Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018: «Οι Κόρες του Ηλιου» της Εβά Ισόν είναι η τραγωδία των Γεζίντι με γαλλική υπεροψία και φωσκολικό περιτύλιγμα

στα 10

Η Γαλλίδα σκηνοθέτης του «Bang Gang» υπερδραματοποιεί μια πραγματική ιστορία, ήδη αρκετά τραγική από μόνη της.

Κάννες 2018: «Οι Κόρες του Ηλιου» της Εβά Ισόν είναι η τραγωδία των Γεζίντι με γαλλική υπεροψία και φωσκολικό περιτύλιγμα

Καθώς οι «Κόρες του Ηλιου» ετοιμάζονται να πάρουν πίσω την πόλη τους, έτσι κι η Εβά Ισόν ετοιμάζεται να πάρει πίσω το ενδιαφέρον που μας προκάλεσε με τη φεστιβαλική επιτυχία του «Bang Gang».

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Η νέα της ταινία βασίζεται σε γεγονότα, τα ίδια τόσο φρικτά ώστε και μόνο η αφήγησή τους να προκαλεί απόγνωση. Είναι τα ίδια περιστατικά που πριν λίγα χρόνια αποτύπωσε στο ντοκιμαντέρ «Πού Είσαι Σινγκάλ;» ο Αγγελος Ράλλης. Είναι η ιστορία της κοινότητας των Γεζίντι, μιας μονοθεϊκής θρησκευτικής μειονότητας, που το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε κατά χιλιάδες, ενώ άρπαξε πάνω από 7.000 γυναίκες, οι οποίες βιάστηκαν κατά συρροή, πουλήθηκαν ως σκλάβες ή, σε λίγες περιπτώσεις, διέφυγαν ή ξαναπουλήθηκαν στις οικογένειές τους από τους Τζιχαντιστές. Μια μερίδα απ' αυτές τις γυναίκες πήρε τα όπλα: ένα ανεξάρτητο γυναικείο στράτευμα, που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο πλευρό των Κούρδων, με στόχο απλώς να επιβιώσει, ή να ανακτήσει κάποιες από τις χαμένες περιοχές των Γεζίντι.

filles du soleil 607

Η Εβά Ισόν παίρνει αυτή την ιστορία θηριωδίας και τη μετατρέπει σ' ένα επιτηδευμένο μελόδραμα, αν κάτι μειώνοντας τη δύναμή του. Η κεντρική ιστορία παρακολουθεί δυο γυναίκες, διαφορετικές, αλλά και με θεμελιώδεις ομοιότητες. Η μία είναι η Μπαχάρ, στρατηγός του τάγματος γυναικών, την οποία ενσαρκώνει η Γκολσιφτέ Φαραχάνι, με πάρα πολλή μάσκαρα. Η Μπαχάρ έχει υπάρξει κι η ίδια όμηρος των Τζιχαντιστών, αναζητά το χαμένο γιο της, είναι αποφασιστική και ως επί το πλείστον σιωπηλή. Κάθε τόσο το βλέμμα της (με πάρα πολλή μάσκαρα) κολλά στον ορίζοντα κι εκεί ξέρουμε ότι θ' ακολουθήσει flash back στην απάνθρωπη ιστορία της.

LES FILLES DU SOLEIL 607

Η άλλη είναι η Ματίλντ, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια (ερμηνεύει η Εμανουέλ Μπερκό με αμήχανη οδύνη), η οποία στο ρεπορτάζ έχει χάσει τον άντρα της και το μάτι της. Η Ματίλντ προσπαθεί, ρισκάροντας τη ζωή της στη δουλειά, ν' αποφύγει να αντιμετωπίσει κατάματα τα προσωπικά της προβλήματα. Οι δυο γυναίκες θα βρουν κοινό τόπο στον πόνο της απώλειας, στη δίψα για δράση, σε μια συναισθηματική εγκατάλειψη της ζωής που μοιάζει πολύ επώδυνη για να τη ζεις.

filles du soleil 607

Αυτή τη «γυναικεία» ιστορία, που φέρει όλα τα κακώς εννοούμενα χαρακτηριστικά του «γυναικείου» σινεμά, ενώ είναι, από τη φύση της, εκρηκτικά γυναικεία έτσι κι αλλιώς, η Ισόν ντύνει σκηνοθετικά με τόνους φωσκολικού μελοδράματος και μια παλιομοδίτικης αρτιότητας που θα έβλεπε κανείς στα ιστορικά δράματα του Παντελή Βούλγαρη. Οι σκηνές βίες είναι τόσο υπερτονισμένες που μοιάζουν περισσότερο γκροτέσκ κωμικές παρά σοκαριστικές, οι ηρωίδες κοιτούν συχνά το υπερπέραν συνοφρυωμένες, οι σκηνές του πολέμου, η σκόνη, οι εκρήξεις, φτάνουν ως και στο slow motion για μεγαλύτερη αισθαντικότητα, ενώ, φυσικά, τα κεφάλια των πολεμιστριών στολίζουν, όπως όντως συμβαίνει, οι κουρδικές μαντίλες με τα κεντημένα λουλούδια, οι οποίες ωστόσο μοιάζουν φρεσκότατες κι αγορασμένες από υπαίθρια αγορά στο Παρίσι, κολακεύοντας όπως πρέπει τις γυναίκες πρωταγωνίστριες.

Με μια ανάγκη για απόδοση γραφικότητας που προκύπτει συχνά, όταν Δυτικοί σκηνοθέτες βυθίζονται στο σύμπαν της Ανατολής, η Εβά Ισόν καταπιάνεται με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες που συμβαίνουν ακριβώς σήμερα και τη μεταμορφώνει σε μπανάλ σινεμά. Το οποίο είναι κρίμα, τόσο για τις αγωνίστριες των Γεζίντι, όσο και για το δικό της καινούριο σκηνοθετικό βήμα.


Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί:

Κάννες 2018 | Οι κριτικές του Flix: