Φεστιβάλ / Βραβεία

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Jiyan» της Σουχεϊλά Σβενκ

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Jiyan» της Σουχεϊλά Σβενκ

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

jiyan

Jiyan της Σουχεϊλά Σβενκ
(Γερμανία, 2019, 71')
Δείτε το εδώ.

Ο μόνος σύνδεσμος της Χαγιάτ με την προηγούμενη ζωή της είναι οι εφιάλτες που βλέπει κάθε βράδυ. Τώρα ζει στο Βερολίνο με το συζυγό της, Χαρούν στο σπίτι του θείου τους. Μόνο που η σύζυγός του αντιδρά γιατί η Χαγιάτ είναι από το Κουρδιστάν. Ο Χαρούν βρίσκει μια παράνομη δουλειά ως χτίστης, περιμένοντας να γεννηθεί το πρώτο τους παιδί, το οποίο θα σταθεί συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Και όλα μοιάζουν να παίρνουν μια τροπή κανονικότητας, μέχρι που ο Χαρούν εξαφανίζεται...

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την γεννημένη στη Σουηδία αλλά μεγαλωμένη στην Τουρκία και μόνιμη κάτοικο Γερμανίας πια, Σουχέιλα Σβενκ. Με κοφτερή ματιά αλλά και πολιτική αιχμή, η νεαρή σκηνοθέτης απλώνει το τραύμα της προσφυγιάς, του ρατσισμού και των ανοιχτών πληγών ενός ολόκληρου πλανήτη σε μια ταινία μικρή που μεγαλώνει μέσα σου, καθώς η κεντρική ηρωίδα προσπαθεί να βρει τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία της και τις δεσμεύσεις της καταγωγής της.

jiyan

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την γεννημένη στη Σουηδία αλλά μεγαλωμένη στην Τουρκία και μόνιμη κάτοικο Γερμανίας πια, Σουχέιλα Σβενκ. Πολιτικό σινεμά με την καρδιά του στους ανθρώπους και τη ψυχή του στη μεγάλη επιθυμία κάποια στιγμή αυτός ο κόσμος να γίνει ένα καταφύγιο για όλους όσους νιώθουν κυνηγημένοι.

Δείτε ολόκληρο το «Jiyan» εδώ:

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

jiyan poster