Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2023: Πάμε για speed-dating στη Σύρο;

στα 10

Δεν θα έχει μόνο το Pitching Forum. Ούτε μόνο παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, masterclasses. Η Αγορά του Animasyros 2023 φέτος διοργανώνει ακόμα περισσότερες συναντήσεις δικτύωσης, που ανοίγουν το δρόμο για διεθνείς συνεργασίες κι επαφές.

Animasyros 2023: Πάμε για speed-dating στη Σύρο;

Η Ερμούπολη της Σύρου προετοιμάζεται να υποδεχθεί για 16η συνεχόμενη χρονιά το αγαπημένος μας Animasyros - το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη.

Και για ακόμα μία χρονιά, το Flix θα είναι εκεί, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στην μεγαλύτερη γιορτή του animation, που φέτος πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ: Animasyros 2023: Εκεί που η Disney συναντά την Αρχαία Ελλάδα

animasyros

Εκτός όμως από το πλούσιο πρόγραμμα των προβολών, που συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες,, ανυπομονούμε και για κάτι ακόμα: το πάντα δημιουργικό και δυναμικό κομμάτι της Αγοράς.

Και φέτος, η Αγορά του ANIMASYROS θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία και διευκολύνοντας με ακόμα πιο δημιουργικούς τρόπους τις σχέσεις Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών animation με ένας διεθνές δίκτυο. Ανυπομονούμε λοιπόν για το Pitching Forum, τις παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, αλλά οι συναντήσεις δικτύωσης δεν σταματούν εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτό: Animasyros 2023: Με αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο ανοίγει η αυλαία στην Ερμούπολη

animasyrosH Yπεύθυνη Αγοράς Μαρινέτα Μακ Κρητικού κι ο Συντονιστής της Αγοράς Γιάννης Λώλης

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

Είστε έτοιμοι για Speed Dating Sessions; Η νέα ενότητα των speed dating sessions, που διοργανώνονται για πρώτη φορά φέτος, προσφέρει τη δυνατότητα σε ένα διεθνές κοινό επαγγελματιών - και όχι μόνο - να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Στα Speed Dating sessions, 15 Έλληνες δημιουργοί επιλέγονται από το ANIMASYROS για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αγγίζουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας animation, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο.

animasyros Joanna Quinn

Greek Animation Talks με την Joanna Quinn

Ακόμα μία νέα δράση από φέτος κάνει την εμφάνισή της στην Αγορά. Στα Greek Animation Talks, σκηνοθέτες και παραγωγοί των ταινιών που συμμετέχουν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συνομιλούν με τη διάσημη animator Joanna Quinn από τη Μεγάλη Βρετανία μιλώντας για το έργο τους, τις ταινίες τους και τις προκλήσεις της δημιουργικής πορείας τους στο ελληνικό animation.

animasyros Tünde Vollenbroek

Pitching Coaching Workshop Φέτος, 5 projects επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με εισηγήτρια την διεθνώς καταξιωμένη Tünde Vollenbroek, για να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό, σε διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του animation και σε πιθανούς επενδυτές (Pitching Sessions)

Τα projects είναι τα ακόλουθα: «Dr. Pap - the life of G.N. Papanikolaou, a pioneering doctor» του Πέτρου Χριστούλια (GR), «Awakening» των Julien Kobersy και Tania Iskandar (LB), «White Noise» των Eran Luzon και Michael Negari (IL), «Inspiration Wave» του Αλέξανδρου Μαθιουδάκη (GR) και «The Fall» του Στέφανου Πλέτση (GR).

animasyros

animasyros

Pitching Forum: Η διεθνής επιτροπή του Pitching Forum αποτελείται από τους παραγωγούς Viviane Vanfletėren, Bruno Caetano και Agnė Adomėnė, τη δημοσιογράφο και ιστορικό animation Nancy Denney Phelps και τη συντονίστρια της Αγοράς και σκηνοθέτιδα Μαρινέτα ΜΑΚ Κρητικού.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν την 1η Οκτωβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ. Το Pitching Forum υποστηρίζεται από τον σταθερό χορηγό αερομεταφορών του Φεστιβάλ, τη δυναμική εταιρεία Sky Express, καθώς και από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

animasyrosJohn Musker & Ron Clements

Η Disney στην Σύρο:

Το ANIMASYROS έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί τους θρυλικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες της Ντίσνεϊ John Musker & Ron Clements, που δημιούργησαν τη «Μικρή Γοργόνα» (1989) και, φυσικά, την ταινία «Οι περιπέτειες του Ηρακλή» (1997) για ένα μοναδικό masterclass, βασισμένο στην τελευταία, και να διηγηθούν ανάμεσα στα άλλα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα που προηγήθηκαν της δημιουργίας της ταινίας. Το masterclass συντονίζει η κριτικός κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου.

animasyrosJoao Gonzalez & Bruno Caetano

Διεθνείς καλεσμένοι: Στο πλαίσιο της Αγοράς, θα πραγματοποιηθούν ακόμη συζητήσεις και παρουσιάσεις με καταξιωμένους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του animation απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς:

  • Ο Joao Gonzalez (σκηνοθέτης) και ο Bruno Caetano (παραγωγός) της υποψήφιας φέτος για Όσκαρ και πολύ-βραβευμένης Πορτογαλικής ταινίας μικρού μήκους animation «Ice Merchants», εκπρόσωποι της διεθνούς καλλιτεχνικής κολεκτίβας παραγωγής animation Cola Animation. Τη συζήτηση συντονίζει η Λιθουανή παραγωγός Agnė Adomėnė.

  • Η Viviane Vanfletėren, παραγωγός της φετινής βραβευμένης ταινίας animation μεγάλου μήκους Titina. Τη συζήτηση συντονίζει η Βελγίδα δημοσιογράφος και ιστορικός animation Nancy Denney Phelps.

  • Οι Samantha Moore, Κατερίνα Αθανασοπούλου και Abigail Addison, σκηνοθέτιδες και ακαδημαϊκοί, οι οποίες θέτουν τη γυναικεία δημιουργικότητα στο επίκεντρο στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Women and animated documentaries». To πάνελ συντονίζει η σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του Kinder Docs Δήμητρα Κουζή.

Lourdes Villagómez Lourdes Villagómez

  • Ο Ισπανός stop-motion animator και σκηνοθέτης Coke Riobóo Cortes, η Μεξικανή παραγωγός Lourdes Villagómez και ο Κολομβιανός σκηνοθέτης/animator Juan Concha, οι οποίοι θα μιλήσουν για συνεργασίες, συμπαραγωγές και στρατηγικές διανομής σε ισπανόφωνα πρότζεκτ κινουμένων σχεδίων στην Ευρώπη, το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Τη συζήτηση συντονίζει η Carolina López Caballero, διευθύντρια του Animac, του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation της Καταλονίας.

  • Οι Claire Matz (Gobelins - Γαλλία), Daria Kashcheeva (FAMU - Τσεχία), Yael Nudelman (Bezalel - Ισραήλ), Simone Pratola (CSC Animazione - Ιταλία), σκηνοθέτες και απόφοιτοι τεσσάρων από τις σημαντικότερες σχολές κινούμενου σχεδίου στην Ευρώπη, Τη συζήτηση συντονίζει η Chiara Magri, διευθύντρια προγράμματος animation του Centro Sperimentale di Cinematografia της Ιταλίας.

  • Οι Amit Gicelter (The Hive Studio), Μαρία Ανεστοπούλου (ANIMASYROS Productions), Κλεοπάτρα Κοραή (Lokey) και ο σκηνοθέτης Στέλιος Κουπετόρης, συντελεστές της ταινίας μικρού μήκους «Π», ελληνο-ισραηλινής συμπαραγωγής.

Διαβάστε αναλυτικά: To Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Αnimasyros 2023

animasyros

Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ «Αnimation και Αρχαία Ελλάδα» ενώ μερικές ακόμη θεματικές που παρουσιάζονται αφορούν στη θηλυκή δημιουργικότητα στις ταινίες animation τεκμηρίωσης και masterclasses και συζητήσεις από διεθνούς φήμης Ισπανούς παραγωγούς. Σημαντική ακόμη θα είναι και η παρουσία των σταθερών συνεργατών του ANIMASYROS, όπως το ΕΚΟΜΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Όλες οι δραστηριότητες της Αγοράς πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και είναι διαθέσιμες στο κανάλι του ANIMASYROS στο YouTube στο τέλος κάθε ημέρας.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα της Αγοράς 2023: στο επίσημο site του Animasyros

animasyros