Industry

Αλισον Τζάκσον, «νοητικές εικόνες» και... Duran Duran, στο Παλλάς

στα 10

Η αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες και βίντεο της Αλισον Τζάκσον βουτά ειρωνικά στην κουλτούρα της διασημότητας - μαζί κι εμείς!

Flix Team
Αλισον Τζάκσον, «νοητικές εικόνες» και... Duran Duran, στο Παλλάς
Diana Gives the Finger, Alison Jackson

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς, η Αλισον Τζάκσον, η πολυβραβευμένη - και με BAFTA - καλλιτέχνης, παρουσιάζει μια αναδρομική έκθεση με τίτλο «Seeing Is Deceiving», με μοναδικά έργα φωτογραφίας και βίντεο, από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου (10.00 - 18.30), σε διοργάνωση και επιμέλεια της Μαρίνας Νικολετοπούλου.

αλισον τζάκσον
Royal Selfie, Alison Jackson

Η λατρεία των διασημοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της Βρετανίδας φωτογράφου, η οποία διερευνά ένα από τα σημαντικότερα θέματα του καιρού μας: «Μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που βλέπουμε σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία μάς έρχεται μέσα από οθόνες, εικόνες και διαδίκτυο;». Η Τζάκσον σχολιάζει τη ροπή μας στην ηδονοβλεψία, τη δύναμη και τη σαγήνη της εικόνας. Με την εμβληματική της σειρά «Νοητικές Εικόνες» εμβαθύνει στη λατρεία των διασημοτήτων – ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που δημιουργήθηκε από τα media, τις διαφημιστικές εταιρίες και τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα.

αλισον τζάκσον Αλισον Τζάκσον | Photo Credit Natasha Cheek

Εγείροντας ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία αποτελεί ένα παραπλανητικό μέσο, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ίδια μας την αντίληψη όσον αφορά τη φωτογραφία, δεν είναι σαφές τι είναι αληθινό και τι όχι».

αλισον τζάκσον Elton, Posh and Becks, Alison Jackson

Η καλλιτέχνης παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη τα έργα από τη σειρά «Καταστροφή» («Disaster Series»), σε διάλογο με μια επιλογή από προηγούμενες και νεότερες δουλειές της, απεικονίζοντας τις φοβικές φαντασιώσεις μας σε έναν κόσμο διαρκούς τρόμου, που επιδεινώνεται από τις αποτρόπαιες ειδήσεις που τα μέσα εκπέμπουν 24/7. Συγχρόνως, η Τζάκσον παρουσιάζει, στο director's cut, το βίντεό της από την αποκλειστική ταινία για τα 40 χρόνια των Duran Duran, «Anniversary». Μια γεύση από την ταινία παρακάτω:

Δημοσιεύσεις της Jackson περιλαμβάνουν τα βιβλία: Private (2004, Penguin Books), Confidential: What you see in this book is not 'real' (2007, Taschen), Stern Fotographie 70 (2012, teNeues), και Private (2016 published by Alison Jackson). Η δουλειά της επίσης περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές μουσείων, όπως: The Parliamentary Art Collection, London; The National Portrait Gallery, London; SF MOMA, San Francisco; The Royal College of Art, London; Musée de la Photographie, Charleroi, Brussels; The Frances Foundation, Paris; The International Centre of Photography.

αλισον τζάκσον Trump and Leafblowers, Alison Jackson

Πέρα από τη φωτογραφία, η Jackson είναι μέλος του Alumni Council for The Royal College of Art και Επίτροπος στο Chelsea Art Theatre, και επίσης δραστηριοποιείται ως μέντορας για νέους καλλιτέχνες. Το 2019 η Jackson δημιούργησε και λανσάρισε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Μια μέρα στη Ζωή Σου» (A Day in Your Life), με στόχο να ανακαλύψει νέους ταλαντούχους φωτογράφους από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα.

info
Φουαγιέ του Θεάτρου Παλλάς
Κυρία Είσοδος
Βουκουρεστίου 5, 105 64 Αθήνα
Πέμπτη 2, Παρασκευή 3, Τρίτη 7 και Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου: 10.00 - 18.30
Κυριακή 5 και Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου: 10.00 - 17.30
Είσοδος ελεύθερη