Φεστιβάλ / Βραβεία

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Petit Samedi» της Παλόμα Σερμόν-Ντάι

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Petit Samedi» της Παλόμα Σερμόν-Ντάι

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

Petit Samedi

Petit Samedi της Παλόμα Σερμόν-Ντάι
(Βέλγιο, 2020, 75')
Δείτε το εδώ.

Ο μικρός Σαμντί του τίτλου είναι ο Νταμιέν που στα 43 του χρόνια είναι ο πιο μικρός από τους αδελφούς Σαμντί. Ο Νταμιέν ζει στο Σκλάιν, ένα μικρό χωριό του Βελγίου. Δουλεύει περιστασιακά ως κηπουρός και μένει κοντά στη μητέρα του, με την οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση, γεμάτη αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη. Αυτός προσέχει τη μαμά του και η μαμά του τον Σαμντί. Τίποτα δεν προδίδει πως ο Σαμντί ήταν χρήστης ηρωίνης για περισσότερα από 20 χρόνια και πως μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να ξεπεράσει την εξάρτησή του σε κέντρα αποτοξίνωσης, συνεχίζει να παλεύει με τους δαίμονές του. Το όνειρό του είναι να μπορέσει να παραμείνει μέρος της κοινωνίας και να επιζήσει την κάθε μέρα μέχρι την επόμενη.

Η Παλόμα Σερμόν Ντάι κινηματογραφεί τον αδερφό της και τη μαμά της μοιράζοντας ίσο χρόνο στον καθένα ξεχωριστά αλλά και στους δύο μαζί. Το αποτέλεσμα μοιάζει με ένα home movie που δεν περιγράφει μόνο την ιστορία τους, αλλά κάτι μεγαλύτερο όπως τη σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και το παιδί της όταν στη μέση βρίσκεται όχι μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά αλλά και η δυσκολία επικοινωνίας, κατάλοιπο από το παρελθόν.

Petit samedi

Petit samedi

Μελαγχολικό, τρυφερό, αληθινό, με το βλέμμα του στραμμένο στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να βρει τον εαυτό του - μέσα από τους άλλους - το αποτύπωμα του «Petit Samedi» είναι μεγάλο. Παρακολουθείται σχεδόν σαν μια ταινία δράσης με συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές αλλά και επικές στιγμές καθημερινότητας που ορίζουν τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής και το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

Petit Samedi