Industry

«Adventure in Greece» μια ελληνο-φινλανδική συμπαραγωγή που εγκαινιάζει μια φιλόδοξη συνεργασία

στα 10

Με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο στη Κω, ο Φιλανδός σκηνοθέτης Ταάβι Βάρτια και η Λιλέτ Μπόταση της Inkas Films μίλησαν για την ταινία και τα μελλοντικά, κοινά, σχέδια τους.

Flix Team
«Adventure in Greece» μια ελληνο-φινλανδική συμπαραγωγή που εγκαινιάζει μια φιλόδοξη συνεργασία

Σε μια συνέντευξη τύπου στην οποία ήταν παρόντες και κάποιοι από τους βασικούς ηθοποιούς του «Adventure in Greece», αλλά και των επόμενων σχεδίων του Ταάβι Βάρτια, Ναταλία Δραγούμη, Ορφέας Αυγουστίδης, Ευγενία Δημητροπούλου και Αναστασία Δραγούμη Σκάπουλα, ο σκηνοθέτης και η ελληνίδα συμπαραγωγός του παρουσίασαν αναλυτικά την συνεργασία τους.

Το φιλμ που είναι μια ταινία για όλη την οικογένεια, ξεκινά όταν μια οικογένεια Φιλανδών έρχεται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κω, και ο ένας από τους τρεις γιους, ο έφηβος Τόνι, γνωρίζει κι ερωτεύεται την δεκαπεντάχρονη Ανδριάνα. Μονο που η νεαρή κοπέλα, είναι πλεγμένη με μια σπείρα αρχαιοκαπήλων που την χρησιμοποιούν για επικίνδυνες καταδύσεις σε μια υποβρύχια σπηλιά, γεμάτη θησαυρούς.

Ο Τόνι και τα ετεροθαλή αδέλφια του, θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια με φόντο το όμορφο ελληνικό νησί και βοηθήσουν την Ανδριάνα να ξεμπλέξει, ερχόμενοι πιο κοντά και δημιουργώντας αληθινά αδελφικές σχέσεις στην πορεία.

Σε αυτή την περιπέτεια για παιδιά και ενήλικες συναντάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ άλλων, τον Ορφέα Αυγουστίδη, την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, τη Ναταλία Δραγούμη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιεί η Αναστασία Σκάπουλα - Δραγούμη στο ρόλο της 15χρονης Ανδριάνας. Από το φινλανδικό καστ, ξεχωρίζουν οι διάσημοι ηθοποιοί Λόρα Μαλμιβάαρα και Βίλε Μιλιρίνε.

2 O Ταάβι Βάρτια στο ρεπεράζ του «Adventure in Greece»

Ο Ταάβι Βάρτια που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία είναι πολύ γνωστός στην χώρα του, με μακρά θητεία στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο στη χώρα του. Μάλιστα, η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του «Rolli and the Golden Key», με πρωταγωνιστές και πάλι τα παιδιά, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Φινλανδία, κόβοντας περισσότερα από 200 χιλιάδες εισιτήρια.

Στη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας συναντάμε τον Φινλανδό Γίρι Χάκαλα, στην καλλιτεχνική διεύθυνση τη Μάχη Αρβανίτη, στα κουστούμια την Τριάδα Παπαδάκη και στο μακιγιάζ τη Βίκυ Τατάκη.

Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Γιάρκο Χέντουλα και η φινλανδική εταιρεία παραγωγής Yellow Group, σε συμπαραγωγή με την Λιλέτ Μπόταση και την Inkas Films. Η ταινία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV και με την επιδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου (F.F.F.), τη χορηγία του Ομίλου Mitsis Hotels και την υποστήριξη του Ενιαίου Φορέα Κω - Νισύρου. Την κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή της στη Φινλανδία έχουν αναλάβει οι Nordisk Film Distribution και Channel 4.

2 Σκηνή από τον πιλότο του «The Missing Route»

Ο προϋπολογισμός της ταινίας φτάνει τα 1.200.000 Ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, αφού όλα τα γυρίσματα θα γίνουν εδώ και το μεγαλύτερο μέρος των ηθοποιών και του συνεργείου είναι Ελληνες. Η Λιλετ Μπόταση δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται συνεργασίες σαν αυτή που προσφέρουν δουλειά κι εμπειρία σε Έλληνες κινηματογραφιστές, ενώ τόνισε ότι τα γυρίσματα της ταινίας διεκδικήθηκαν από αρκετές ακόμη μεσογειακές χώρες.

