Άποψη

Oscars 2013: Οι προβλέψεις του Flix!

στα 10

Μεγάλοι σκηνοθέτες, φιλόδοξες επικές παραγωγές, μικρές ανεξάρτητες εκπλήξεις, στιβαρές ερμηνείες από ηθοποιούς απ' όλο τον κόσμο. Ποιοι φαίνεται ότι θα τρέξουν το τελευταίο κατοστάρι της οσκαρικής κούρσας; Το Flix περιμένει στο νήμα, κρατώντας τις προβλέψεις του.

Oscars 2013: Οι προβλέψεις του Flix!

Οσο οι Ενώσεις Κριτικών της Αμερικής ολοκληρώνουν τις προβολές τους και ψηφίζουν ανά πόλη τα βραβεία τους, όσο οι Ξένοι Ανταποκριτές στο Λος Αντζελες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών, όσο όλοι μας περιμένουμε την αναγγελία των οσκαρικών υποψηφιοτήτων στις 10 Ιανουαρίου, το Flix μελετά τα στοιχήματα, διαβάζει τις στατιστικές, συγκρίνει τις φήμες και, πάνω από όλα, έχει άποψη και κριτήριο για τα γκανιάν της 85ης απονομής των βραβείων Οσκαρ.

Διαβάστε λοιπόν αναλυτικά, πώς έχουν διαμορφωθεί οι προβλέψεις στις βασικές κατηγορίες (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία), ποιοι είναι οι κύριοι διεκδικητές και ποιοι ψιθυρίζονται ότι θα κάνουν την ανατροπή και την έκπληξη.

1 Les Miserables

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Προβλέψεις

Συνυπολογίζοντας την οσκαρική βαρύτητα των υπερπαραγωγών («Les Miserables», «Lincoln», «Life of Pi», «Anna Karenina»), τη στιβαρή υπόσταση των φεστιβαλικών επιτυχιών («Argo», «Silver Linings Playbook», «The Master», «Amour»), την επικινδυνότητα όσων δεν έχουμε δει ακόμα («Zero Dark Thirty», «Django Unchained», «Promised Land»), κι όσων έρχονται με δύναμη από το περιθώριο («Beasts of the Southern Wild», «Μοοnrise Kingdom», «Middle of Nowhere») και... όχι μόνο («Skyfall», «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», «The Hobbit: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι») ετοιμάσαμε τη δική μας δεκάδα.

Ανατροπές

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη ζημιά θα κάνει ο Κουέντιν Ταραντίνο με το «Django Unchained», ο Πίτερ Τζάκσον με το πρώτο μέρος της «The Hobbit» τριλογίας, κι αν επίσης η φόρα που πήρε ξανά το «Moonrise Kingdom» του Γουές Αντερσον (κερδίζοντας το Gotham Award και αρκετές υποψηφιότητες για τα Independent Spirit Awards) κάνει την έκπληξη.

Η γνώμη του Flix

Πρώτα από όλα, δυστυχώς, δεν νομίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί δεκάδα. Για κάποιο λόγο το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Θα μείνουν ταινίες απ' έξω και κενές θέσεις ταυτόχρονα. Εχουμε μία μικρή υποψία ότι το «Skyfall» μπορεί να κάνει την έκπληξη κι ότι ο Χάνεκε θα νικήσει τα εμπόδια της γλώσσας και του θέματος.

1 Μίκαελ Χάνεκε

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Προβλέψεις

Από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στον Τομ Χούπερ, από τον Ανγκ Λι στην Κάθριν Μπίγκελοου κι από τον Πολ Τόμας Αντερσον στον Μίκαελ Χάνεκε τα νερά θολώνουν επικίνδυνα στην κατηγορία σκηνοθεσίας. Τι βραβεύεις: μεγαλεπίβολο επικό όραμα, ή τη δυνατότητα να συγκλονίσεις μ' ένα σ' ένα δωμάτιο;

Απ' όσα διαβάζουμε και βλέπουμε και συγκρίνουμε μία πιθανή πεντάδα είναι η εξής:

Ανατροπές

Εχει πάρει μεγάλη φόρα ο Ντέιβιντ Ο' Ράσελ και το «Silver Linings Playbook» και ίσως αυτό τον επιβάλει στην πεντάδα - αν και δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Μία τέτοια περίπτωση θα είναι και η επιλογή του Πολ Τόμας Αντερσον («The Master»). Μην ξεχνάμε όμως τον Κουέντιν Ταραντίνο («Django Unchained») και την ανατροπή που μπορεί να προκαλέσει ή το πώς θα επιβάλλει ο Μίκαελ Χάνεκε την παρουσία του στα φετινά Οσκαρ. Γιατί ακούγεται πάρα πολύ!

