Φεστιβάλ / Βραβεία

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Rojava: Τέχνη vs. Πόλεμος

στα 10

O πόλεμος στη Συρία μπορεί να εμποδίζει την πραγματοποίηση του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Rojava, αλλά το σινεμά αντιστέκεται: δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προβάλλουν συμβολικά κάποιες ταινίες από το πρόγραμμα ως πράξη αλληλεγγύης. Ραντεβού την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στον Μικρόκοσμο.

Flix Team
4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Rojava: Τέχνη vs. Πόλεμος

Μία συγκινητική πράξη αλληλεγγύης αποδεικνύει ότι ο κινηματογραφικός κόσμος είναι ένας και χωρίς σύνορα. Η είδηση ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Rojava δε θα πραγματοποιηθεί φέτος (θα ήταν η 4η εκδοσή του - από τις 13 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου) λόγω των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, κινητοποίησε όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε μία πράξη αντίστασης: δεν σωπαίνει ένα φεστιβάλ, εμείς παίρνουμε τη σκυτάλη και μεταφέρουμε ηχηρά τη φωνή του.

Δεκάδες χώρες στο πλευρό της Συρίας Ετσι, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου (μία καθόλου τυχαία ημερομηνία, καθώς είναι η σκοτεινή επέτειος 280 παιδιών που πέθαναν στη φωτιά του Κινηματογράφου του Amude, τη δεκαετία του '60) θα γίνουν προβολές σε δεκάδες χώρες (Γαλλία, Βραζιλία, Ισπανία, Πολωνία, Μεξικό, κ.α.) σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του Φεστιβάλ και των κατοίκων της περιοχής. Θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες από το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που περιλάμβανε περισσότερους από 3.000 κατατεθειμένους τίτλους, αλλά και αποσπάσματα συνεντεύξεων από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, που μεταφέρουν αυτούσιο το πνεύμα που επικρατεί στη Rojava.

Rojava Film Festival 607 1

Rojava Film Festival 607 2

Από το 2015, το Rojava Film Commune, που διοργανώνει το Φεστιβάλ, εργάζεται για την επανοικειοποίηση της εικόνας, της ιστορίας, των γλωσσών και των πολιτισμών των κατοίκων της περιοχής. Παρά τις συγκρούσεις και τον πόλεμο στη Συρία, το Φεστιβάλ επιμένει να αγωνίζεται για την κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής και τον εκδημοκρατισμό της τέχνης.

Το δικό μας ραντεβού είναι στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο στις 22.30 Η ελληνική έκδοση του Φεστιβάλ θα λάβει χώρο στις 13 Νοεμβρίου στον Μικρόκοσμο (Συγγρού 106, Αθήνα), στις 22.30 και με ελεύθερη συνεισφορά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Rojava Film Commune για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα για το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Rojava στο επίσημο site

Rojava Film Festival poster 607