Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2018: To «Ága» είναι μια ταινία ζεστή σαν φωτιά σε έναν ωκεανό πάγου

στα 10

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Βούλγαρου Μίλκο Λαζάροφ τον βρίσκει στον παγωμένο αρκτικό κύκλο να αφηγείται μια απλή μα απόλυτα γοητευτική ιστορία.

Berlinale 2018: To «Ága» είναι μια ταινία ζεστή σαν φωτιά σε έναν ωκεανό πάγου

Θα μπορούσες να είσαι οπουδήποτε στον παγωμένο βορά, οποτεδήποτε στον χρόνο, αφού η ζωή του Νανούκ, της Σέντνα και του σκύλου τους που σέρνει το έλκηθρο του μοιάζει απαράλλαχτη με αυτή που ζούσαν οι γονείς, οι παππούδες, οι προπάπποι τους. Ομως οι γραμμές από τα καύσιμα των αεροπλάνων στον ουρανό σημαδεύουν το τώρα, οι πάγοι που γίνονται ολοένα και πιο λεπτοί, η άνοιξη που έρχεται πιο γρήγορα, τα θηραμάτα και τα ψάρια που λιγοστεύουν ορίζουν μια εποχή που αλλάζει ερήμην των δύο ηρώων.

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.

Η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο στην παγωμένη ερημιά όπου κατοικούν είναι οι επισκέψεις του Τσένα, ο οποίος φέρνει ξύλα, πετρέλαιο και νεά από την κόρη τους Αγκα, η οποία έχει εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής τους για να δουλέψει σε ένα αδαμαντορυχείο κάτι που ο Νανούκ δεν μοιάζει να της έχει συγχωρέσει.

Aga 607

Ομως η Σέντνα μοιάζει πρόθυμη να αφήσει το παρελθόν να ξεχαστεί και ζητά από τον Νανούκ να επισκεφθούν την κόρη τους όταν εκείνη τελείωσει το γούνινο καπέλο που της φτιάχνει, αφού ξέρει ότι ο χρόνος τους δεν είναι πια πολύς. Ο άντρας της μοιάζει να ξεχνά όλο και συχνότερα κι εκείνη έχει μια μαύρη κηλίδα στην κοιλιά της που δείχνει να πονά όλο και συχνότερα.

Ο Λαζάροφ κινηματογραφεί τις στατικές, ήρεμες ζωές των ηρώων του με την ομορφιά και την ποίηση που τους αξίζει, δίχως να ξεπέφτει ποτέ σε έναν εθνολογικό τουρισμός και την ίδια στιγμή μιλά για την κλιματική αλλαγή με τρόπο εξίσου λεπτό, μα απόλυτα σαφή.

Aga 607

Η συγκλονιστική φωτογραφία του συλλαμβάνει την μεγαλειώδη ομορφιά του τοπίου, την ερημιά και την λιτότητά του και το σενάριο και η σκηνοθεσία του μέσα από την έλλειψη και την λιτότητα κατορθώνουν να εμβαθύνουν στους χαρακτήρες, την ψυχολογία, την ιστορία και τον κόσμο τους (αυτόν που τους περιβάλλει κι αυτόν που τους ορίζει μέσα τους) με τρόπο αποκαλυπτικό.

Aga 607

Και κάπως έτσι, ακόμη κι αν όλη η ιστορία του φιλμ θα μπορούσε να περιγράφει σε δύο μόλις γραμμές, το «Ága» προβάλλει στην οθόνη ως ένα συναρπαστικό ταξίδι σε έναν τόπο, στον χρόνο, σε χαρακτήρες που γνωρίζεις και κατανοείς βαθιά και μαζί μια κινηματογραφική εμπειρία που μοιάζει με την γνώριμη μα τόσο καταπραϋντική αίσθηση μιας φωτιάς που καίει στο κρύο ζεσταίνοντας τα χέρια, το πρόσωπο και την καρδιά σου.

Aga 607

Περισσότερες κριτικές από την Berlinale 2018

Το 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix είναι όπως πάντα εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα αξίζει να ξέρετε από την Berlinale, την στιγμή που συμβαίνουν.