Άποψη

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 84ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Καλύτερη Ταινία

Το σημαντικότερο βραβείο Οσκαρ της 84ης απονομής είναι ήδη δοσμένο, αφού το «Τhe Artist» παίζει πραγματικά χωρίς αντίπαλο ανάμεσα σε οκτώ ακόμη ταινίες που σηματοδοτούν τη σχιζοφρένεια της Ακαδημίας και του κανονισμού που άνοιξε τον αριθμό των υποψήφιων ταινιών από πέντε σε περισσότερες για να καταλήξουν από δέκα πέρσι, φέτος στις εννιά.

Ποιά είναι όμως η πραγματική σημασία των περισσότερων από πέντε υποψήφιων ταινιών, όταν μετά τις πέντε ξεκινούν τα γεμίσματα («Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά», «Moneyball») και το «άνοιγμα» της κατηγορίας δεν χρησίμευσε για να δοθεί μια ευκαιρία στα blockbusters, τις low budget ταινίες ή τις ξενόγλωσσες επιλογές

Φανταστείτε την ίδια κατηγορία με ταινίες όπως το «Καταφύγιο», τον «Ενα Χωρισμό», το «Drive» ή τους «Πρωτάρηδες» και αμέσως όλα θα έμοιαζαν διαφορετικά και πιο συναρπαστικά. Για την ώρα παραμένουν βωβά, ασπρόμαυρα και γαλλικά!

artist

«The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους

Τι λένε τα νούμερα: Αδιαφιλονίκητο φαβορί, το βωβό ασπρόμαυρο και γαλλικό φιλμ που ξεκίνησε την καριέρα του από το Φεστιβάλ Καννών για να γίνει το αγαπημένο παιδί του Χόλιγουντ, έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Ενώσεων και Σωματείων (από τη Χρυσή Σφαίρα μέχρι το Indie Spirit Award) και έχει ετοιμάσει ήδη ευχαριστήριο λόγο - ελπίζουμε όχι στα βουβά - για την ανακοίνωση του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Τι λέει το Flix: Αν συμφωνούν όλοι, ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε. Το «The Artist» δεν είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς, αλλά πάλι πότε ήταν η τελευταία φορά που το Οσκαρ πήγε στην καλύτερη ταινία της χρονίας; Τουλάχιστον είναι μια από τις καλύτερες...

apogonoi

«Οι Απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν

Τι λένε τα νούμερα: Είναι η ταινία που απειλεί (αν απειλεί) το «Τhe Artist», περισσότερο ακόμη κι από το «Hugo», αφού κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για Δράμα και άρεσε τόσο πολύ στους κριτικούς και το κοινό ανακυρύσσοντας τον Αλεξάντερ Πέιν στον άνθρωπο που μπορεί χωρίς ενοχές να σκηνοθετήσει στο μέλλον ένα έγχρωμο, αμερικάνικο και ομιλών «Τhe Artist» από εκδίκηση!

Τι λέει το Flix: Η βράβευση των «Απογόνων» με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα ήταν μια υπερβολή. Δεν είναι η καλύτερη ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, δεν είναι η καλύτερη της χρονιάς. Να μείνει παρακαλώ με την υποψηφιότητα...

help

«Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ

Τι λένε τα νούμερα: Πριν μερικούς μήνες κανείς δεν πίστευε πως το «The Help» θα μπορούσε να χάσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο. Το hype όμως έσβησε γρήγορα και έτσι οι ελπίδες των «Υπηρετριών» για να ακούσουν το όνομα τους στην κορυφαία απονομή βραβείου της 84ης τελετής των βραβείων Οσκαρ έμειναν...στην κουζίνα.

Τι λέει το Flix: Υπερεκτιμημένη περίπτωση έτσι κι αλλιώς, οι «Υπηρέτριες» πήραν το κομμάτι...χρυσού που τους άξιζαν συνδυάζοντας ελαφρύ κοινωνικό μανιφέστο και βαρύ γλυκερό μελόδραμα. Ετσι κι αλλιώς θα υπάρχουν πάντα οι ερμηνείες τoυ εκπληκτικού καστ - ο μοναδικός λόγος που κάποιος θα θυμάται στο μέλλον την ταινία του Τέιτ Τέιλορ.

hugo

«Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε

Τι λένε τα νούμερα: Η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες φέτος - 11 τον αριθμό - έρχεται τρίτη στις προβλέψεις και τα προγνωστικά, ακόμη κι όταν αποτελεί το ακριβώς αντίπαλο δέος στην σινεφιλία του «The Artist» αντιπροτείνοντας στο βωβό και το ασπρόμαυρο το έγρωμο και το τρισδιάστατο.

Τι λέει το Flix: To «Hugo» θα ήταν η ξεκάθαρη επιλογή μας για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το πραγματικό Οσκαρ που αξίζει στην φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (σε αντίθεση με το «The Departed») και μια ταινία που - βάζουμε στοίχημα - σε μερικά χρόνια θα θυμούνται πολλοί περισσότεροι από το «Τhe Artist».

paris

«Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Γούντι Αλεν

Τι λένε τα νούμερα: Οι στατιστικές είναι αυστηρές με τον Γούντι Αλεν και η συμμετοχή του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» στις υποψήφιες καλύτερες ταινίες για φέτος θα μείνει με την υποψηφιότητα και τον τίτλο της πιο εμπορικής ταινίας του Γούντι Αλεν... ever.

