Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 15ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ανοίγει «Παράθυρα στον Πλανήτη»

στα 10

Από τις 21 μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, σε Ταινιοθήκη και Ελληνική Εταιρεία, ταινίες και συζητήσεις για όλα όσα δεν βλέπουμε στον κόσμο γύρω μας.

Flix Team
Το 15ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ανοίγει «Παράθυρα στον Πλανήτη»

Στην 15η του χρονιά, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία), ενώνει δυνάμεις με την Ταινιοθήκη για ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα από ντοκιμαντέρ απ' όλον τον κόσμο, συζητήσεις, παρουσιάσεις διακεκριμένων επιστημόνων και συνεργασίες με Πρεσβείες, πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) και στις 23 και 24 Νοεμβρίου στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα).

Στο Σώμα Της 607 Σκηνή από το «Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερα αφιερώματα: στις Πυρκαγιές & Περιβάλλον, τους Σπόρους, το Μέλι & Μέλισσες καθώς και σε παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες με την προβολή της ταινίας των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα «Θηραϊκός Ορθρος».

Τις ημέρες προβολών έχουν προγραμματιστεί ειδικές θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Αλί Σεχαντέ, Σύριος επιστήμονας του Ιδρύματος ICARDA, Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος, Δημήτρης Ντινόκας, Δασολόγος-Σύμβουλος ΕΛΛΕΤ, Βάσω Κανελλοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Πελίτι, Κώστας Δαμιανίδης, αρχιτέκτονας - Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Νικόλαος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, Ηλίας Τζηρίτης, συνεργάτης δασικού προγράμματος WWF , Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ - Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ κ.α.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του 15ου Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών στο επίσημο site της Ελληνικής Εταιρείας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

τέταρτος τοίχος 607 Σκηνή από το «Τέταρτος Τοίχος» του Δημήτρη Γκότση

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός)

18:00 Τέταρτος Τοίχος, 2018, Δημήτρης Γκότσης / ΕΛΛΑΔΑ, 10΄Ένα δεκάμηνο οδοιπορικό καταγράφει πρόσωπα, τόπους και σκέψεις με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη φτώχεια, τη βία, τη δυστυχία, ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ που μιλά με τις εικόνες παρά με τις αφηγήσεις του.

18:15 This cold life, 2017, Darren Mann / Η.Π.Α, 88΄
Ένα πορτραίτο ασύλληπτης ομορφιάς που παρουσιάζει μια ομάδα ανθρώπων, αφιερωμένων στην προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η γη που αποκαλούν σπίτι τους. Μόνο που αυτός ο τόπος είναι απομονωμένος στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος και σ’ αυτόν ζουν περισσότερες πολικές αρκούδες παρά άνθρωποι.

Αφιέρωμα: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Βαρύ τίμημα

20:15 Επιζώντες, Τάσος Τέλλογλου / ΕΛΛΑΔΑ, 75΄
Δύο μήνες μετά την καταστροφή στο Μάτι ο Τάσος Τέλλογλου επιχειρεί με την κάμερα του ΣΚΑΪ μια καταγραφή των όσων έγιναν. Μνήμες, παρουσίες και απουσίες ….τι πήγε λάθος και τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.

21:30 Συζήτηση: «Πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Μάτι: το παρελθόν μάθημα για το μέλλον;» Με τους Δημήτρη Ντινόκα, δασολόγο - σύμβουλο ΕΛΛΕΤ και τον Ηλία Τζηρίτη, συνεργάτη δασικού προγράμματος WWF. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

22:00 Πάρνηθα, 10 Χρόνια μετά, 2017, Χρήστος Γιαννακόπουλος / ΕΛΛΑΔΑ, 21΄
Με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν αλλά κυρίως την άγνωστη και διαρκή μάχη για την αναγέννηση του βουνού. Αναμνήσεις από την πυρκαγιά αλλά και αισιοδοξία για το αύριο.

Dolphin Man 607 Σκηνή από το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός)

18:00 Blue Heart, 2018, Britton Caillouette / Η.Π.Α, 45’
Η ιστορία ενός από τους παλαιότερους ποταμούς της Ευρώπης και οι προσπάθειες ενεργών πολιτών να διαφυλάξουν αυτό τον μοναδικό φυσικό πλούτο. Ακτιβιστική ταινία με έντονο περιβαλλοντικό προβληματισμό για την διαφύλαξη των υγροτόπων και των οικοσυστημάτων.

