Buzz

Το Athenée επιστρέφει στα 80s

στα 10

O ιστορικός θερινός κινηματογράφος ξεκινάει τη θερινή σεζόν 2022 με ένα πάρτι - αφιερωμένο στα 80s.

Flix Team
Το Athenée επιστρέφει στα 80s

Με ένα πάρτι αφιερωμένο στην δεκαετία του '80 επανέρχεται στη στήλη θεαμάτων της Αθήνας o ιστορικός θερινός κινηματογράφος «Αthenée» (Λευκωσίας 43, Πλατεία Άγιου Ανδρέα, Πατήσια) την Τρίτη, 7 Ιουνίου, ύστερα από δύο δεκαετίες παύσης, εξοπλισμένος, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες του, με μηχανή προβολής τελευταίας τεχνολογίας.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τους 1550 που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με εμβληματικά τραγούδια από όλο το φάσμα της δεκαετίας του 1980, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Αλαλούμ» του 1982 σε σκηνοθεσία των Γιώργου Αποστολίδη, Γιάννη Σμαραγδή και Γιάννη Τυπάλδου. Το σενάριο – σε συνεργασία με τον Γιώργο Κακουλίδη- υπογράφει ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της ευρύτερης περιοχής Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης.

ατενέ

Το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης αναφέρει:

Η «παρεξηγημένη» από πολλούς δεκαετίας του 1980 υπήρξε η πρώτη στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που το πολίτευμα καθόλη τη διάρκεια της υπήρξε η κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Ηταν η πρώτη δεκαετία κατά την οποία η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης ήταν κεκτημένο και όχι ανεφάρμοστο άρθρο του Συντάγματος._
Ηταν η πρώτη δεκαετία στη διάρκεια της οποίας έπεσαν τα ποσοστά της εσωτερικής, αλλά και της μετανάστευσης προς το εξωτερικό, επειδή η χώρα μπορούσε να παρέχει –ασχέτως πως- όχι μόνο τα στοιχειώδη προς τη διαβίωση, αλλά και κάτι περισσότερο.
Οι Ελληνες διασκέδαζαν χωρίς τύψεις από την οικογενειακή συγκέντρωση μέχρι την μεγάλη πίστα. Συνάμα, η υπερβολή, η δημαγωγία και κυρίως ο καταναλωτισμός διείσδυσαν σε κάθε κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα._
Υπήρχαν όμως κάποιοι που διέκριναν τα σημάδια του εκφυλισμού και τα σχολίασαν καυστικά με τα εκφραστικά τους μέσα, όπως το τραγούδι και ο κινηματογράφος.
Σε αυτούς τους δημιουργούς είναι αφιερωμένη η βραδιά στο “Athenee”.
Στις 20. 00 θα ανέβουν στη σκηνή οι 1550 με τραγούδια που αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν τη δεκαετία του 80 για την κριτική τους απέναντι στα φαινόμενα της εποχής.
Το συγκρότημα 1550 αποτελούν οι: Ρουσσέτος Δημητρόγλου (Κιθάρα), Αλέξανδρος Μίχος (Φωνή), Γιάννης Κουμέτης (Μπάσο), Τάσος Σταύρακας (Πλήκτρα) και Ιάκωβος Σαμψάκης (Τύμπανα). Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει διασκευές κλασικών τραγουδιών, διατηρώντας πάντα τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα σεβόμενοι την ιστορία και τον στίχο του κάθε ενός από αυτά.
Στις 22. 30 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Αλαλουμ». Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1982 και την κινηματογραφική σεζόν 1982-83 ήρθε στη πρώτη θέση κόβοντας 299. 401 εισιτήρια.
Εκείνη την εποχή ο Χάρρυ Κλυνν έχει γυρίσει στην Ελλάδα ύστερα από μακρά αναμονή στις ΗΠΑ και τον Καναδά όπου είχε μαθητεύσει την απόδοση της κωμωδίας. Με αυτά τα εργαλεία επιστρέφοντας στην Ελλάδα καυτηρίασε τα τότε φαινόμενα της ελληνικής πραγματικότητας με το προσωπικό του ύφος.
Στη σπονδυλωτή σατιρική ταινία αποτυπώθηκαν οι παθογένειες του Έλληνα. Αυτές οι φιγούρες ανακυκλώθηκαν και εξελίχθηκαν από τις επόμενες γενιές κωμικών. Παρόντες στη μεγάλη οθόνη είναι ο αστυνόμος Μπέκας, ο βασικός ήρωας των αστυνομικών ιστοριών του Γιάννη Μαρή, ο λαϊκός Τραμπάκουλας, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, τα θεατρικά μπουλούκια που καυτηριάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας στα πρώτα χρόνια της “Αλλαγής”.
Εκτός από τον Χάρρυ Κλύνν στο “Αλαλούμ” παίζουν οι: Δημήτρης Πιατάς, Κωνσταντίνος Τζούμας, Μανώλης Δεστούνης, Τζόλυ Γαρμπή, Σάσα Σοφού, Νίτσα Τσαγανέα κ. α.
Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά σε νέα ψηφιακή επεξεργασία. Η προβολή της είναι μία ευγενική χορηγία της εταιρείας «Παπανδρέου Α. Ε.»
Στο κυλικείο του κινηματογράφου θα υπάρχουν χαρακτηριστικές γεύσεις της δεκαετίας του 1980.

αλαλούμ

Κινηματογράφος “Athenee” (Λευκωσίας 43, Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Πατήσια)
Συναυλία με τους 1550 και προβολή της ταινίας «Αλαλούμ»
Τρίτη, 7 Ιουνίου
Εναρξη συναυλίας: 20. 30 (Εισιτήριο 10 ευρώ)
Εναρξη προβολής: 22. 30 (Είσοδος Δωρεάν, Διάρκεια 112')
Προλογίζει ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Πληροφορίες: 6932134556

ατενέ