Industry

Μπιορν Βέκστρομ: Ο Φιλανδός που σχεδίαζε τα κοσμήματα της... Πριγκίπισσας Λέια

στα 10

Είναι απλώς ένα χαριτωμένο trivia. Ή ένα υπόδειγμα... παγκοσμιοποίησης του ταλέντου.

Μπιορν Βέκστρομ: Ο Φιλανδός που σχεδίαζε τα κοσμήματα της... Πριγκίπισσας Λέια

Ο Μπιορν Βέκστρομ είναι, σήμερα, 84 χρόνων: ένας εξαιρετικά αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, σχεδιαστής κοσμημάτων και γλύπτης στη χώρα του, τη Φινλανδία. Πριν τέσσερις δεκαετίες, όμως, ο Βέκστρομ ήταν, απλώς, το ανερχόμενο ταλέντο που έτυχε να τραβήξει την προσοχή του σωστού ανθρώπου.

Δείτε ακόμη: Ο Τόφερ Γκρέις «χώρεσε» όλα τα Star Wars σε ένα τρέιλερ - έπος!

Γεννημένος στο Ελσίνκι, ο Βέκστρομ σπούδασε στην εκεί Σχολή Χρυσοχοΐας και τα σχέδιά του αποτέλεσαν αμέσως κάτι νέο, μια πρόταση. Ηταν ο πρώτος σχεδιαστής στην ιστορία που δούλεψε με ασήμι και ακρυλικό σε συνδυασμό (ας μην ξεχνάμε ότι αυτό συνέβαινε τη δεκαετία του '60, όταν τα νέα υλικά κυριαρχούσαν στη μόδα), χρησιμοποιούσε ως πηγή έμπνευσής του τη φινλανδική φύση, τις καθαρές γραμμές των ψηλών δέντρων, τις πτυχώσεις του νερού, τα «κύματα» που σχηματίζει το χιόνι στο έδαφος. Τα κοσμήματά του πλησίαζαν περισσότερο τη γλυπτική.

βέκστρομ 607

Το 1963, ο Βέκστρομ ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον οίκο Kruunu-Koru Oy, που στην πορεία μετονομάστηκε σε Lapponia Jewelry και που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα τα έργα του. Ως εκπρόσωπος του οίκου, ο Βέκστρομ πήρε μέρος το 1965 στον Διεθνή Διαγωνισμό Κοσμήματος στο Ρίο ντε Τζανέιρο και κέρδισε το πρώτο βραβείο, μ' ένα κολιέ από χρυσό και τουρμαλίνη που λεγόταν «Ανθισμένος Τοίχος». Από τότε, ο Βέκστρομ ξύπνησε το ενδιαφέρον του ενδυματολόγου Τζον Μόλο ο οποίος, όταν ανέλαβε να ντύσει τους ήρωες του «Πολέμου των Αστρων», μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας του 1977 που έδειχνε ότι μάλλον θ' αποτελούσε επιτυχία, έκρινε ότι η αισθητική του Βέκστρομ, έτσι κι αλλιώς απόκοσμη, ταίριαζε γάντι στην Πριγκίπσσα Λέια της Κάρι Φίσερ.

βέκστρομ 607

Ετσι, στο φινάλε του «Star Wars», η Πριγκίπισσα Λέια φοράει στο λαιμό το κολιέ «Πλανητοειδείς Κοιλάδες» που ο Βέκστρομ είχε ήδη σχεδιάσει και κατασκευάσει το 1969. Κι αν αυτή ήταν η διασημότερη διεθνής εμφάνιση έργου του Βέκστρομ, η πρώτη χρονικά ήταν αυτή της πάντα... πρωτοπόρου Γιόκο Ονο που, στην εμφάνισή της στο τηλεοπτικό σόου του Ντικ Κάβετ το 1975, φορούσε το δαχτυλίδι «Απολιθωμένη Λίμνη»!

βέκστρομ 607

βέκστρομ 607

βέκστρομ 607

Διαβάστε ακόμη: H ιστορία πίσω από εκείνη την τελευταία και συναισθηματική σκηνή της Κάρι Φίσερ στο «The Rise of Skywalker»