Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία National Board of Review 2012: H Κάθριν Μπίγκελοου ένα βήμα πιο κοντά στο Οσκαρ!

στα 10

H αρχαιότερη Ενωση Κριτικών της Αμερικής έδωσε μόλις τα δικά της βραβεία, δίνοντας ταυτόχρονα και το δικό της στίγμα για την οσκαρική κούρσα. Το οποίο αποτελείται από τρεις λέξεις και μια γυναίκα: «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελου.

Βραβεία National Board of Review 2012: H Κάθριν Μπίγκελοου ένα βήμα πιο κοντά στο Οσκαρ!

H δεύτερη συνεχόμενη βράβευση του «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου ως καλύτερη ταινία της χρονιάς έρχεται από τα βραβεία του National Board of Review να ξεκαθαρίσει για τα καλά την οσκαρική κούρσα. Ο «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι άφαντος - συμπαρασύροντας και το αδιαφιλονίκητο φαβορί του Ντάνιελ Ντέι Λίους στον Α' Ανδρικό Ρόλο, ενώ το ίδιο άφαντο είναι και το «Τhe Master» του Πολ Τόμας Αντερσον που δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Από τα βραβεία λείπει επίσης τόσο το «Hobbit» του Πίτερ Τζάκσον, όσο και το «Life of Pi» του Ανγκ Λι, το δεύτερο ένα - μέχρι και σήμερα - από τα μεγάλα οσκαρικά φαβορί της χρονιάς. Επιδεικτική είναι και η απουσία, όμως, του «Les Miserables» που ενώ βρίσκεται στις ταινίες της χρονιάς και κέρδισε το βραβείο καλύτερου συνολικού καστ δεν επιβεβαιώνει τη φόρα με την οποία ήρθε μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Κατά τα άλλα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο γίνεται αυτόματα φαβορί για το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στο «Django Unchained», ο Μπράντλεϊ Κούπερ κλείνει θέση στην πεντάδα του Α' Ανδρικού Ρόλου (δεν θα το κερδίσει απαραίτητα) και η Τζέσικα Τσαστέιν, δύο μόλις χρόνια μετά την εμφάνιση της δεν χάνει το Οσκαρ ούτε με...σφαίρες, όπως ακριβώς και η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε στη ξενόγλωσση κατηγορία. Οσο για την Αν Χάθαγουεϊ - ένα από τα μεγάλα φαβορί στο Β' Γυναικείο Ρόλο - χάνει εδώ από μια εξαιρετική ηθοποιό, την Αν Ντάουντ, σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς στο «Compliance», ενώ χαμόγελα στα στόματα των φανατικών φέρνει και η αναπάντεχη παρουσία του «Looper» του Ράιαν Τζόνσον.

Θυμίζουμε πως πέρσι το National Board of Review είχε βραβεύσει ως καλύτερη ταινία το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να βραβεύσει το «Τhe Artist» που τελικά πήρε και το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Οπότε τα στοιχήματα για το «Zero Dark Thirty» και τον διπλό θρίαμβο της Κάθριν Μπίγελοου που θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έχει προταθεί (γιατί όχι και πάρει;) δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας (το πρώτο ήταν για το «The Hurt Locker»), μπορούν να πέσουν άφοβα.

Αναλυτικά τα βραβεία του National Board of Review:

Οι καλύτερες ταινίες της χρονίας (με αλφαβητική σειρά):

Οι πέντε καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες (με αλφαβητική σειρά):

Τα πέντε καλύτερα ντοκιμαντέρ (με αλφαβητική σειρά):

Οι 10 καλύτερες ανεξάρτητες ταινίες (με αλφαβητική σειρά):

Δείτε εδώ τα βραβεία που έδωσε πριν λίγες ημέρες η Ενωση Κριτικών της Νέας Υόρκης και ξεκινήστε να στοιχηματίζετε για τα φετινά Οσκαρ