Industry

Μπεν Αφλεκ: ο σκηνοθέτης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

στα 10

Με το «Argo», στο οποίο ο Μπεν Αφλεκ υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί, να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια σε εισπράξεις στο αμερικανικό box-office, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην κάνει τον 40χρονο σταρ να σιγουρευτεί πως ναι, βρήκε επιτέλους το επάγγελμα που του ταιριάζει.

Μπεν Αφλεκ: ο σκηνοθέτης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τα 100 εκατομμύρια δολάρια που άγγιξε το «Αrgo» στο αμερικανικό box-office, μετά από επτά συνεχείς εβδομάδες στο top ten των ταινιών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις, θεωρούνται αστρονομικό μέγεθος για μια ταινία κατά βάση δραματική και όχι κωμωδία ή περιπέτεια...

Γεγονός το οποίο όχι μόνο ενισχύει τις φήμες που θέλουν το «Αrgo» να πρωταγωνιστεί στις φετινές υποψηφιότητες των Οσκαρ - και τον Αφλεκ να φλερτάρει έντονα με μια υποψηφιότητα στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας! -, αλλά επιβεβαιώνει πως ο Αφλεκ, μετά το Οσκαρ σεναρίου που είχε κερδίσει το πάλαι πότε με το «Good Will Hunting» και αμέτρητους ρόλους σε δεκάδες ταινίες (από αμερικάνικες ανεξάρτητες μέχρι blockbusters ), μοιάζει να βρίσκει το δρόμο του σε αυτή τη ζωή. Και αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν του σκηνοθέτη.

Οχι μόνο γιατί και το «Gone Baby Gone», η πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα ήταν μια συμπαθητική προσπάθεια και το «The Town» ένα αξιοπρεπέστατο heist movie, αλλά κυρίως γιατί το «Argo» τον τοποθετεί στις μεγάλες δυνάμεις του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, διάδοχο όσων ηθοποιών πέρασαν πίσω από την κάμερα για να μείνουν για πάντα εκεί.

2

Για όσους δεν γνωρίζουν ακόμη την υπόθεση του «Argo» πάει ως εξής:

Η πτώση του Σάχη και η επιστροφή του Χομεϊνί στο Ιράν το 1972, γέννησε στη χώρα έντονα εχθρικά συναισθήματα απέναντι στους Αμερικάνους, που έγιναν ακόμη πιο ισχυρά, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προσφέρουν πολιτικό άσυλο στον πρώην ηγέτη της χώρας.

Οι διαδηλώσεις έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έγιναν καθημερινό φαινόμενο, μέχρι την στιγμή που το έξαλλο πλήθος, θα γκρεμίσει τις πόρτες, θα εισβάλει στο κτήριο και θα πιάσει ομήρους τους υπαλλήλους της πρεσβείας. Ολους εκτός από έξι που θα προλάβουν να ξεφύγουν για να βρουν καταφύγιο στο σπίτι του Καναδού πρέσβη.

Με τους Ιρανούς να απαιτούν την έκδοση του Σάχη πίσω στη χώρα προκειμένου να τους ελευθερώσουν, την κρίση να μην δείχνει σημάδια ύφεσης και τον κλοιό γύρω από τους έξι ελεύθερους μεν, αλλά εξίσου παγιδευμένους υπαλλήλους να στενεύει, οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες αποφασίζουν να βρουν ένα σχέδιο ικανό να τους βγάλει από τη χώρα. Επικεφαλής του, ο Τόνι Μέντες, ειδικός σε τέτοιες περιπτώσεις που αφού απορρίπτει μια σειρά από ιδέες για την «εξαγωγή» των έξι, βρίσκει την «καλύτερη κακή ιδέα», στο σινεμά.

Με την πρόφαση μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας που χρειάζεται εξωτικές τοποθεσίες για να γυριστεί, θα επισκεφτεί με καναδικό διαβατήριο την Τεχεράνη θα δώσει στους έξι ψεύτικες ταυτότητες και ρόλους στο συνεργείο της ταινίας και θα τους πάρει μαζί του επιστρέφοντας. Το φιλμ εξιστορεί αυτή την αληθινή μα απίθανη να πιστέψεις ιστορία με τρόπο εξαιρετικό, κατορθώνοντας να κρατά το χιούμορ που γεννά το παράλογο της υπόθεσης, αλλά και την ένταση μιας εκρηκτικής κατάστασης.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Argo», διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία που έκανε την πρεμιέρα της το Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο και αναμείνατε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η «Επιχείρηση "Argo"» θα προβληθεί και στις ελληνικές αίθουσες.