Ο Ταάβι Βάρτια, είπε με την σειρά του ότι η σχέση του με την Ελλάδα πηγαίνει πολύ πίσω και το ενδιαφέρον του να γυρίσει μια ταινία εδώ ξεκινά το 2000. «Το 2000 γύριζα μια τηλεοπτική σειρά το «Pertsa ja Kilu» που διαδραματιζόταν στο αρχιπέλαγος της Φιλανδίας και στο διάλειμμα των γυρισμάτων, ήρθα για διακοπές στην Ελλάδα. Στα ελληνικά νησιά λοιπόν ήταν που μου ήρθε η ιδέα για μια ταινία στο δικό σας Ελληνικό αρχιπέλαγος».

Η πρώτη του απόπειρα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα ήταν ο πιλότος που γύρισε για μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «The Missing Route» και αφορούσε στην ιστορία δυο παιδιών, ένα από την Ελλάδα κι ένα από την Φιλανδία που ανακαλύπτουν έναν μυστικό διάδρομο που ενώνει τις δύο χώρες τους. Η σειρά στην οποία θα πρωταγωνιστούν ανάμεσα σε άλλους η Ναταλία Δραγούμη κι ο Γιάννης Ζουγανέλης, είναι ένα από τα επόμενα σχέδια του Βάρτια και της Inkas Films και βρίσκεται στο στάδιο του development. 2 Σκηνή από τον πιλότο του «The Missing Route»

To τρίτο project που δουλεύουν από κοινού έχει τον τίτλο εργασίας Mama’s boy. Ο Ταάβι Βάρτια έγραψε αυτήν τη γλυκόπικρη κωμωδία έχοντας στο μυαλό του την Ελλάδα της Κρίσης. Το «Mama’s Boy», είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία για έναν άντρα που ξεκινά ένα τολμηρό ταξίδι ώστε να βρει τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία. Κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αυτό που ένας σύγχρονος άντρας υποτίθεται ότι είναι: ευαίσθητος και ήρωας, δύο εκδοχές σε μία.Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε ένα ελληνικό νησί. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Ευγενία Δημητροπούλου, τον Ορφέα Αυγουστίδη και τη Φινλανδή ηθοποιό Αλίνα Τομνίκοβ.

Αλλά πριν απ΄όλα αυτά θα προηγηθεί το «Adventure in Greece» που θα ξεκινήσει γυρίσματα στις 22 Απριλίου στην Κω μετά από τρία χρονια προετοιμασίας. Ολοι οι ηθοποιοί δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για την συμμετοχή τους στην ταινία με την Ναταλία Δραγούμη να σημειώνει το ενδιαφέρον που έχει το ότι «ο Ταάβι γυρίζει ταινίες για όλη την οικογένεια, ένα είδος που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα» και τον Ορφέα Αυγουστίδη να ανυπομονεί « να δουλέψει με έναν σκηνοθέτη από μια χώρα με μια τόσο διαφορετική νοοτροπία» που θα τον βοηθήσει να κοιτάξει τον χαρακτήρα του από μια διαφορετική οπτική γωνία.

2 Σκηνή από τον πιλότο του «The Missing Route»

Μιλώντας για τους λόγους που έκαναν τον Ταάβι Βάρτια να επιλέξει την Κω για τα γυρίσματα του φιλμ, ο σκηνοθέτης είπε «αρχικά σκεφτόμουν να τα κάνω στην Αίγινα αλλά τελικά δεν στάθηκε εφικτό. Το καλοκαίρι βρέθηκα για διακοπές στην Κω και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την ευκαιρία για να κάνω ρεπεράζ. Η γυναίκα μου παραπονιόταν γιατί μέσα σε μια εβδομάδα κάναμε εφτακόσια ολόκληρα χιλιόμετρα, αλλά βρήκα μέσα σε αυτές τις μέρες όλες τις τοποθεσίες που χρειαζόμουν. Η Κως έχει το μέγεθος που απαιτούσα, είναι μαζί τουριστική αλλά κι ερημική και προσφέρει έναν πλούτο τοποθεσιών και εικόνων».

Τέλος σε ρώτηση για το πόσο εύκολο ήταν να πεισθεί η Φιλανδική πλευρά και το Φιλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου να επενδύσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια ταινία που θα γυριστεί στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, η Λιλέτ Μπόταση ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο. «Τους άρεσε πολύ το σενάριο, είχαν εμπιστοσύνη στον Ταάβι και στην ικανότητά του να παραδώσει μια πετυχημένη ταινία και υπήρχε ήδη χρηματοδότηση από την Ελληνική πλευρά».

Δείτε πιο κάτω το showreel του Ταάβι Βάρτια που περιλαμβάνει (από το 2'33'') ένα τρέιλερ του γυρισμένου και στην Ελλάδα «The Missing Route».