Τι λέει το Flix: Το γεγονός πως το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» είναι η πιο συμπαθητική ταινία του Γούντι Αλεν εδώ και χρόνια δεν σημαίνει απαραίτητα πως αξίζει και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Χαιρόμαστε που ο Γούντι μπορεί να έχει ξεσπάσματα δημιουργικότητας μέσα στην υπερπαραγωγική του τρίτη ηλικία, αλλά μέχρι εκεί.

moneyball

«Moneyball» του Mπένετ Μίλερ

Τι λένε τα νούμερα: Δεν υπήρχε αμφιβολία πως το «Moneyball» θα έφτανε στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Εξαιρετικά αμερικάνικο και απίστευτα «μελαγχολικό», το φιλμ του Μπένετ Μίλερ («Τρούμαν Καπότε») αποτελεί στην πραγματικότητα την πιο εναλλακτική επιλογή της εννιάδας. Και θα μείνει ως τέτοια μέχρι και το τέλος της απονομής.

Τι λέει το Flix: Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς το «Moneyball» θα μπορούσε να πάρει το Οσκαρ χωρίς να μας βρει να γιουχάρουμε στην κερκίδα των αντιπάλων. Οι στατιστικές (!) όμως είναι εναντίον του, πράγμα που με κάποιον περίεργο τρόπο το δικαιώνει...διαχρονικά.

tree

«Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ

Τι λένε τα νούμερα: Oσο θα δείτε τον Τέρενς Μάλικ να παρευρίσκεται στην απονομή των 84ων Οσκαρ, άλλο τόσο το «Δέντρο της Ζωής» θα είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Το Χόλιγουντ σκέφτηκε πως δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει το μεγάλο comeback του ιδιότροπου δημιουργού, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδα ωριμότητας τέτοια ώστε να τον αποθεώσει!

Τι λέει το Flix: Δεν θα παραξενευόμασταν καθόλου αν το «Δέντρο της Ζωής» έπαιρνε φόρα μετά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και έφτανε ως φαβορί στην κατηγορία. Απλά θα χάλαγε το μυστήριο γύρω από τη φιλμογραφία του Τέρενς Μάλικ που αν είναι (και θέλει να είναι) ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν πρέπει να κερδίσει...ποτέ!

war

«Το Αλογο του Πολέμου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Τι λένε τα νούμερα: To ότι έφτασε στην υποψηφιότητα της Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Ακαδημία φρόντισε φέτος να φτύσει στα μούτρα τον Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι θαύμα. Οχι μόνο δεν έχει καμία ελπίδα να κερδίσει, αλλά φήμες θέλουν τους διοργανωτές να παραλείψουν κάθε αναφορά στο «War Horse» καθώς όλοι νομίζουν πως δεν έχει καμία υποψηφιότητα!

Τι λέει το Flix: Τέτοια αδικία έχει να συμβεί χρόνια στα Οσκαρ. Το «War Horse» μπορεί να είχε αδυναμίες, αλλά υπήρξε η κατά τον Σπίλμπεργκ παθιασμένη αφιέρωση στο κλασικό αμερικανικό σινεμά. Το ότι βρίσκεται στις υποψηφιότητες με το ζόρι (και χωρίς υποψηφιότητα για τον Σπίλμπεργκ στη σκηνοθεσία) δεν κάνει την Ακαδημία μοντέρνα, αλλά μάλλον αγνώμονα!

close

«Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» του Στίβεν Ντάλντρι

Τι λένε τα νούμερα: To «Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά» παίζει να είναι η ταινία υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας με τις χειρότερες κριτικές. Απούσα από κάθε πιθανό βραβείο στην προοσκαρική περίοδο, έφτασε εδώ με την ύψιστη διάκριση (συν ακόμη μια υποψηφιότητα για τον Μαξ φον Σίντοφ στο Β' Ανδρικό) απλά και μόνο επειδή η Ακαδημία δεν μπορούσε να αφήσει απέξω μια ταινία για την 11η Σεπτεμβρίου.

Τι λέει το Flix: Τα πολλά Οσκαρ έχουν βλάψει κατά πως φαίνεται την καριέρα του Στίβεν Ντάλντρι. Αλάνθαστος μέχρι πρότινος, φτάνει στο πιο οσκαρικό από τα δημιουργήματα του χάνοντας το μέτρο, την κοινή λογική και τη μπάλα γενικώς. Οσκαρ είπατε; Μάλλον δεν έχετε δει ακόμη την ταινία!

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλες τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Οσκαρική κούρσα και θυμηθείτε πως για την Ελλάδα η μετάδοση της απονομής θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα από 26η προς 27η Φεβρουαρίου στα κανάλια NovaCinema 1 και NovaCinema HD.

To Flix θα ξενυχτήσει μαζί σας από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Καθαρή Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας σε διαδικτυακούς σχολιασμούς (από το www.flix.gr και το λογαριασμό του σε Facebook και Twitter) όλα όσα συμβαίνουν στο Λος Αντζελες από τη στιγμή που θα δοθεί η εκκίνηση για το κόκκινο χαλί μέχρι και την ανακοίνωση της Καλύτερης Ταινίας.

Tags: Oscars 2012