Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 82η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, βραβεία που παραδοσιακά αποκαλούμε «προάγγελο των Οσκαρ», καθώς σχεδόν πάντα αποκαλύπτουν τις τάσεις, τις προτιμήσεις και τα φαβορί της χρονιάς.
Αυτό που πάντα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας όμως είναι ότι τα Golden Globes δεν ψηφίζονται από την ίδια βάση - η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών δεν είναι τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας, τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα και η μίξη πολύ διαφορετική.
Για αυτό και είδαμε αρκετές προβλέψιμες επιλογές, αλλά και μπόλικες εκπλήξεις που μάλλον αποδεικνύουν ότι ο δρόμος προς τα Οσκαρ φέτος θα είναι μακρύς και ανατρεπτικός.
Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες 2025:
- Η οικοδέσποινα Νίκι Γκλέιζερ αποδείχθηκε...Pope-ular
- Το (συντηρητικούλι) κόκκινο χαλί
- Τιμητικά βραβεία στους Βαϊολα Ντέιβις & Τεντ Ντάνσον
Τα δυο φαβορί:
4 Χρυσές Σφαίρες για την «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ: Από την πρώτη στιγμή που την είδαμε στις Κάννες φαινόταν ότι αυτή είναι η ταινία που θα καθορίσει τη χρονιά - κάτι που επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία με τα βραβεία της πριν από ένα μήνα. Το γεγονός ότι και στις Χρυσές Σφαίρες κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας (Κωμωδία ή Μιούζικαλ), Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Β' Γυναικείου Ρόλου (Ζόι Σαλντάνα), Καλύτερου Τραγουδιού επιβεβαιώνει και το εκτόπισμά της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ομως... ούτε στις Κάννες πήρε το Χρυσό Φοίνικα (αρκέστηκε στο Βραβείο της Επιτροπής και στο Γυναικείας Ερμηνείας που μοιράστηκαν οι πρωταγωνίστριες). Οπως επίσης χθες βράδυ ο ίδιος ο Ζακ Οντιάρ δεν κέρδισε τη Σκηνοθεσία (δύσκολη κατηγορία για να επικρατήσει κάποιος μη Αμερικανός). Οπότε, αναμένουμε μία σκληρή κόντρα.
3 για το «Τhe Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ Nαι, αλλά τα πρώτα δύο, τα πιο βασικά. Παραδοσιακά, η ταινία που κερδίζει στην Δραματική Κατηγορία είναι αυτή που έχει οσκαρικό προβάδισμα. Κι επείσης, ότι o Mπρέιντι Κόρμπετ κέρδισε στην κατηγορία Σκηνοθεσίας (βραβείο που είχε κερδίσει και στο Φεστιβάλ Βενετίας, κι ας έχασε το Χρυσό Λιοντάρι από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ) του δίνει μεγάλο προβάδισμα το σερί του να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ. Τέλος, ο Εντριαν Μπρόντι που κερδίζει το Α' Ανδρικού ρόλου μάλλον κλειδώνει το ρόλο του ως φαβορί στην οσκαρική πεντάδα.
Εκπλήξεις & Ανατροπές:
Πουθενά το «Anora» του Σον Μπέικερ Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών, η ταινία που έχει στεφθεί το «underdog» της φετινής κούρσας σνομπαρίστηκε σε όλες τις κατηγορίες.
Οι αντίπαλοι επικράτησαν των «Αντιπάλων» Το «Challengers» του Λούκα Γκουαντανίνο ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς, αρκετά διαφορετική και πρωτότυπη και για πολλούς η καλύτερη ταινία του ιταλού δημιουργού (τουλάχιστον μέχρι το «Queer»). Να όμως που δεν τα κατάφερε στις Χρυσές Σφαίρες - έφυγε μόνο με μία, αυτή της μουσικής.
A complete unknown ο Τίμοθι Σαλαμέ για 4η φορά στα Golden Globes Εκπληξη το σνομπάρισμα στην ταινία που αυτή τη στιγμή έχει όλους τους προβολείς πάνω της. Το «A Complete Unknown» του Tζέιμς Μάνγκολντ, η βιογραφική ταινία για τον θρύλο Μπομπ Ντίλαν, είχε 3 υποφηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας - Δράμα, Α' και Β' Ανδρικού για τους Τίμοθι Σαλαμέ καΙ Εντουαρντ Νόρτον) και έχασε πανηγυριικά και στις τρεις. Ειδικά ο Σαλαμέ μετρά πια 4 στις 4 ήττες στις Χρυσές Σφαίρες - υπήρξε υποψήγιος (και χαμένος) για τα «Call me By Your Name» (2018), «Beautiful Boy» (2019), «Wonka» (2024).
