Industry

Τι τρέχει (πάλι) με την Ιριδα;

στα 10

Ο κάτι περισσότερο από ενεργός Πολιτισμικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκε ενώπιον μιας δυσάρεστης εξέλιξης που υπογραμμίζει πως η Ιριδα της οδού Ακαδημίας σώθηκε, αλλά το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.

Τι τρέχει (πάλι) με την Ιριδα;

Οσοι ασχολούνται με τα κινηματογραφικά πράγματα, γνωρίζουν όχι μόνο τον Πολιτισμικός Ομιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), αλλά και τις υπέροχες δράσεις του (προβολές συνοδεία συζητήσεων και παρουσία Ελλήνων δημιουργών, masterclasses με καλεσμένους επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά κ.ά.) στην Ιριδα, τον ιστορικό κινηματογράφο στην οδό Ακαδημίας.

Ηταν μόλις πριν ένα χρόνο, που η Ιριδα απειλούνταν από την «αξιοποίηση», όπως την εξελάμβανε το ίδιο το Πανεπιστήμιο - διαβάστε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Flix, καθώς και λίγο πιο πρόσφατα η δικαίωση ενός αγώνα που είδε την Ιριδα να δικαιώνεται μετά από μια σκοτεινή περίοδο αβεβαιότητας.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, νέα γεγονότα υπενθυμίζουν πως η απόφαση του Πανεπιστημίου για την «αξιοποιήση» της Ιριδας ισχύει και ανάγκασε τον Π.Ο.Φ.Π.Α. να ακυρώσει προγραμματισμένη του δράση εξαιτίας της «ενοικίασης» της αίθουσας.

ποφπα

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Π.Ο.Φ.Π.Α.:

Κοιτίδα πολιτισμού ή άλλος ένας χώρος προς ενοικίαση;

Η νέα πραγματικότητα για την Πανεπιστημιακή Λέσχη

Το τελευταίο διάστημα - και προς μεγάλη μας απογοήτευση - βρισκόμαστε σε αδιέξοδο επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, καθώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τετελεσμένες αποφάσεις. Μετά από αδιαφορία και έλλειψη προσπάθειας αποτελεσματικής συνεργασίας από τη πλευρά της Διοίκησης, αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ακύρωση προγραμματισμένης εκδήλωσης στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Irida Visions: Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης». Πρόσφατα εγκρίθηκε η εκμίσθωση του κινηματοθεάτρου «Ίρις» και του Α’ Υπογείου της Πανεπιστημιακής Λέσχης για εξωτερική εκδήλωση, σε ημέρα και ώρα γνωστοποιημένης ομιλίας προσκεκλημένης φωτογράφου. Απόφαση η οποία υπονομεύει τόσο τη σχέση του Ομίλου με το Πανεπιστήμιο, όσο και τη σημασία της παρουσίας και της λειτουργίας του στους χώρους δραστηριοποίησης του. Επιπλέον μας εκθέτει απέναντι στους καλεσμένους καλλιτέχνες που μας υποστηρίζουν και δεσμεύουν τον χρόνο τους για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Βρίσκουμε ιδιαίτερα προβληματική την προτεραιοποίηση εκμίσθωσης των χώρων για εξωτερικές εκδηλώσεις εις βάρος του προγράμματος του Ομίλου. Μετά την κατάργηση της αυτοτέλειας της Πανεπιστημιακής Λέσχης και παρά την υποτιθέμενη αναγνώριση της σημασίας του πολιτιστικού έργου του Π.Ο.Φ.Π.Α. και πρόθεση υποστήριξης του, το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει έμπρακτα πως θέτει ως πρωταρχικό του σκοπό το οικονομικό όφελος.

Ιστορικά η Πανεπιστημιακή Λέσχη συνδέεται άρρηκτα με τις δράσεις φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων από τη δεκαετία του 60’, εκκινώντας με τη λειτουργία της Φοιτητικής Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών. Στη συνέχεια τη δεκαετία του 70’ λειτουργούσε το Θεατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Τ.Π.Α). Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του 80’ με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, το Φωτογραφικό να προστίθεται το 1987. Η λειτουργία του Ομίλου στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων, ενώ η οργάνωση και συνέχισή του στον χρόνο, εξασφαλίζονται από τις προσπάθειες και τον προσωπικό χρόνο των φοιτητών - και μη. Στα 40 χρόνια λειτουργίας του ο Όμιλος δραστηριοποιείται στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίρις», το Α’ Υπόγειο και την αίθουσα Μουσικών Εκδηλώσεων του 4ου ορόφου στο κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, καθώς και στο ισόγειο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς».

Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού για την φοιτητική κοινότητα αλλά και για τον γενικό πληθυσμό της πόλης της Αθήνας. Η συμμετοχή και η πρόσβαση στις δράσεις του ομίλου είναι ανοικτές και δωρεάν στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου, μακριά από λογικές αποκλεισμού από τον πολιτισμό και εμπορευματοποίησης αυτού.

Το καλοκαίρι του 2022, με την ψήφιση του νόμου 4957/2022 (ΦΕΚ Α’ 141/21.07.2022) για την παιδεία και την έναρξη ισχύος του άρθρου 296 καταργείται η αυτοτελής νομική προσωπικότητα της Λέσχης και ορίζεται η υπεισέλευση των ενοχικών και εμπράγματων δικαιωμάτων της στο νομικό πρόσωπο του ΕΚΠΑ. Συνεπώς καταργείται η ανεξάρτητη διαχείριση των οικονομικών της αποθεμάτων, του προϋπολογισμού της, καθώς και των κτιριακών της υποδομών. Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. προχωράει στη δημιουργία του φεστιβάλ «Irida Visions» (2022-σήμερα). Το φεστιβάλ αποτελεί μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης, αναδεικνύοντας το έργο του Ομίλου, καθώς και διαμαρτυρία ενάντια στο νέο καθεστώς αβεβαιότητας που φέρνει ο νόμος σε ότι αφορά τη χρήση και τη λειτουργία των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Το Φεστιβάλ μετράει πλέον πάνω από 100 εκδηλώσεις, με την αδιάλειπτη και ένθερμη στήριξη της Αθηναϊκής καλλιτεχνικής κοινότητας και με δεκάδες προβολές κινηματογραφικών ταινιών, κινηματογραφικών και φωτογραφικών masterclasses, εκθέσεων φωτογραφίας, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων και εργαστηρίων. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία διακεκριμένων καλλιτεχνών, σκηνοθετών, ηθοποιών, φωτογράφων, μουσικών, ακαδημαϊκών, καθώς και

σημαντικών διοργανώσεων και οργανισμών. Με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, δήλωσαν τη υποστήριξη τους στον αγώνα για την συνέχιση της ιστορικής παρουσίας του Ομίλου στους χώρους της Λέσχης. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η ανταπόκριση του ευρύτερου Αθηναϊκού πληθυσμού στο κάλεσμα υπεράσπισης των τριών ιστορικών αιθουσών του κέντρου (ΑΣΤΟΡ, Ιντεάλ, Ιριδα) «Τα σινεμά μας, η πόλη μας».

Παρά το νέο νομικό καθεστώς που θέτει σε κίνδυνο τον Πολιτιστικό Όμιλο, καταβάλουμε υπέρμετρη προσπάθεια προσφοράς ελεύθερης πρόσβασης στην καλλιτεχνική έκφραση και εκπαίδευση, προάγοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και συνδέοντας το ουσιωδώς με την κοινωνία. Διεκδικούμε τη συνέχιση του έργου του Π.Ο.Φ.Π.Α., σεβόμενοι την ιστορική σημασία των χώρων δραστηριοποίησης του. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο με τη στάση του, υπονομεύει αυτή την προσπάθεια και επανανοηματοδοτεί τον όρο «αξιοποίηση», θέτοντας ως προτεραιότητα την οικονομική εκμετάλλευση των χώρων.

Ζητάμε:

  • Την προσφορά κάποιας μορφής εχέγγυου από την διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. για: (1) την αναγνώριση της άρρηκτης συσχέτισης του Π.Ο.Φ.Π.Α. με τους χώρους δράσης του και (2) την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της δραστηριοποίησής του εντός αυτών, θέτοντας την ως προτεραιότητα

  • Οι δράσεις και εκδηλώσεις του Ε.Κ.Π.Α. εντός των χώρων δραστηριοποίησης του Π.Ο.Φ.Π.Α. (1) να σέβονται την ιστορία και τον χαρακτήρα αυτών των χώρων, (2) καθώς και το πρόγραμμα του Ομίλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

*ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

*ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

*ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της Ιριδας στο Facebook.