Buzz

Λίγο πιο κοντά στην επαναλειτουργία του Αττικόν και του Απόλλωνα;

στα 10

Μια νέα νομοθετική ρύθμιση απεγκλωβίζει τους δύο ιστορικούς κινηματογράφους από το ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν επέτρεπε τόσο καιρό την αποκατάστασή τους.

Flix Team
Λίγο πιο κοντά στην επαναλειτουργία του Αττικόν και του Απόλλωνα;

Ψηφίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα λύσει τον γόρδιο δεσμό ανάμεσα στο Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη - Βούρου (ΙΣΔΒ), στο οποίο ανήκουν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων της οδού Σταδίου, και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών / Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία, στο οποίο το ΙΣΔΒ οφείλει περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ.

Το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, που ήταν ώς τώρα ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο στεγάζονται οι κινηματογράφοι, συγχωνεύεται με το Ιδρυμα «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία» χωρίς τη δημιουργία νέου ιδρύματος. Η περιουσία του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου (συνεπώς και οι κινηματογράφοι) αποτελεί πλέον «κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης για την εκτέλεση ίδιων σκοπών» για το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου που στεγάζει τους δύο κινηματογράφους.

«Είναι πολύ σημαντικό για όλους να επιστρέψουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και όλα τα γύρω καταστήματα, που εντάσσονται στο ίδιο ακίνητο, στη δημόσια σφαίρα», είχε δηλώσει στην εφημερία Τα Νέα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία, Αντώνης Γ. Βογιατζής στα μέσα του Ιουλίου. «Πιστεύω ότι θα τις ξεκλειδώσουμε ως το τέλος του χρόνου, και πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα. Χρησιμοποιώ το ρήμα "ξεκλειδώσουμε" διότι εσωτερικά οι χώροι είναι σε άριστη κατάσταση. Οι όποιες φθορές έχουν γίνει από το πεζοδρόμιο και έως τα εκδοτήρια. Εχουμε ήδη έτοιμες μελέτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που θα επιτρέψουν την ασφαλή προσέλευση του κοινού, το κόστος των οποίων εκτιμούμε ότι θα κυμανθεί περί τα 500.000 ευρώ. Επιπλέον είμαστε σε επαφή με απογόνους της οικογένειας του Ερνέστου Τσίλλερ ώστε να διοργανώσουμε σε δεύτερο χρόνο και μια έκθεση στο φουαγέ για τη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα, την υπογραφή του οποίου φέρει το κτίριο».

Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία», σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα διαχειριστεί και όλες τις οφειλές και συμβατικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου. Ετσι, τακτοποιείται και η μεγάλη οικονομική οφειλή του καταργηθέντος ιδρύματος, καθώς θα εξοφληθούν οι προς το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία» χρόνιες οικονομικές εκκρεμότητες. Η διαδικασία θα απαιτήσει πολύμηνες ενέργειες. Οι κινηματογράφοι ίσως ανοίξουν σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.

Θυμίζουμε πως το κτίριο που στεγάζει τους κινηματογράφους είχε πυρποληθεί το Φεβρουάριο του 2012. Από τότε και μέχρι σήμερα, υπήρξαν περισσότερες από... πολλές ανακοινώσεις γύρω από το καθεστώς και τη διαδικασία της αποκατάστασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει σε πράξη κάποια από τις πρωτοβουλίες που είχαν αναγγελθεί. Στη δεδομένη στιγμή, αναμένουμε αν ο εν λόγω νόμος θα αποτελέσει την αφετηρία για τη επαναλειτουργία τους.

(Με στοιχεία από Καθημερινή, άρθρο «Σημαντική νομοθετική εξέλιξη για «Αττικόν», «Απόλλων» του Νίκου Βατόπουλου, 11.08.2020 και Τα Νέα, άρθρο «Ελπίδες να ανοίξουν οι ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων» της Μαίρης Αδαμοπούλου, 17.07.2020)