Φεστιβάλ / Βραβεία

1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Τεκμηρίωσις και άλλες αληθινές ιστορίες!

στα 10

Από τις 22 έως και τις 29 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας θα διεξαχθεί το 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτα, με έμφαση στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ και στον εκπαιδευτικό ρόλο των ταινιών τεκμηρίωσης.

Flix Team
1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Τεκμηρίωσις και άλλες αληθινές ιστορίες!

Το Φεστιβάλ «Τεκμηρίωσις - 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας» είναι μία πρωτοβουλία τεσσάρων πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμάτας (Καλλιτεχνικό Στέκι, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ Μηδέν) και θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγού ντοκιμαντέρ, Τζίνας Πετροπούλου.

Στο πλαίσιο του Πανοράματος θα προβληθούν 77 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένω δημιουργών, με έμφαση στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ ενώ το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

  1. Εκπαιδευτική ζώνη / Απευθύνεται κυρίως στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όπου θα καθημερινά 9 με 11 το πρωί θα προβάλλονται θεματικές ταινίες δηλαδή αρχαιολογικού, οικολογικού επιστημονικού περιεχομένου. Για αυτή την ζώνη συνεργάστηκαν το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών. Μετά από κάθε θεματική ζώνη θα ακολουθεί συζήτηση με έναν εκπρόσωπο από τους παραπάνω φορείς.
  2. Κυρίως Πρόγραμμα / Θα ξεκινά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι και απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Είκοσι Ελληνες σκηνοθέτες θα προλογίσουν την ταινία τους και θα συζητήσουν με το κοινό.
  3. Μεταμεσονύκτια Μουσική Ζώνη / Θα ξεκινά στις 11 το βράδυ και καθημερινά θα προβάλλονται μουσικά ντοκιμαντέρ.

2

Παράλληλες Εκδηλώσεις

  1. Συζήτηση με θέμα «Το ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση» με συντονίστρια την Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλο Μεσσηνίας και κύρια ομιλήτρια την Καλαματιανή σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα η οποία έχει κάνει πολλά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση
  2. Συζήτηση με θέμα «Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη», με εκπροσώπους 5 φορέων, μιας και οι καταγραμμένες οπτικοακουστικές μνήμες είναι πια, και θα είναι όλο και περισσότερο μελλοντικά, αντικείμενο ιστορικής, φιλοσοφικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης. Πιο συγκεκριμένα θα μιλήσουν: Εκπρόσωποι της Ταινιοθήκης, για τη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας όπως καταγράφηκε στα οπτικοακουστικά έργα που συλλέγει και συντηρεί, ο Βασίλης Αλεξόπουλος από την τέως ΕΡΤ και νυν ΔΤ θα αναφερθεί στις προσπάθειες διαχείρισης των ντοκουμέντων της από την ίδια, καθώς και από άλλους φορείς όπως π.χ. το τέως Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ο Λάκης Παπαστάθης θα εξηγήσει τη φιλοσοφία της εκπομπής «Παρασκήνιο» και τη σημασία της καταγραφής των στιγμάτων τέχνης, σκέψης και ζωής των τελευταίων 40 ετών που πραγματοποίησε, ο Σταύρος Ιωάννου, διευθυντής του Φεστιβάλ Χαλκίδας, θα αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα φεστιβάλ, Λέσχες και άλλες διοργανώσεις παρουσίασης ντοκιμαντέρ στη διατήρηση της μνήμης της κοινωνίας και, τέλος ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, ιδρυτής των Κυκλαδικών Οπτικοακουστικων Αρχείων θα παρουσιάσει την εμπειρία μιας Οπτικοακουστικής Συλλογής και των δράσεων ανάδειξης της μνήμης ενός τόπου.
  3. Σεμινάριο σεναρίου διάρκειας 4 ημερών που απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη και χωρίζεται σε τρία μέρη. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Αλέξη Τσάφα και θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας.4.Τέλος υπάρχει μία ενότητα ντοκιμαντέρ για την μετανάστευση και μία ενότητα την τελευταία μέρα του Πανοράματος αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ.

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και το πλήρες πρόγραμμα προβολών μπορείτε να αναζητήσετε στην επίσημη σελίδα του 1ου Πανοράματος Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στο Facebook.