Buzz

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κι η Σαρλίζ Θερόν ετοιμάζονται για τη βιογραφία του Φίλιπ Κ. Ντικ

στα 10

Και, φυσικά, αυτή θα είναι μια βιογραφία... εναλλακτικής πραγματικότητας.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κι η Σαρλίζ Θερόν ετοιμάζονται για τη βιογραφία του Φίλιπ Κ. Ντικ

Ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, παραγωγικότατος με 44 μυθιστορήματα και πάνω από 120 διηγήματα στο ενεργητικό του, είναι άρρηκτα δεμένος με το σινεμά, μια και η υπερβατική σκέψη του έχει γεννήσει ταινίες από το «Blade Runner» ως το «Total Recall» και το «Scanner Darkly». Τώρα ήρθε η ώρα να γίνει ο ίδιος και ήρωας ταινίας, σε μια βιογραφία που, όπως ταιριάζει στην παρακαταθήκη του, δεν θα είναι σε τίποτα συμβατική.

Διαβάστε ακόμη: Στην (επιστημονική) φαντασία του Αλέξη Αλεξίου. Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Πρώτον, τα ονόματα που προς το παρόν συνδέονται με την ταινία φέρουν μαζί τους ανυπομονησία μεγατόνων: στη σκηνοθεσία ο Αλφόνσο Κουαρόν, στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Σαρλίζ Θερόν. Πώς; Μα ναι, γιατί - δεύτερον - η ταινία θα λέγεται όχι Φίλιπ, αλλά «Jane», που ήταν το όνομα της δίδυμης αδελφής του συγγραφέα που πέθανε μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννησή τους.

philip k dickΟ Φίλιπ Κ. Ντικ από τον New Yorker

Το σενάριο του «Jane» γράφει η κόρη του Φίλιπ Κ. Ντικ, Αϊζα Χάκετ, σεναριογράφος και παραγωγός στην Amazon που αναλαμβάνει και τη διεκπεραίωση της ταινίας. Προκειμένου ν' αφηγηθεί τη ζωή του πατέρα της με τρόπο ταιριαστά φανταστικό, η Χάκετ επέλεξε μια προσέγγιση προσωπική και διαφορετική. Καθώς, όπως εξηγεί, η απώλεια της αδελφής του σημάδεψε τον Ντικ σε ολόκληρη τη ζωή και τη δουλειά του, η κόρη του έγραψε το βιογραφικό σενάριο από την οπτική εκείνης, της απούσας Τζέιν.

Μοιράζεται η Χάκετ: «Η ιστορία της Τζέιν με συντροφεύει απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Η Τζέιν, η δίδυμη αδελφή του πτέρα μου, που πέθανε μόλις λίγων εβδομάδων, βρισκόταν στο κέντρο του σύμπαντός του. Οπως ταιριάζει σ' έναν άνθρωπο με τη δική του, μοναδική φαντασία, η ταινία θα υπερβεί τις συμβάσεις μιας βιογραφίας και θ' αγκαλιάσει την εναλλακτική πραγματικότητα που ο Φίλιπ Κ. Ντικ τόσο αποζητούσε - μια πραγματικότητα που θέλει την Τζέιν να ζει περισσότερο από έξι εβδομάδες. Τη δική της ιστορία θ' αφηγηθούμε και μέσα από την οπτική της θα δούμε εκείνον και τη φαντασία του. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τον τιμήσει κανείς από το να πραγματοποιήσει την επιθυμία του, έστω και μόνο στην οθόνη.» Στην πλοκή θα παρακολουθούμε την Τζέιν που, προσπαθώντας να διασώσει τον αδελφό της από διάφορα αδιέξοδα, πραγματικά ή φανταστικά, βουτά όλο και πιο βαθιά στον συναρπαστικό κόσμο που έχει δημιουργήσει εκείνος.

blade runner 607

Το «Jane», ένα φιλμ «συγκινητικό, αγωνιώδες και σκοτεινά χιουμοριστικό,» όπως το περιγράφει η παραγωγή, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας κι ενώ τα ονόματα του Κουαρόν και της Θερόν δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, το πρότζεκτ μοιάζει ιδανικό και για τους δυο.

Με την ευκαιρία, δείτε παρακάτω ένα video essay του Mojo με τις ταινίες που έχουν βασιστεί στην πέννα του Φίλιπ Κ. Ντικ.