Buzz

«Η Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης»: Ενας διάλογος ανάμεσα σε ζαρζαβατικά και γεωπολιτικά παιχνίδια στη Στέγη

στα 10

Ενας διάλογος ανάμεσα σε ζαρζαβατικά και γεωπολιτικά παιχνίδια με στάσεις στη Βηρυτό και το θεσσαλικό κάμπο, το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Οκτωβρίου στη μικρή σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Flix Team
«Η Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης»: Ενας διάλογος ανάμεσα σε ζαρζαβατικά και γεωπολιτικά παιχνίδια στη Στέγη

Τι σχέση έχουν οι τομάτες με τον πόλεμο; Πατάτες, βλαβερά ζιζάνια, εμφύλιοι πόλεμοι, γεωπολιτικά παιχνίδια. Αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία, από τον διακεκριμένο εικαστικό από τη Βηρυτό, Ζιάντ Αντάρ Την περφόρμανς-ομιλία συνοδεύει το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου.

Συνυφαίνοντας ιστορίες της διεθνούς διπλωματίας, της καλλιέργειας πατάτας και τομάτας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, η αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας «Η Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης» έρχεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Η περφόρμανς που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα διερευνά ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων.

O τίτλος αναφέρεται στη διαβόητη «διπλωματία της ουροδόχου κύστης»: αυτήν εξασκούσε ο (αποθανών πια) Πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ αλ-Άσαντ, κάνοντας δεκάωρες διαβουλεύσεις και υποχρεώνοντας έτσι τους αντιπάλους του σε υποχώρηση – πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς να πάει στην τουαλέτα;

Ziad Antar

Σε αυτή την περφόρμανς, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Ζιάντ Αντάρ συνεργάζεται ξανά με τη συγγραφέα Rasha Salti, σε έναν σατιρικό σχεδιασμό ενός γρίφου με κακόβουλα ζιζάνια και εμφύλιους πολέμους.

Ο ίδιος ο Αντάρ εξηγεί: «Βασιζόμενος στο αγροτικό μου υπόβαθρο και στην καλλιτεχνική μου πρακτική, επέλεξα να μελετήσω τις σχέσεις ανάμεσα στα Δυτικά έθνη και τη λεκάνη της Μεσογείου μέσα από την ιστορία τριών γεωργικών προϊόντων: της πατάτας, της τομάτας και του φυτικού ζιζανίου που καταστρέφει και τις δύο αυτές καλλιέργειες, της οροβάγχης. Παρουσιάζοντας γεωπολιτικά γεγονότα στην περιοχή, τα οποία έχουν επίπτωση στην καθημερινή ζωή μας, καθώς και τις επιπτώσεις τους σε γεωργικές πρακτικές, προσπαθώ να συνδέσω την αλλαγή στις γεύσεις του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη την κρίση και τη βία.»

Τι σχέση έχουν οι «βιοπολιτικές πατάτες» του Λιβάνου με τις «βιοφιλοσοφικές τομάτες» του θεσσαλικού κάμπου; Η απάντηση δίνεται με το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» που παρουσιάζεται αμέσως μετά την performance-lecture του Ζιάντ Αντάρ Η ταινία, που ήταν η ελληνική επιλογή για τα βραβεία Οσκαρ του 2020, μας ταξιδεύει σε ένα ερημωμένο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Με την πίστη πως κάθε φυτό θέλει και τη μουσική του, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στήνοντας ηχεία στα χωράφια τους και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

bladder

«Η Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης» [Bladder Diplomacy] | Δημιουργία & Ερμηνεία: Ζιάντ Αντάρ | Καλλιτεχνική Συνεργάτρια: Rasha Salti | Βοηθός Παραγωγής: Nayla Mabsout | Παραγωγή: Στέγη tου Ιδρύματος Ωνάση | «Η Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης» θα παιχτεί στα αγγλικά χωρίς υπέρτιτλους

Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες | Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου | Παραγωγή: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ | Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδέλας | Πρόσθετη Φωτογραφία: Δημήτρης Κασιμάτης | Ήχος: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντίπας, Μαριάννα Οικονόμου | Το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» θα προβληθεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες 607