Buzz

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «When the Trees Fall» της Μαρίσια Νικίτιουκ

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «When the Trees Fall» της Μαρίσια Νικίτιουκ

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

when the trees

When the Trees Fall της (Koly Padayut Dereva) της Μαρίσια Νικίτιουκ(Ουκρανία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, 2018, 88')Δείτε το εδώ.

Η έφηβη Λαρίσα το σκάει συχνά από το σπίτι της γιαγιάς της όπου μένει, για να κάνει σεξ με τον ανήλικο μικροεγκληματία, Σκαρ. Η Λαρίσα θα τον ακολουθήσει σε μια αποστολή που θα έχει βίαιο τέλος, γεγονός που θα κάνει τη γιαγιά της να τη διώξει από το σπίτι. Αναγκασμένη να ζήσει με την αυστηρή και παραδοσιακή μητέρα της, η Λαρίσα θα χάσει τα εφηβικά της ένστικτα και εγκλωβισμένη όπως ο περισσότερος κόσμος που ζει στην Ουκρανία, θα βρει καταφύγιο στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία με τη βοήθεια της μικρής Βίτκα.

Διασχίζοντας από τον Αντρέι Ταρκόφσκι μέχρι τον Κάρλος Ρεϊγάδας, η νεαρή Ουκρανή σκηνοθέτης επιλέγει ένα μοναδικό τρόπο για να κάνει τη δική της κριτική στην Ουκρανία, μια χώρα όπου ζει μόνο το κακό, σε συνθήκες εγκλεισμού από αυτονόητες έννοιες όπως η ελευθερία και η αυτοδιάθεση. Το παιχνίδι της ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία είναι φωτογραφημένο σαν ένα παραισθησιογόνο παραμύθι που ξεφυλλίζεται με μάτια και αυτιά ανοιχτά, καθώς κάθε μικρή ή μεγάλη σκηνή ολοκληρώνει το πορτρέτο μιας γενιάς που αναζητά μια «πατρίδα».

When the trees fall

Ανάμεσα στην ιστορία των παιδιών, η παρεμβολή εικόνων που αντιστοιχούν στον τρόπο που ένας νέος «βλέπει» μια χώρα σαν την Ουκρανία να βυθίζεται μέσα στη θλίψη, μετατρέπουν το «When the Trees Fall» σε μια κινηματογραφική εμπειρία, συστήνουν μια δημιουργό με πολιτική άποψη και αφήνουν τη γεύση μιας πικρής ελπίδας για τα όνειρα που χάνονται μέσα σε κοινωνίες που δεν αντιλαμβάνονται πως ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβεις τα παιδιά είναι να τα ακούσεις.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «When the Trees Fall»:

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

when the trees