Άποψη

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 84ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

Το Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Υπάρχουν και γυμνόστηθα καρτούν...

Οταν η κατηγορία της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων δεν περιλαμβάνει μια ταινία της Pixar, μοιάζει πολύ πιο δύσκολο να ανακαλύψεις το ποιος είναι το φαβορί. Ειδικά φέτος, που η πεντάδα μοιάζει να περιέχει περισσότερες εκπλήξεις απ ότι συνήθως, με την απουσία του «Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου» να μοιάζει ηχηρή και μάλλον συμβολική για τον τρόπο που η Ακαδημία βλέπει την εξέλιξη του είδους. Στην ίδια λογική και η επιλογή δυο «παραδοσιακών» 2D animated ταινιών, που προσδίδουν στην φετινή πεντάδα καλλιτεχνικό κοσμοπολίτικο αέρα. Ας δούμε αναλυτικά τις υποψηφιότητες

bull

A Cat in Paris των Αλέν Γκανιόλ και Ζαν-Λου Φελιτσιολί

Η ιστορία ενός εφτάχρονου κοριτσιού ή καλύτερα της γάτας του, που τα βράδια βοηθά έναν καλόκαρδο κλέφτη στις παράνομες δραστηριότητες του, δίνει την ευκαιρία στους δυο γάλλους σκηνοθέτες να φτιάξουν μια παλιομοδίτικη, τρυφερή ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια. Πρώτη μεγάλου μήκους των Γκανιόλ και Φελιτσιολί μετά από κάμποσα shorts, χρειάστηκε πέντε χρόνια δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα, δυο χρόνια για τα storyboards και άλλα τρία για να σχεδιαστεί. Ο Γκανιόλ που γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα έγραψε το σενάριο και ο Φελιτσιολί, ασχολήθηκε περισσότερο με το εικαστικό ύφος της ταινίας.

Πως έφτασε ως εδώ: Χάρη στην γοητευτική, σχεδόν κλασσική ομορφιά των σκίτσων της, αλλά και την εξαιρετική πορεία της στα βραβεία στην Γαλλία. Ηταν υποψήφια στα Σεζάρ, στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου και στα Annie, τα πιο σημαντικά βραβεία για τους δημιουργούς ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Και μετά τι; Μια έκπληξη δεν μοιάζει τόσο απίθανη όσο φαντάζεστε. Το φιλμ έχει τον αέρα της τεχνικής και της τέχνης που η Ακαδημία μοιάζει να θέλει να επιβραβεύσει με τις φετινές «εναλλακτικές» επιλογές της. Από την άλλη, ο... ανταγωνισμός από τον άλλο γάτο της κατηγορίας, ίσως μοιράσει τις ψήφους και η μάλλον παιδική της φύση δεν θα ενθουσιάσει τους ενήλικους ψηφοφόρους.

bull

Chico & Rita των Τόνο Εράντο, Χαβιέ Μαρισκάλ και Φερνάντο Τρουέμπα

Η ιστορία αυτού του ζωγραφιστού ερωτικού γράμματος στη τζαζ μουσική ξεκινά δέκα χρόνια πριν, όταν ο βραβευμένος με Φερνάντο Τρουέμπα ζήτησε από τον ζωγράφο Χαβιέ Μαρισκάλ να σχεδιάσει το πόστερ για τo ντοκιμαντέρ του «Calle 54» που αφορούσε την λάτιν τζαζ μουσική. Από εκείνη τη συνεργασία γεννήθηκε η ιδέα για μια ταινία κινουμένων σχεδίων πάνω στην ίδια θεματική στην δημιουργία της οποίας αναμίχθηκε και ο μικρός αδελφός του Μαρισκάλ, που μοιράζεται κι αυτός το credit σκηνοθεσίας.

Πως έφτασε ως εδώ: Εδωσε... ρεσιτάλ σε δεκάδες φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία του Τελιουράιντ και του Τορόντο, ήταν υποψήφιο στα Annie και κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής ακαδημίας κινηματογράφου στην κατηγορία του. Είναι σαφώς η πιο ενήλικη ταινία των φετινών υποψηφίων (περιέχει ακόμη και γυμνό) και η μόνη στην οποία οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι κι όχι ζώα.

Και μετά τι; Δεν είναι ότι δεν έχει πιθανότητες, αλλά μια νίκη θα μοιάζει μάλλον σαν μια κίνηση γεμάτη νόημα από τη πλευρά της Ακαδημίας, για το πως τα κινούμενα σχέδια πέρα από fun και θέαμα για παιδικά κυρίως μάτια, αποτελούν και μια αληθινή μορφή τέχνης, αν και οι αντίθετες φωνές υποστηρίζουν πως το σκίτσο είναι μάλλον άτεχνο και το ύφος υπερβολικά ρετρό.

bull

Kung Fu Panda 2 της Τζένιφερ Γιου

Κατορθώνοντας να ισορροπεί με όση χάρη του επιτρέπουν τα κιλά του ανάμεσα στο μαζικού χιούμορ, την αισθητική της Κινέζικης παράδοσης και εικονογραφίας και σε ένα θέαμα κατάλληλο τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους, δεν είναι τυχαίο ότι το «Kung Fu Panda» είναι ένας από τους πιο χαριτωμένους animated ήρωες του Χόλιγουντ. Και ο δεύτερος αγώνας του ενάντια στις δυνάμεις του κακού και την... λαιμαργία, είναι απλά πεντανόστιμη.

Πως έφτασε ως εδώ: Οπως και η πρώτη περιπέτεια της στρουμπουλής ασπρόμαυρης κινέζικης αρκούδας, του Πο, έτσι και η συνέχειά της, φτάνει μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ, έχοντας θριαμβεύσει στο box office και κερδίσει αξιοπρόσεκτα θετικές κριτικές. Τα δυο βραβεία που κέρδισε στα Annie ασφαλώς βοήθησαν, όπως και το γεγονός ότι είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων σκηνοθετημένη από γυναίκα που φτάνει ως τα Οσκαρ.

Και μετά τι; Παρά τις ικανότητες του Πο στο Κουνγκ Φου, μάλλον αυτός θα είναι ένας αγώνας που θα χάσει. Από την μια, γιατί μοιάζει δύσκολο ένα σίκουελ να κερδίσει το Οσκαρ όταν η πρώτη ταινία το έχει χάσει κι από την άλλη, αν η ακαδημία προτιμήσει ένα big budget, θεαματικό, πετυχημένο animation, αυτό μάλλον θα είναι το «Rango».

bull

Γάτος Σπιρουνάτος του Κρις Μίλερ

Δεν είναι εύκολο να πάρεις έναν χαρακτήρα από μια εξαιρετικά πετυχημένη ταινία και να τον μεταμορφώσεις σε κάτι αυθύπαρκτο, απολαυστικό και τόσο έξυπνο όσο το φιλμ του Κρις Μίλερ. Ο «Γάτος» μπορεί να προέρχεται από το σύμπαν του «Σρεκ» όμως βρίσκει τον δικό του τόνο και χτίζει τον δικό του κόσμο κόβοντας τους δεσμούς με μια σειρά κινουμένων σχεδίων που έχει πάψει πια εδώ και καιρό να είναι αστεία.

Πως έφτασε ως εδώ: Παπουτσωμένες εισπράξεις, καλές κριτικές και υποψηφιότητες σε Χρυσές Σφαίρες, Annie και Broadcast Film Critics Association Awards, άνοιξαν το δρόμο. Το γεγονός ότι είναι τόσο έξυπνο και διασκεδαστικό, δεν μπορούσε παρά να βοηθήσει.

Και μετά τι; Μάλλον ισχύουν όσα ισχύουν και για το «Kung Fu Panda 2» και το εμπόδιο που ονομάζεται «Rango». Επίσης μπορεί να μην κάνει καμία διαφορά στους θεατές του, αλλά για τους ψηφοφόρους της ακαδημίας που ζουν από τη βιομηχανία, το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του animation έγινε στην Ινδία, δεν είναι κάτι που θα φέρει πολλές ψήφους στην ταινία.

bull

Rango του Γκορ Βερμπίνσκι

Η ιστορία αυτού του χαμαιλέοντα που βρίσκεται έξω από τα νερά του σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της άγριας δύσης με άμεση ανάγκη για σερίφη, δεν υπήρξε απλά μια από τις πιο ευφάνταστες και διαφορετικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, αλλά αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στην δημιουργία ενός τμήματος animation στο στούντιο της Paramount, που ήδη ετοιμάζει τις επόμενες παραγωγές του.

Πως έφτασε ως εδώ: Κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ταινία στα Annie στα Bafta, σε κάμποσες ενώσεις κριτικών και φυσικά ήταν υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες.

Και μετά τι; Οπως όλα δείχνουν η θριαμβευτική του πορεία θα συνεχιστεί με το βραβείο της Ακαδημίας, εκτός κι αν η παράξενη, ιδιαίτερη ματιά του, η «επιθετική» αισθητική του και το σουρεαλιστικό ύφος ξενίσουν την συντηρητική βάση των ψηφοφόρων, αν και κάτι μας λέει πως το όνομα του Γκορ βερμπίνσκι και η φωνή του Τζόνι Ντεπ, θα κάμψουν τελικά οποιαδήποτε αντίσταση.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλες τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Οσκαρική κούρσα και θυμηθείτε πως για την Ελλάδα η μετάδοση της απονομής θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα από 26η προς 27η Φεβρουαρίου στα κανάλια NovaCinema 1 και NovaCinema HD και μοιραστείτε στα σχόλια παρακάτω τις επιλογές σας.