Ντέμι Μουρ: θα κάνει φέτος την μεγάλη έκπληξη; Αξιωματικά, η καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς είναι της Φερνάντα Τόρες στο «I'm Still Here» του Βάλτερ Σάλες, η οποία κέρδισε και το Α Γυναικείο στη δραματική κατηγορία. Ομως, η Ντέμι Μουρ (νικήτρια στην κατηγορία Κωμωδία/Μιούζικαλ) κουβαλά αυτή τη χρυσόσκονη της «επιστροφής/δικαίωσης» μίας χολιγουντιανής ηθοποιού και μάλιστα μέσω μίας παράξενης ταινίας κι ενός απαιτητικού «τσαλακωμένου» ρόλου. Θα κάνει και την έκπληξη και στα Οσκαρ; Δύσκολο να επικρατήσει η Τόρες - όμως το γεγονός ότι έχασαν πολύ μεγαλύτερα φαβορί (όπως η Νικόλ Κίντμαν μετά από ένα σερί νικών για το «Babygirl»), η Μίκι Μάντισον για το «Anora», η Κάρλα Σοφία Γκασκόν για το «Emilia Perez», η Αντζελίνα Τζολί για το «Maria») έχει χτίσει ήδη μία ατμόσφαιρα ότι η κατηγορία του Α' Γυναικείου ρόλου φέτος ίσως να έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το «Κονκλάβιο» κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου Και αποτελεί την απόδειξη του πόσο μοιρασμένα είναι φέτος τα πράγματα. Η ταινία με τα περισσότερα βραβεία («Emilia Perez») χάνει και τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Η ταινία που κερδίζει και το Καλύτερης Ταινίας και το Σκηνοθεσίας («Τhe Brutalist») χάνει το σενάριο.
Σεμπάστιαν Σταν και Φερνάντα Τόρες: τα outsiders εξοντώνουν τον ανταγωνισμό Μπορεί να έδωσαν τις πιο γερές ερμηνείες, ναι, όμως είχαν απέναντί τους μεγαθήρια. Κι όμως, η βραζιλιάνα πρωταγωνίστρια του Βάλτερ Σάλες επικράτησε των Αντζελίνα Τζολί («Maria»), Νικόλ Κίντμαν («Babygirl»), Τίλντα Σουίντον («Το Διπλανό Δωμάτιο») κι ο πρωταγωνιστής του «A Different Man» των Τζέσι Πλέμονς («Kinds of Kindness»), Χιου Γκραντ (« Heretic») και Τζέσι Αϊζενμπεργκ («A Real Pain»).
Κίραν Κάλκιν: το Success(ion) που συνεχίζεται Και πέρσι είχε φύγει με Χρυσή Σφαίρα - αλλά για την (εκπληκτική) ερμηνεία του στο «Succession». Φέτος εξοντώνει τον ανταγωνισμό -και τι ανταγωνισμό! (Γκάι Πιρς, Ντανζέλ Ουάσινγκτον, Τζέρεμι Στρονγκ, Εντουαρντ Νόρτον!) στην κινηματογραφική κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου για το «A Real Pain» του Τζέσι Αϊζενμπεργκ. Ενας ηθοποιός που βλέπει την καριέρα του να απογειώνεται. Θα προσγειωθεί και στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ;
Το «Wicked» περιορίστηκε στην εμπορική του αναγνώριση Δεν κέρδισε σε καμία άλλη κατηγορία, παρά μόνο σε αυτή που αναγνώρισε το box office ρεκόρ του.
