Φεστιβάλ / Βραβεία

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Call me Marianna» της Καρολίνα Μπιελάφσκα

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «Call me Marianna» της Καρολίνα Μπιελάφσκα

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

Call me Marianna

Call me Marianna (Mów mi Marianna) της Καρολίνα Μπιελάφσκα
(Πολωνία, 2015, 75’)
Δείτε το εδώ.

Οταν συναντάμε την Μαριάνα, είναι μια γοητευτική γυναίκα γύρω στα 40 της χρόνια. Ζει μόνη της με μια γάτα. Καθηλωμένη σε μια αναπηρική καρέκλα, της είναι δύσκολο μέχρι και να μιλήσει ή να κινήσει το αριστερό της χέρι. Γράφει, ωστόσο ένα θεατρικό έργο για δύο ηθοποιούς.

Αργότερα μαθαίνουμε πως κάποτε η Μαριάνα ήταν άντρας και στο σήμερα βρίσκεται σε φάση ορμονοοθεραπείας αλλά και δικαστικής σύγκρουσης με την οικογένειά της. Στην Πολωνία, για να αλλάξεις φύλο πρέπει να πάρει την άδεια των γονιών σου, ακόμη και όταν είσαι ενήλικος. Η Μαριάνα δεν είχε άλλη επιλογή από το να μηνύσει τον πατέρα και την μητέρα της προκειμένου να προχωρήσει σε επέμβαση διόρθωσης φύλου, κάτι που θέλει όσο τίποτα στον κόσμο. Η αρχική έκβαση της δίκης είναι θετική για την ίδια, η επέμβαση πηγαίνει καλά και ένας άντρας που έχει γνωρίσει την αποδέχεται γι' αυτό που είναι. Μόνο που τα προβλήματα ξεκινούν από κει και πέρα...

Call me Marianna -Μοιρασμένο ανάμεσα στην καθημερινότητα της Μαριάνα, το θεατρικό που γράφει και την προβληματική της σχέση με τους γονείς της και τη συντηρητική κοινωνία, το ντοκιμαντέρ της Καρολίνα Μπιελάφσκα γίνεται για ακόμη μια φορά μια υπενθύμιση για τα κεκτημένα που θεωρούμε δεδομένα, την ανισότητα δικαιωμάτων που συναντάμε καθημερινά γύρω μας και το πείσμα, τη δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπεια με την οποία σε οπλίζει η ανθρώπινη φύση προκειμένου να έρθεις αντιμέτωπος με το πιο σκοτεινή πλευρά της.

Δείτε ολόκληρο το «Call me Marianna» εδώ:

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

call me marianna