Buzz

Art & Docs: (Πιο βαθιά) στο μυαλό του καλλιτέχνη

στα 10

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης και του Exile Room ισορροπεί στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, το σινεμά με τις υπόλοιπες τέχνες. Από τις 10 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στο θερινό Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Flix Team
Art & Docs: (Πιο βαθιά) στο μυαλό του καλλιτέχνη

Από τις 10 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μια εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στις εικαστικές τέχνες και στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μια επιλογή ταινιών (πρόσφατες παραγωγές αλλά και vintage δημιουργίες που χρήζουν επανεκτίμησης) προορισμένων να ερεθίσουν τον αμφιβληστροειδή ορκισμένων φιλότεχνων και ανήσυχων σινεφίλ.

Στο αφιέρωμα, που τιτλοφορείται Art & Docs: Στο μυαλό του καλλιτέχνη, υπογραφές αναγνωρισμένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, όπως ο Πίτερ Γούάτκινς, η Ανιές Βαρντά και ο Ναθάνιελ Καν, συναντιούνται με ανερχόμενα ονόματα του είδους σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο για το αιώνιο κυνήγι της καλλιτεχνικής έμπνευσης, τη φευγαλέα φύση του ταλέντου και τα όρια της εικαστικής έκφρασης.

edvard munch Σκηνή από το «Εντβαρντ Μουνκ» του Πίτερ Γουάτκινς, 1974

murs mur Σκηνή από τις «Τοιχογραφίες» της Ανιές Βαρντά, 1981

Αναπάντεχες ματιές στο αστικό σκηνικό της street art και στο χρηματιστήριο της τέχνης, αντισυμβατικά πορτρέτα ιδιοφυϊών όπως ο Εντβαρντ Μουνκ και ο Ντέιβιντ Χόπερ και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, πρωτοπόρες γυναίκες δημιουργοί που απαιτούν την αναθεώρηση της Ιστορίας της Τέχνης, προκλητικός ερωτισμός και ξεδιάντροπα παιχνίδια με τη δημοσιότητα δια χειρός Ρόμπερτ Μέιπλθορπ και Μαουρίτσιο Κατελάν, περιγράφουν μερικές μονάχα από τις ταινίες του αφιερώματος, που συνθέτουν μια ιλιγγιώδη διαδρομή στο τοπίο των οπτικών τεχνών.

Θα προβληθούν οι ταινίες «Αόρατη Χίλμα» της Χαλίνα Ντίρσκα (2019), «Τοιχογραφίες» της Ανιές Βαρντά (1981), «Μέιπλθορπ: Κοίτα τις Εικόνες» των Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο (2016), «Α Bigger Splash» του Τζακ Χάζαν (1974), «Μαουρίτσιο Κατελάν: Επιστρέφω σε Λίγο» της Μάουρα Αξελροντ (2016), «Εντβαρντ Μουνκ» του Πίτερ Γουάτκινς (1974), «Η Πρόταση» της Τζιλ Ματζίντ (2018), «Κόντρα στον Ανεμο» του Τόμας Ρίντελσχάιμερ (2017), «Ολα για Πούλημα» του Ναθάνιελ Καν (2018)

beyond Σκηνή από το «Αόρατη Χίλμα» της Χαλίνα Ντίρσκα. 2019

a bigger splash Σκηνή από το «A Bigger Splash» του Τζακ Χάζαν, 1974

Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με ελληνικούς υπότιτλους.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών στο επίσημο site του Exile Room.

Arts and Docs Poster