18:45 Dolphin Man, 2017, Λευτέρης Χαρίτος / ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, 80’
Ένα ταξίδι στην ζωή του Ζακ Μαγιόλ, που μας αποκαλύπτει τις σκέψεις, την εμπειρία και τις εσωτερικές συγκρούσεις του. Ένα βιωματικό ταξίδι μέσα στο νερό που μεταφέρει την ομορφιά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΠΟΡΟΙ

20:15 Seeds of War, 2018, Sebastien Mesquida / ΓΑΛΛΙΑ, 45’
Η ιστορία της διάσωσης των σπάνιων σπόρων της Μέσης Ανατολής στη Συρία με τον Ali Shehadeh. Ο βομβαρδισμός, η διαφυγή στο καταφύγιο της χιονισμένης Νορβηγίας και η επανίδρυση ενός παραδείσου στον Λίβανο. Ένα μάθημα ζωής μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι.

21:00 Συζήτηση: «Το ταξίδι των σπόρων» με τον Αλί Σεχαντέχ, τον Σύριο επιστήμονα του Ιδρύματος ICARDA και την Βάσω Κανελλοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Πελίτι (οργάνωση προστασίας παραδοσιακών σπόρων), ΕΛΛΕΤ Αίγινας. Συντονίζει η Λυδία Καρρά, Πρόεδρος ΕΛΛΕΤ - Σκηνοθέτις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τιμώντας παλαιότερους Έλληνες Σκηνοθέτες - Σταύρος ΤΟΡΝΕΣ, Kώστας ΣΦΗΚΑΣ | Προλογίζει ο Δημήτρης Χαρίτος, κριτικός κινηματογράφου

21:30 Θηραϊκός όρθρος, 1967, Σταύρος Τορνές, Κώστας Σφήκας / ΕΛΛΑΔΑ, 20’

Η κινηματογραφική αποτύπωση της Σαντορίνης το 1967. Μια ματιά στη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του νησιού. Ένα οικιστικό και φυσικό τοπίο που έχει αλλάξει για πάντα.

21:50 Στο Σώμα της, 2018, Ζαχαρίας Μαυροειδής / ΕΛΛΑΔΑ, 85’
Η Μονή της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς και απέναντι από την υπέρ-τουριστική Σαντορίνη, δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Όμως στις 31 Ιουλίου, κάθε χρόνο οι κάποτε «δεκαπεντάρηδες» επιστρέφουν για δύο εβδομάδες στα άδεια κελιά μαζί με τους λιγοστούς κατοίκους…

Θραύσματα 607 Σκηνή από τα «Θραύσματα» της Μαριάννας Οικονόμου

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα)

18:00 Thalatta (Θάλαττα), 2017, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου / ΕΛΛΑΔΑ, 50΄
Θάλασσα: ένα σύμβολο ελευθερίας κι ένα χωράφι που κανείς ποτέ δεν «έσπειρε», μα όλοι θέλησαν να «θερίσουν». Μια ομάδα αυτοχρηματοδοτούμενων φοιτητών βιολογίας του ΑΠΘ ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες συγκεντρώνοντας μαρτυρίες από ψαράδες και επιστήμονες.

18:50 Ο θάνατος ενός καϊκιού, 2018, Καθημερινή / ΕΛΛΑΔΑ, 6΄
Το μικρό «έγκλημα» που έγινε στη Βόρεια Εύβοια και η καταγραφή του σβησίματος μιας παράδοσης χιλιάδων ετών με την καταστροφή παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών.

19:00 Συζήτηση: «Η καταστροφή των καϊκιών». Με τους Κώστα Δαμιανίδη, αρχιτέκτονα - Δρα. Ιστορίας της Ναυπηγικής και την Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρο Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ - Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ

19:30 Ο Θησαυρός των Αηδονιών, 2018, Καθημερινή / ΕΛΛΑΔΑ, 3΄
Ιστορίες αρχαιοκαπηλίας από ένα μικρό χωριό στην Κορινθία. Η συμβολή της ΕΛΛΕΤ στον επαναπατρισμό του Θησαυρού των Αηδονιών.