Η γνώμη του Flix

Εχουμε μία μικρή υπόνοια ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν («Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή») μπορεί να δεχτεί μία επίθεση αναγνώρισης από την Ακαδημία, ως υπόκλιση για την συμβολή του στην αναβίωση του Μπάτμαν και στην ολοκλήρωση ενός κύκλου. Για τον ίδιο λόγο, ο Σαμ Μέντες («Skyfall») μπορεί να τρυπώσει στην πεντάδα γιατί έδωσε το φιλί της ζωής στον Τζέιμς Μποντ. Πάντως όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν για την πέμπτη θέση: αυτή της Κάθριν Μπίγκελοου. Οι υπόλοιποι τέσσερις φαίνεται αδύνατον να μην είναι στην πεντάδα.

1 Γουες Αντερσον

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Προβλέψεις

Καθώς τα μεγάλα γκανιάν ων επικών παραγωγών βασίζονται σε βιβλία, τα πιο ανεξάρτητα σενάρια εδώ μοιάζουν να έχουν μία σίγουρη θέση στην πεντάδα. Το θέμα είναι ποια σενάρια ανεξάρτητων παραγωγών θα προλάβουν να χωρέσουν.
Τα μέχρι στιγμής στοιχήματα δείχνουν τους εξής:

Ανατροπές

Ξανά: μην υποτιμάμε την αίσθηση που άφησαν οι Γουές Αντερσον & Ρόμαν Κόπολα με το «Moonrise Kingdom», αλλά και το «Impossible» που έφερε τσουνάμια δακρύων με την υπόθεσή του (οπότε, μήπως δούμε στην πεντάδα και τον Σέρτζιο Τζ. Σάντσεζ;)

Η Γνώμη του Flix

Τοποθετούμε και μία ψήφο στην επιστημονική φαντασία: στον Ράιαν Τζόνσον για το «Looper». Αναρωτιόμαστε επίσης αν φέτος η Ακαδημία θα θελήσει με κάτι να βραβεύσει το «The Flight» του Ρόμπερτ Ζεμέκις (εκτός από την αναγνώριση στην κατηγορία Α' Ανδρικού και στον Ντένζελ Ουάσινγκτον).

1Tζαντ Απατόου

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Προβλέψεις

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι περισσότερες από τις «μεγάλες» ταινίες φέτος (τόσο σε επίπεδα παραγωγής, όσο και φεστιβαλικής δύναμης) βασίζονται σε βιβλία ή θεατρικά έργα. Είναι αδύνατον να μην μείνουν εκτός πεντάδας σενάρια των οποίων οι ίδιες οι ταινίες θα διαγωνίζονται στην δεκάδα καλύτερης ταινίας.

Ανατροπές

Ο Μπεν Λέβιν για το «The Sessions» κι ο Τομ Στόπαρντ για την «Anna Karenina» θα μπορούσαν να πετάξουν κάποιους εκτός πεντάδας.

Η Γνώμη του Flix

Κι αν το «This is 40» είναι οι φετινές «Φιλενάδες»; Μήπως ο Τζαντ Απατοου διεκδικήσει μια θέση; Επίσης, δυνατοί διεκδικητές θα μπορούσαν να είναι και η ομάδα του «Skyfall», αλλά και αυτοί του «Beasts of the Southern Wild» - για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

1 Χοακίν Φίνιξ

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Προβλέψεις

Βγάζουμε το καπέλο και υποκλινόμαστε στους άντρες της χρονιάς. Κάθε χρόνο αυτή η κατηγορία είναι δυνατή, φέτος η ποικιλία των ταινιών, μας έδωσε και εξαιρετική ποικιλία στις ερμηνείας. Εχουμε ποσότητα, ποιότητα, διαφορετικότητα. Τι θα πρωτοχωρέσει όμως;

Τι λένε οι προβλέψεις:

Ανατροπές

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον έχει συγκλονίσει τους αμερικανούς κριτικούς με το «Flight». Αντίθετα, ο Χοακιν Φίνιξ έχει τσαντίσει την Ακαδημία με τις απαξιωτικές δηλώσεις του. Επίσης είναι δυνατόν να μη βρεθεί θέση για τον Χιου Τζάκμαν («Les Miserables»);

Η Γνώμη του Flix

Εμείς βλέπουμε ανατροπές και σε, φαινομενικά, πιο περιθωριακές συμμετοχές: ο Μπεν Αφλεκ με το «Argo» (αν η ταινία πάρει κι άλλη φόρα θα σαρώσει σε όλες τις κατηγορίες). Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το «Silver Linings Playbook» και τον Μπράντλεϊ Κούπερ. Επίσης ακούγονται πολύ τα ονόματα των Ρίτσαρντ Γκιρ («Arbitrage»), Ματ Ντέιμον («Promised Land») και Μπιλ Μάρεϊ («Hyde Park on Hudson»). Να προσθέσουμε και τον, μόνιμα αδικημένο, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ για το «Impossible»; Να τον προσθέσουμε!

