Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2023: Επίσημη πρεμιέρα «απλά κι αγαπημένα»!

στα 10

Το Flix έφτασε στη Σύρο, όπου χθες άνοιξε η αυλαία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animation Animasyros στο θέατρο Απόλλων. Με επισημότητα, συγκίνηση και ιβηρικό θεματικό πάρτι!

Animasyros 2023: Επίσημη πρεμιέρα «απλά κι αγαπημένα»!

Η Ερμούπολη της Σύρου φιλοξενεί για 16η συνεχόμενη χρονιά το πολύ επιτυχημένο, φιλόξενο και διεθνώς καταξιωμένο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, Animasyros, που πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Το Flix είναι για ακόμα μία φορά εδώ, για να παρακολουθήσει με ενθουσιασμό τα πλούσια διαγωνιστικά προγράμματα - με υψηλές προσδοκίες: κάθε χρόνο, η άνοδος στην ποιότητα και την ποσότητα των ταινιών animation, διεθνώς, είναι εντυπωσιακή.

Διαβάστε αναλυτικά: Animasyros 2023: Εκεί που η Disney συναντά την Αρχαία Ελλάδα

Animasyros

Animasyros H Διευθύντρια Μαρία Ανεστοπούλου κι ο Πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε και η πρεμιέρα του φεστιβάλ, με μία επίσημη τελετή, παραδοσιακά, στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης.

Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, ο οποίος κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ καλωσορίζοντας το κοινό στη φετινή διοργάνωση που αφιερώνεται «στον μαγικό κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας και στη σαγήνη του Ιβηροαμερικανικού animation», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Animasyros Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης

Ονειρευόντουσαν να γίνουν animators, και τώρα επιστρέφουν Πρώτη συγκίνηση: στη σκηνή ανέβηκαν οι Γιάννης Ζουμάκης και Μάνος Γερογιάννης, ιδρυτές του βραβευμένου animation studio Odd Bleat που υπογράφει την οπτική ταυτότητα του φετινού Animasyros (το logo, αλλά και το animation σήμα), οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν παρακολουθήσει το πρώτο φεστιβάλ, 16 χρόνια πριν, ως σπουδαστές.

Πολύ ωραίο κάλεσμα και ανάθεση της οπτικής ταυτότητας σε αυτούς - σαν να ολοκληρώνεται ένας δημιουργικός κύκλος, από το όνειρο στην πραγματικότητα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των πολιτικών φορέων (του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη και του Δημάρχου Ερμούπολης - Σύρου Νίκου Λειβαδάρα), ενώ πήρε το λόγο κι ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πέτρος Καβάσαλης, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος animation στο πανεπιστήμιο, ώστε να δημιουργηθεί μία ουσιαστική έδρα τη τέχνης του animation.

Animasyros Δημήτρης Βραχνός, Χαράλαμπος Μαργαρίτης και οι 6 σπουδαστές που υπογράφουν τα φετινά «Ενενήντα Δεύτερα»

Oλα σε θυμίζουν, απλά κι αγαπημένα Ιδιαίτερα συγκινητικός, μεστός και ουσιαστικός ήταν ο λόγος του Δημήτρη Βραχνού, Διευθυντή του Μελωδία 99,2, ο οποίος παρουσίασε την φετινή συνέργεια του σταθμού με το Animasyros: «Ενενήντα Δεύτερα για τον Μάνο Λοΐζο». Ξεκινώντας από το ότι η μουσική και το σινεμά, ειδικά το animation, μιλούν μία πολύ κοινή γλώσσα στο ανθρώπινο συναίσθημα, ο Δημήτρης Βραχνός εξήγησε γιατί η φετινή επιλογή ήταν ο Μάνος Λοίζος: «Είναι η τέταρτη φορά που συνυπογράφουμε μία τέτοια συμπαραγωγή, μετά τον Αττίκ, την Βίκυ Μοσχολιού, και τον Μάνο Ελευθερίου, γιατί θέλουμε να συστήσουμε τους σημαντικούς δημιουργούς του εντέχνου στην νέα γενιά, μέσα από την τέχνη του animation. Οπότε φέτος θέλαμε να τους συστήσουμε σ' έναν πολύ σημαντικό ταλαντούχο δημιουργό, ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο και επιδραστικό, ο οποίος έφυγε τέτοιες μέρες - Σεπτέμβριο του 1982.»

Animasyros

Με τη φωνή της Χαρούλας Στη σκηνή μαζί του, ανέβηκε και ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης, animator και καθηγητής στο Τμήμα Πολυμέσων Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, πλαισιωμένος από τους έξι σπουδαστές του που υπογράφουν την ταινία. Μέσα από το αξέχαστο τραγούδι “Όλα σε θυμίζουν” και την τρυφερά επιβλητική απαγγελία της Χάρις Αλεξίου. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μπορεί να μην κατάφερε να βρίσκεται στη Σύρο για την προβολή, απηύθυνε όμως χαιρετισμό μέσω video δηλώνοντας σχετικά: «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί, μέσα από το ANIMASYROS και την τέχνη του animation, ένας τόσο σημαντικός συνθέτης όπως ο Μάνος Λοϊζος θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο! Εύχομαι να απολαύσετε κι εσείς αυτά τα “Ενενήντα δεύτερα” όσο τα απόλαυσα κι εγώ…».

nayola Tαινία έναρξης: «Nayola» του José Miguel Ribeiro

Να σας παρουσιάσω την χαμένη σε μια πλημμύρα μίσους χώρα μου Η συγκίνηση της αίθουσας ολοκληρώθηκε με την πρώτη προβολή του φεστιβάλ: το πραγματικά δυνατό, αντιπολεμικό δράμα «Nayola» του Πορτογάλου δημιουργού Χοσέ Μικγέλ Ριμπέιρο. Η ιστορία μάς συστήνει την λαβωμένη Ανγκόλα - την κεντροδυτική αφρικανική χώρα που υπήρξε για 400 χρόνια πορτογαλική αποικία, για να ακολουθήσει την απελευθέρωσή της ένας ακόμα πιο αιματηρός 25χρονος εμφύλιος πόλεμος.

Τρεις γυναίκες - γιαγιά, μάνα, εγγονή- μάς δανείζουν τα μάτια τους για να περιηγηθούμε σε αυτή την σπατάλη ανθρώπινης ζωής, στον τυφλό φανατισμό, τους διαρκείς αγώνες και τη φτώχια του λαού που υπέφερε τόσα χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Υπέροχο (σε σκηνές ωμό και βίαιο, σε άλλες λυρικό και συναισθηματικό) animation, γυναικείο βλέμμα, μελαγχολία για τη διαρκή εμπόλεμη ζώνη που είναι η Αφρική.

Animasyros

Animasyros

Το τέλος της βραδιάς όμως δεν είχε καθόλου μελαγχολική διάθεση. Αντιθέτως, η πίσω αυλή του Απόλλωνα γέμισε καλεσμένους, επαγγελματίες του χώρου, δημιουργούς και σπουδαστές animation, που γιόρτασαν την έναρξη 4 ημερών προβολών, συζητήσεων και εργαστηρίων.

Ενα πάρτυ που τις μουσικές επέλεξε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Kosmos 93.6, Λεωνίδας Αντωνόπουλος και είχαν έμπνευση από το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στην Ιβηρική χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική (La Animación Iberoamericana - Animação Iberoamericana).

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Animasyros καθώς και στους λογαριασμούς του φεστιβάλ στα social media: Animasyros Facebook Animasyros Instagram