Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 4o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ξεκινά, με το βλέμμα στον άνθρωπο

στα 10

Για τέταρτη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προτείνει έναν ολόκληρο κόσμο σινεμά, φέτος με σύνολο 82 ταινιών, αφιερώματα στον Σταύρο Ψυλλακη και στα Ατομα με Αναπηρία και την παρουσία του Παντελή Βούλγαρη.

Flix Team
Το 4o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ξεκινά, με το βλέμμα στον άνθρωπο
Σκηνή από το «Labyrinthus» του Ντάγκλας Μπόσγουελ

To 4o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διεξάγεται φέτος από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει 82 ταινίες απ' όλον τον κόσμο, master classes, ειδικό πρόγραμμα για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων, συν μια μεταμεσονύκτια προβολή έκπληξη και μια ολόκληρη εβδομάδα με συζητήσεις, κινηματογραφικές αναλύσεις και νυχτερινές αναζητήσεις.

Every Face Has a Name 607 Σκηνή από το «Every Face Has a Name» του Μάγκνους Γκέρτεν

Το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου με τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, παρουσία του σκηνοθέτη αλλά και της σεναριογράφου της ταινίας Ιωάννας Καρυστιάνη. Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα βρεθεί στα Χανιά ο Σουηδός σκηνοθέτης Μάγκνους Γκέρτεν, του οποίου η ταινία «Every Face Has A Name», ένα σοκαριστικό χρονικό του ολοκαυτώματος θα προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Μπορείτε να αναζητήσετε το πλήρες πρόγραμμα και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Δύο από τα αφιερώματα του 4ου Φεστιβάλ Χανίων που ξεχωρίζουν είναι αυτό στον ντοκιμαντερίστα Σταύρο Ψυλλάκη και στις ταινίες - αφιέρωμα στα Ατομα με Αναπηρία.

Σταύρος Ψυλλάκης 607

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ψυλλάκη

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις χαρακτηριστικές ταινίες από την δουλειά του και συγκεκριμένα οι «Μικρές Ιστορίες Ρομά», «Χρώματα Κρητικής Μουσικής», «Το δίλημμα (Γιάννης Μπεχράκης)» και «Αλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε», ενώ το Φεστιβάλ τιμά τον Σταύρο Ψυλλάκη με την έκδοση του βιβλίου «Mικρές Yιοθεσίες, αφιέρωμα στο έργο του Σταύρου Ψυλλάκη». Το βιβλίο αποτελεί ειδική έκδοση του φεστιβάλ, 288 σελίδων, στην οποία έχει αποτυπωθεί η 30άχρονη διαδρομή του Σταύρου Ψυλλάκη. Η έκδοση, πλούσια σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, φιλοξενεί μεταξύ άλλων 15 κείμενα τα οποία προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές τον σκηνοθέτη και την διαδρομή του. Επίσης, φιλοξενεί αποσπάσματα από συνεντεύξεις, κριτικές, αποσπάσματα λόγου των προσώπων που πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ του Ψυλλάκη. Τα κείμενα του βιβλίου υπογράφουν οι: Ροβήρος Μανθούλης, Γιώργος Κοκκινάκος, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Βασιλική Λέκκα, Κωνσταντίνος Ψυλλάκης, Μανώλης Κρανάκης, Τέση Λαζαράτου, Μιχάλης Μανουσάκης, Δημήτρης Χαρίτος, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Εύα Στεφανή, Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκος Γκροσδάνης, Κώστας Μαυρακάκης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου και ώρα 11:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στα πλαίσια του Φεστιβάλ από τους Παντελή Βούλγαρη, Εύα Στεφανή, Δημήτρη Χαρίτο και τον ίδιο τον Σταύρο Ψυλλάκη.

γενέθλια 607

«Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»: Αφιέρωμα σε ταινίες για Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες

Το αφιέρωμα αποτελείται από 12 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Κάποιες από αυτές προβάλλονται την πρώτη βδομάδα του αφιερώματος ενώ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το φεστιβάλ αφιερώνει το πρόγραμμα τξς ημέρας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα σε ταινίες με θέμα τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες.Στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου θα γίνει ειδική παρέμβαση- συζήτηση παρουσία ΑΜΕΑ, σκηνοθετών και συντελεστών ταινιών του αφιερώματος με το κοινό. Μεταξύ άλλων παρεμβαίνουν οι : Σπύρος Κουτσορινάκης (Ηλεκτρονικός Μηχανικός / Μηχανικός Υπολογιστών), Ειρήνη Μαυροματάκη (υπάλληλος ΕΛΤΑ, περφόρμερ), Αντώνης Τσαπατάκης (παραολυμπιονίκης), Γιάννης Ερηνάκης (γυμναστής / μέλος εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης κωφών) και και οι σκηνοθέτες Δημήτρης Κατσιμήρης και Ιρινα Μπόικο. Συντονίζει η Κατερίνα Βενιανάκη, Προισταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Χανίων. Το αφιέρωμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Μπορείτε να αναζητήσετε το πλήρες πρόγραμμα και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του Φεστιβάλ.