1 Τζέσικα Τσαστέιν

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Προβλέψεις

Μικρά κοριτσάκια, υπερήλικες, ερμηνείες από όλο των κόσμο. Οι κυρίες που μοιάζουν να διεκδικούν το μεγάλο βραβείο φέτος καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και διατρέχουν όλα τα είδη σινεμά.

Οι προβλέψεις λένε:

Aνατροπές

Μένει να δούμε αν η Ελεν Μίρεν συγκλονίζει στο «Hitchcock» κι αν η Κίρα Νάιτλι θα πείσει τα μέλη της Ακαδημίας ως «Anna Karenina».

Η Γνώμη του Flix

Αν η Εμανουέλ Ριβά περάσει στην πεντάδα τα πράγματα θα είναι δύσκολα για μία δεύτερη γαλλόφωνη ερμηνεία να επιλεχθεί. Αλλά μπορεί η Ακαδημία να αγνοήσει αυτό που έκανε η Μαριόν Κοτιγιάρ («Σώμα με Σώμα»); Μας φαίνεται απίθανο! Επίσης θέλει προσοχή, το νέο γκανιάν που ξεπήδησε από τα Gotham Awards σαρώνοντας τον ανταγωνισμό: Εμαγιάντζι Κορινέλντι για το «Middle of Nowhere».

1 Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Προβλέψεις

Πολύ δύσκολος και έντονος ο ανταγωνισμός στην κατηγορία που καλείται να βραβεύσει συγκλονιστικές ερμηνείες φέτος, να δώσει αγαλματάκια «που οφείλει», να κάνει την έκπληξη! Υπάρχουν σίγουροι, αλλά και αρκετοί περιθωριακοί διεκδικητές.

Ανατροπές

Ο Γουίλιαμ Μέισι για το «The Sessions», ο Ράσελ Κρόου για το «Les Miserables», ο Χολ Χόλμπροκ για το «Promised Land» - ακόμα και ο Μάθιου ΜακΚόναχι για το «Magic Mike» μπορούν να κάνουν τη ζημιά!

Η Γνώμη του Flix

Εμείς θα προτείναμε να κρατήσετε και μία θέση κενή για τον Χαβιέ Μπαρδέμ και το «Skyfall».

1 Αν Χάθαγουεϊ

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Προβλέψεις

Πρωτοεμφανιζόμενες ή παλιές γνώριμες στα βραβεία διεκδικούν μία θέση στην κατηγορία. Ταινίες όπως το «Les Miserables» μπορεί να έχουν παραπάνω από μία συμμετοχές - καθώς ο βαθμός δυσκολίες της τραγουδιστικής ερμηνείας μπορεί να συγκινήσει τα μέλη της Ακαδημίας και να φορτώσουν τις ερμηνευτικές κατηγορίες με υποψηφιότητες. Πάμε να δούμε όμως πώς έχουν τα στοιχήματα μέχρι στιγμής:

Ανατροπές

Οι bookers δεν αποκλείουν την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ («Promised Land») ή ακόμα και τις υπόλοιπες του « Les Miserables» (Αμάντα Σίφριντ και Ελενα Μπόναμ Κάρτερ) να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, ενώ δεν έχει ακόμη αποκλειστεί η έντονη φημολογία που θέλει την Αν Χάθαγουεϊ αντιμέτωπη με τον εαυτό της για το «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή».

Η Γνώμη του Flix

Σκεπτόμαστε την πιθανότητα μίας Κρίσττεν Στιούαρτ από το «On the Road» και, ναι επιμένουμε, την Τζούντι Ντεντς («Skyfall»).

Το Flix παρακολουθεί την οσκαρική κούρσα και θα ανανεώνει, εμπλουτίζει, διορθώνει και προσθέτει νέες προβλέψεις όσο περνούν οι βδομάδες και νέα στοιχεία ανατρέπουν τα παλιά!

Tags: Oscars 2013