19:35 Θραύσματα, Μαριάννα Οικονόμου / ΕΛΛΑΔΑ, 47’
Περιπλανήσεις στην τέχνη και την σκέψη της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Σκέψεις και υλικά που απορρίφθηκαν, ανασυντέθηκαν και αποκτούν νέα μορφή.

20:30 Before the flight, 2018, Laurence Bonvin / Ελβετία, 20’
Μια στοχαστική εξερεύνηση υποβλητικών κτηρίων του Αμπίτζν (παλιά πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού) που χτίστηκαν την χρυσή δεκαετία του 60’ όταν η αρχιτεκτονική μπορούσε να γίνει ακόμα η επίγεια έκφραση της ουτοπίας. Υπέροχο θέαμα.

20:50 The Sensitives, 2017, Drew Xanthopoulos / Η.Π.Α, 83’
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από αθέατες απειλές. Εντομοκτόνα, αρώματα, κινητά τηλέφωνα εξαντλούν σωματικά έναν «ευάλωτο». Στην κινηματογραφικά εκθαμβωτική ταινία καταγράφεται η ζωή, το κουράγιο και οι ελπίδες οικογενειών που μάχονται με τις σύγχρονες ασθένειες κάνοντας τους θεατές να ταυτιστούν με τον αγώνα τους.

Siblings Σκηνή από το «Siblings are Forever» του Φρόντε Φίμλαντ

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΕΛΙ - ΜΕΛΙΣΣΕΣ

16:00 -17:00 Δραστηριότητες για παιδιά με την APIVITA και το BEE CAMP (παρατήρηση κυψέλης, δραστηριότητες & προβολή ταινίας)

18:00 Il tempo delle api / The time of the bees, 2017, Rossella Anitori, Darel di Gregorio / Ιταλία, 65΄
Δύο φίλοι που ζουν σε μια παραδοσιακή κοινότητα στην ιταλική ύπαιθρο διαλέγουν μια διαφορετική προσέγγιση της μελισσοτροφίας χωρίς τη χρήση χημικών στην διατροφή τους. Αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός χάνεται με μια απροσδόκητη εξέλιξη… | Προλογίζουν οι σκηνοθέτες.

Συζήτηση: «Μέλισσες-Μέλι» με τον Νικόλαο Εμμανουήλ, Ομότιμο Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας.

19:35 Living in the future’s past, 2017, Susan Kucera / Η.Π.Α., 85΄
Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη, την πάσης μορφής και προέλευσης ενέργεια, τη «σκοτεινή» οικολογία και το «τέλος της φύσης». Μια ιστορία που εξηγεί την θέση μας ανάμεσα σε όλα τα είδη του πλανήτη. Ποιο είμαστε και ποιες είναι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν;

21:00 Expired (Ληγμένα), 2017, Kieran Kolle / ΝΟΡΒΗΓΙΑ, 52΄
Στη Νορβηγία, το 25% των τροφών καταλήγει στα σκουπίδια. Τέσσερεις νεαροί ακτιβιστές ξεκινούν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης και αρχίζουν με τα ποδήλατά τους ένα ταξίδι από Βόρειο Ακρωτήριο προς το νότο της χώρας τρώγοντας μόνο ληγμένα τρόφιμα από τα σουπερ μάρκετ και τα οικιακά σκουπίδια. Ένα σοκαριστικό πείραμα που αμφισβητεί τον τρόπο ζωής μας.

21:55 Siblings are forever, 2013, Frode Fimlad / ΝΟΡΒΗΓΙΑ, 75΄
Τα αδέρφια Magnar και Oddny δεν έχουν φύγει ποτέ από την οικογενειακή φάρμα των παιδικών τους χρόνων. Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει. Ένα ζεστό - ποιητικό ντοκιμαντέρ για την σχέση των δύο αδερφών, που ζουν όπως ζούσαν στη Νορβηγία 50 χρόνια πριν. Μακριά από τα πλούτη αλλά κοντά στη φύση.


Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιμάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ημέρας €7,00 | Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

Πανόραμα οικολογικών ταιών

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του 15ου Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών στο επίσημο site της Ελληνικής Εταιρείας.