Οι Τρεντ Ρέζνορ & Ατικους Ρος παίζουν πάντα χωρίς... αντιπάλους Οποιο σάουντρακ κι αν υπογράψουν τα τελευταία χρόνια, οι μουσικοί πίσω από τους Nine Inch Nails σαρρώνουν τον ανταγωνισμό. Να που και εδώ επικράτησαν με το original score για το «Οι Αντίπαλοι» του Λούκα Γκουαντανίνο του φαβορί («Emilia Perez»)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Καλύτερη Ταινία (Δράμα): «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ
Καλύτερη Ταινία (Κωμωδία ή Μιούζικαλ): «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μπρέιντι Κόρμπετ («The Brutalist»)
Καλύτερο Σενάριο: Πίτερ Στρόχαν, Ρόμπερτ Χάρις («Κονκλάβιο»)
Α' Ανδρικός Ρόλος (Δράμα): Εντριαν Μπρόντι («The Brutalist»)
Α' Ανδρικός Ρόλος (Κωμωδία ή Μιούζικαλ): Σεμπάστιαν Σταν («A Different Man»)
Α’ Γυναικείος Ρόλος (Δράμα): Φερνάντα Τόρες («I'm Still Here»)
A’ Γυναικείος Ρόλος (Κωμωδία ή Μιούζικαλ): Ντέμι Μουρ («The Substance: Το Ελιξίριο της Νιότης»)
B’ Ανδρικός Ρόλος: Kίραν Κάλκιν («A Real Pain»)
B’ Γυναικείος Ρόλος: Ζόι Σαλντάνα («Emilia Perez»)
Καλύτερη Επίδοση στο Box Office: «Wicked» του Τζον Μ. Τσου
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Emilia Perez» του Ζακ Οντιάρ
Καλύτερη Ταινία Animation: «Flow» του Γκιντς Ζίλμπαλόντις
Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική: Tρεντ Ρέζνορ & Ατικους Ρος («Challengers»)
Καλύτερο Τραγούδι: «El Mal» («Emilia Perez»)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Oπως και στα Βραβεία ΕΜΜΥ, η σειρά που σάρωσε και τις Χρυσές Σφαίρες ήταν το «Shogun», φεύγοντας με τα 3 μεγάλα βραβεία της δραματικής κατηγορίας. Στην αντίστοιχη κωμική, το «Hacks» επικράτησε του «The Bear» (που φέτος δεν είχε τον καλύτερο κύκλο).
Στις εκπλήξεις: ο Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ («The Bear») είναι ανίκητος. Αντιθέτως, άδικο για τον Ρίτσαρντ Γκαντ να μην αποσπάσει και τον Α' Ανδρικό ρόλο για το «Baby Reindeer», από το οποίο όμως έφυγε δικαιωμένος (Καλύτερη μίνι σειρά και Β' Γυναικείος ρόλος για την εκπληκτική Τζέσικα Γκάνινγκ). Μεγάλη ανατροπή έφερε γενικώς ο Κόλιν Φάρελ («The Penguin») κι όχι μόνο απέναντι στον Γκάντ - επικράτησε και των Γιουαν ΜακΓκρέγκορ και Κέβιν Κλάιν και Αντριου Σκοτ.
Τι ωραία που δικαιώνεται η Τζιν Σμαρτ («Hacks») με ακόμα ένα βραβείο, σε ακόμα ένα κύκλο της κωμικής σειράς. Μία κομεντιέν υπερδύναμη ζει την καλύτερη στιγμή της καριέρας της - ακόμα κι αργά.
Ανατροπή επίσης θεωρούμε ότι έχασε η Κέιτ Μπλάνσετ (από την Τζόντι Φόστερ, η οποία όμως είχε κερδίσει και το ΕΜΜΥ) αλλά και γενικότερα το «Disclaimer» του Αλφόνσο Κουαρόν σε όλες τις κατηγορίες. Από τη λίστα των νικητών απουσίασαν φέτος και τα «Only Murders in the Building», «Abbott Elementary», «Slow Horses», «Ripley», αλλά και η σειρά-ντόρος του Netflix «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story»
Καλύτερη Δραματική Σειρά: «Shogun»
Α’ Ανδρικός Ρόλος σε Δραματική Σειρά: Χιρογιούκι Σανάντα («Shogun»)
Α' Γυναικείος Ρόλος σε Δραματική Σειρά: Αννα Σαουάι («Shogun»)
Καλύτερη Κωμική Σειρά: «Hacks»
A’ Ανδρικός Ρόλος σε Κωμική Σειρά: Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ («The Bear»)
Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Κωμική Σειρά: Tζιν Σμαρτ («Hacks»)
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ταντανόμπου Ασάνο («Shogun»)
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσικα Γκάνινγκ («Baby Reindeer»)
Καλύτερη Μίνι-Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία: «Baby Reindeer»
Α’ Γυναικείος Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία: Τζόντι Φόστερ («True Detective: Night Country»)
A’ Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεοπτική Ταινία: Κόλιν Φάρελ («The Penguin»)
Καλύτερη Stand-Up Κωμωδία: Aλι Γουόνγκ («Single Lady»)
Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες 2025: