Φεστιβάλ / Βραβεία

Art Therapy στο Exile Room το Μάρτιο

στα 10

Δύο πανέμορφα ντοκιμαντέρ από την Κίνα υπενθυμίζουν ότι η αληθινή τέχνη είναι, πάνω απ’ όλα, τρόπος ζωής.

Flix Team
Art Therapy στο Exile Room το Μάρτιο

Τον Μάρτιο στο Exile Room, το «θέμα» είναι η τέχνη και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μπλέκεται με την αληθινή ζωή, σε έναν συνδυασμό που μοιάζει ικανός να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Δύο προβολές με δωρέαν είσοδο σας προ(σ)καλούν να το ανακαλύψετε.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις προβολές του Exile Room στο επίσημο site του.

up the mountain

Up the Mountain του Γιανγκ Ζανγκ (Κίνα, 2018, 126') - Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 21.00

O Σεν Ζιανχούα είναι ένας έμπειρος ζωγράφος που πριν από χρόνια άφησε την πολύβουη Σαγκάη για να μετακομίσει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, ανοίγοντας το σπίτι του σε όσους κατοίκους θέλουν να κάνουν μαθήματα ζωγραφικής. Υπό τις οδηγίες του, οι αξιαγάπητες ηλικιωμένες κυρίες της περιοχής μεταμορφώνουν σε πολύχρωμες ζωγραφιές οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους: την πρωτοχρονιάτικη γιορτή, τα γεννητούρια μιας γάτας, ένα γαμήλιο γλέντι… Ομως περισσότερο από ένα απλό μάθημα, η ενασχόλησή τους με την τέχνη είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν συνταγές και απολαυστικές προσωπικές ιστορίες. Ο Κινέζος σκηνοθέτης Γιανγκ Ζανγκ αιχμαλωτίζει τις τυχαίες, συχνά κωμικές συζητήσεις τους κι ακολουθεί τη νωχελική καθημερινότητά τους, μετουσιώνοντάς την σε μια σαγηνευτική ωδή για έναν τρόπο ζωής που χάνεται, σε μια χώρα που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Με εκθαμβωτικά πλάνα που μοιάζουν να έχουν βγει και τα ίδια από πίνακες ζωγραφικής, το «Up the Mountain» είναι μια ταινία για τη ζεστασία μπροστά στο τζάκι, τη θαλπωρή μιας σπιτικής σούπας και τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης, που θα σας κάνει να θέλετε να πάρετε τα βουνά!

our time machine

Our Time Machine των Σ. Λέο Τσιάνγκ και Γιάνγκ Σαν (Κίνα, ΗΠΑ, 2019, 81') - Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ο 43χρονος Μαλεόν είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς, σύγχρονους Κινέζους καλλιτέχνες, ο οποίος δημιουργεί περίτεχνες φωτογραφικές συνθέσεις που αναμειγνύουν το αληθινό και το σουρεαλιστικό αντικατοπτρίζοντας τις δικές του αναμνήσεις. Διόλου τυχαία, ακολουθεί τα βήματα των γονιών του: η μητέρα του ήταν ηθοποιός και ο πατέρας του υπήρξε για χρόνια διευθυντής της διάσημης Όπερας του Πεκίνου. Οταν όμως μαθαίνει ότι ο πατέρας του πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο Μαλεόν επενδύει όλη του τη δημιουργικότητα σε ένα υπερφιλόδοξο θεατρικό πρότζεκτ με τίτλο «Papa’s Time Machine», μια εντυπωσιακή περιπέτεια ταξιδιού στο χρόνο με εύλογα αυτοβιογραφικά στοιχεία και πρωταγωνιστές μηχανικές μαριονέτες σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος. Η παραγωγή του αποδεικνύεται πραγματικός άθλος, όμως ο Μαλεόν είναι αποφασισμένος να την ολοκληρώσει σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συνεργαστεί για μια τελευταία φορά με τον πατέρα του και να διασώσει μέσα από αυτό τη μνήμη του και τις κοινές τους αναμνήσεις. Μαγευτικό όσο και το έργο που παρακολουθούμε να γεννιέται μπροστά στα μάτια μας, το «Our Time Machine» είναι ένα φιλμ για τη λυτρωτική δύναμη της τέχνης και τις αδιαμφισβήτητες (ψυχο)θεραπευτικές της ιδιότητες.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις προβολές του Exile Room στο επίσημο site του.