μεταξύ άλλων, το «Κάποτε σ'ένα Νησί» (Once upon an Island) του Μάικλ Χάβας μιλά για σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Κρητικούς και τους Μαορί την περίοδο της κατοχής. Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που συγκινεί, σε πρώτη ελληνική δημόσια προβολή.
Στο «Cargo» που είναι γυρισμένο στο Λίβανο, ο μικρός πρωταγωνιστής μακάρι να ήταν απλά ένας ρόλος μιας ταινίας μυθοπλασίας. Ο μικρός Abed όμως, στα αλήθεια γυρνάει στους δρόμους του Λιβάνου, ενώ θυμάται τους δρόμους της Συρίας.

Village Potemkin 607

Βραβευμένες Ταινίες | Πέντε από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες μικρού μήκους του τελευταίου χρόνου θα προβληθούν στο Φεστιβάλ. «Μαμά Γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη, η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, το «Manodopera» του Λουκιανού Μοσχονά, το «Μάνα μου Καπνοφύτισσα» του Στάθη Γαλαζούλα το «Με Ανοιχτά Φτερά» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, το «Χρόνου Νήματα» των Παππά, Καντέα-Παπαδόπουλου, Σουλτούκη, Σινιοράκη και Κεφαλά.
Επίσης θα προβληθεί το «Η δική μου μέρα», η ταινία του γυμνασίου Αλικιανού Χανίων που απέσπασε το πρώτο βραβείο Ντοκιμαντέρ στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους: «Filmmakers 2017 – Οι μαθητές κινηματογραφούν».
Θα προβληθούν τα βραβευμένα «Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη, το «Ειρηναίος Γαλανάκης, Ενας Ειρηνικός Επαναστάτης» του Γιώργου Κουκουράκη και του Θοδωρή Παπαδουλάκη για την ζωή του μεγάλου ιεράρχη και «Τα Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου.

Δημιουργοί από την Κρήτη | Είναι Κρητικοί. Κάνουν σημαντικές ταινίες και φυσικά είναι στο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης φέρνει «Το Μανάβικο», η Μαρία Παπαδάκη την «Loca», ο Γιώργος Μαστρακούλης το «i Witness» ο Κώστας Μαρινάκης το «Heaven», ο Μανώλης Λεβεντέλης το «LyssaVirus», ο Γιάννης Κρομμυδάκης το «Taxman».

Animation | Σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα κινούμενα σχέδια θα προβληθούν η «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα, το «Advice to the Young Artist» της Ντανιέλα Σούμαν, το «Le Clitoris» τη Λόρι Μαλεπάρτ-Τραβερσί, το **«Presse-Papier» της Κατερίνας Ζαρταλούδη και το «Escape» από τoν Μάριο Ιωαννίδη.

Δικαίωμα στο Λόγο | Στο πρωτότυπο αυτό αφιέρωμα θα προβληθεί το «A Leak in Paradise», η ζωή του Ελβετού Ρούντολφ Ελμερ πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος. Διώξεις, εξορία, παρενοχλήσεις. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος. Στο ίδιο αφιέρωμα θα προβληθεί και το «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» του Στέλιου Κούλογλου με τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση: Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, παράλληλα στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο του 2015, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Chania Film Festival 2017